Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Hvorfor hader folk Green Day?

Updated
GREEN-DAY-AT-GILMAN-1990-PHOTO-BY-MURRAY-BOWLES-800x533
4931510408_f6afb1c180_z

Green Day spiller på tirsdag. Kan du huske dengang alle diskuterede, om bandet var ”punk”? Det har hængt ved, og bandet kan stadig vække voldsomme følelser i folk.

1. Regel nummer et i punkmiljøet: Du må ikke have succes. Ligesom Laura Jane Grace forklarede i sin bog ”Tranny”, blev Against Me! udskammet og deres koncerter saboteret efter de skrev kontrakt med Fat Wreck Records. Hvis du på nogen måde har en fortid i DIY-scenen skal der nok være rigeligt med gatekeepere så snart du får en smule medvind i sejlene. Hvor Against Me! blev de største sell outs i DIY-scenen i Florida, blev Green Day det i punkscenen i Bay Area. Få ved, at Green Day inden den store succes blandt andet har spillet med Neurosis og stadig støtter det lokale spillested 924 Gilman Street (i daglig tale bare Gilman). Som Green Day selv har sagt det: ”I kan tage os ud af punkrockmiljøet, men i kan ikke tage punkrocken ud af os”. 

 

2. Deres albums efter ’American Idiot’ har suttet seriøst røv. Faktisk, så tror jeg ikke engang jeg vil sige, at American Idiot endda var så god en plade. Bandet er udkommet med seks plader siden da, inklusive det uoverskuelige tretrinsraket-projekt ’¡Uno!’, ’¡Dos!’ og ’¡Tres!’ fra 2012. Det overvældede alle, og jeg tror de fleste opgav at følge med derfra. Men der er dog gode nyheder: Vi har checket setlist.fm og det lader til, at bandet selv er klar over, at det ikke er de sange folk kommer for at høre. 

 

3. Deres shows er koreograferede og derfor tæt på at være mekaniske. De skal altid spille ’King for a Day’ og Billy Joe Armstrong skal altid have en kongekrone på (og den ender i ’Shout’ af The Isley Brothers). Der skal altid en fan op at synge med eller spille guitar. Hvis du har set koncertvideoen ’Bullet in a Bible’, så har du set det. Men på den anden side: Det er meget sjovt med en fadøl i hånden. 

 

4. American Idiot er overspillet til døde. Nej, jeg gider fucking ikke høre ’Boulevards of Broken Dreams’ igen. Selv med en fadøl i hånden, er det svært at overskue, at skulle lytte til igen. Samme med titelnummeret, eller Holiday. Jeg tror, at der et direkte overlap mellem Volbeat fans og folk hvis yndlingsalbum fra Green Day er American Idiot. Forfærdeligt. Men værd at overleve for til gengæld at høre Longview. 

   

5. I sidste ende er Green Day bare skideirriterende og man hader dem lidt, fordi ja, de har nok solgt ud og ja, nogle af deres sange er så overspillede, at de føles som sandpapir mod hornhinden. Men det jeg hader dem mest for, er, at jeg faktisk ikke rigtig kan få mig selv til at hade dem. Over 15 ud af 23 sange af setlisten bliver sange, der er skrevet før 2010. Det er fandme i orden. De kan udgive så tosset de vil, men i sidste ende, er det bandets følgere, som showet er til for. Og det samme gælder for det gentagende sceneshow: Fans drømmer om at blive den, der bliver udtaget til at komme op på scenen. Folk glæder sig til konfettien. Folk glæder sig til at synge med på ’Shout’. Og i sidste ende, er det jo dem, og ikke alle boomer-punkerne med armene over kors, som bandet skal indrette sig efter. Der er også mange bands, der ikke ville have taget bands som Pansy Division med på tour, men det gjorde Green Day på deres tour for ’Dookie’. Så i sidste ende, hader jeg mest Green Day for at være så svære at hade på. 

 

Menu