Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Metaldokumentarer

Populær
Updated
until the light takes us

I denne tid med ingen koncerter og delvis isolation i hjemmet giver vi fem (faktisk mere end 25!) bud på gode metaldokumentarer, der kan og bør nydes fra sofaen.

Siden samfundet mere eller mindre lukkede ned for en måneds tid siden, er det blevet tydeligt, at der næppe kommer til at være mulighed for at gå til koncert lige foreløbig. Så hvad bruger man sin tid på, hvis man gerne vil nyde musik? Det åbenlyse er at lytte til en plade. Eller mange. Det gør vi også her på Devilution, hvor vi fokuserer på at anmelde flere plader end normalt.

At høre en plade med et band er dog én ting. Ofte er det med til at gøre oplevelsen desto bedre, hvis man kender historien bag en plade, et band, en musiker eller en specifik musikhistorisk begivenhed. Vi har derfor samlet nogle af de bedre metaldokumentarer i denne top 5, der grundet omstændighederne er udvidet betragteligt, eftersom tid i hjemmet næppe bliver en mangelvare den næste måneds tid eller to.

1. Until the Light Takes Us
Dokumentar om den norske black metal i halvfemserne. Hvordan en gruppe unge nordmænd med oprør i blodet gik fra at være harmløse musikere til at blive overfaldsmænd og udøve hærværk på historiske kirker. Kulminerende med, at de også blev mordere. Både internt i miljøet og mod udefrakommende, der ikke lige delte deres livsopfattelse eller blot var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Der findes også filmen 'Once Upon a Time in Norway', der omhandler samme emne. Skræmmende og oplysende. Masser af indsigt, der nemt kan gå tabt, hvis man ellers kun forlader sig på filmen 'Lords of Chaos' eller bogen af samme navn, som filmen bygger løseligt på.

2. Anvil: The Story of Anvil
En romantisk, ærlig og til dels trist beretning om et canadisk band, der bare rigtig gerne vil bryde igennem, men som aldrig for alvor lykkes med det, trods et momentum i slutningen af firserne. Dårlige beslutninger sender dem ud i en spiral mod bunden, men i stedet for at give op, så fortsætter Anvil trods hårde odds. Ironisk nok er denne dokumentar så ærlig, at den gav bandet en utrolig opbakning i miljøet og gav dem en kæmpe opmærksomhed. Det betød, at de bl.a. indtog Copenhell i 2011 og fik ny gejst til at fortsætte ævred.

3. We Are Fucking Twisted Sister
En nyere dokumentar fra 2014, der beskriver Twisted Sister helt fra dagene på små barer i USA, hvor de måtte give adskillige koncerter hver aften for at få det til at løbe rundt, til deres kæmpe gennembrud i firserne, ligesom vi følger al virakken med de amerikanske myndigheder, nedture og opture. Bestemt seværdig, da Dee Snider og co. fortæller åbent og ærligt om, hvor hård turen var i starten, hvor fantastisk det var at være på toppen, og hvilken udfordring det er at tage kampen op mod magthaverne i USA.

4. Lemmy: 49% motherf**ker. 51% son of a bitch
Frontmand, forsanger og bassist i Motörhead. Ian ‘Lemmy’ Kilmister. En legende, der nægtede at bøje sig for konformiteten, levede for musikken og næsten døde på scenen på Wacken Open Air i 2013. Denne dokumentar fra 2010 viser, hvor elsket og højt agtet Lemmy er i miljøet. Hvordan Metallicas James Hetfield, der er blandt de mange interviewede stjerner i denne dokumentar, så utrolig meget op til Lemmy. Man kommer også bag facaden og oplever denne skrøbelige karakter, der bare gerne vil stå på scenen eller sidde og fornøje sig med en enarmet tyvknægt på den lokale Rainbow Bar i Los Angeles, kun ganske få hundrede meter fra det legendariske spillested Whisky A Go-Go.

5. Ozzy: God Bless Ozzy Osbourne
Måske den største figur i heavy metal nogensinde. Ozzy Osbourne var med til at skabe genren i Black Sabbath. Gik solo og blev måske endnu mere populær, end da han var med i Black Sabbath. Røg på MTV i en familiedokumentar, og sørme om ikke også han kom med i Black Sabbath igen. Denne dokumentar indeholder interview med Paul McCartney, Tommy Lee og mange flere. Den kan ses og bruges som opvarmning til den dokumentar, der udkommer senere i 2020. Den har fået titlen ‘The Nine Lives of Ozzy Osbourne’ og er en totimers dokumentar. Indtil da kan vi bruge tiden med dokumentaren fra 2011.

Her er traileren til 2020-filmen, der angiveligt udgives til sommer.
 ">  

Der er dog også mange andre seværdige dokumentarer derude. Vi har allerede bragt et par af dem som links på Facebook, men her giver vi en liste af titler, der kan være spændende for dem, der gerne vil vide mere. Frem med notesblokken, så der kan søges på nedenstående film.

Dokumentarer om dødsmetal:

6. Cannibal Corpse – Centuries of Torment
7. At the Gates – Flames at the End
8. Death – Death by Metal 

9. Dokumentarer om Metallica, som vi allerede har lavet en top 5 om særskilt, der selvfølgelig indeholder 'Some Kind og Monster', 'A Year & a Half in the Life of Metallica' og 'Cliff 'Em All'.

Savner man noget om thrash-genren her, så kan vi meddele, at 'Murder in the First Row' snart udkommer som film. Filmen er skabt på baggrund af bogen af samme navn, som vi allerede har anmeldt til topkarakter. Traileren kan ses her. Den udkommer altså i april 2020, så der bliver også noget at give sig i kast med.



Om heavy metal-genren mere generelt:

10. Heavy Metal Parking Lot
11. The Decline of Western Civilization Part 2 – The Metal Years
12. Heavy Metal in Baghdad
13. Metal: A Headbanger's Journey
14. Global Metal
15. Metal Evolution (en genre pr. afsnit)

De sidste tre er af dokumentaristen Sam Dunn, der også har lavet film om bl.a. Rush og Alice Cooper. Bedst kendt er dog hans film om Iron Maiden. Nedenfor lister vi nogle af de bedste dokumentarfilm om Iron Maiden, startende med Sam Dunns.

16. Flight 666
17. The History of Iron Maiden – Part 1 (1975 - 1983)
18. The History of Iron Maiden – Part 2 (1984 - 1985)
19. The History of Iron Maiden – Part 3 (1986 - 1988)
20. Death on the Road – Documentary (2002)
(der er links til film 17., 18. og 19. i anmeldelsen af #17)

Derudover også en del andre bands’ dokumentarer:

21. Pantera – 3 Vulgar Videos From Hell (tre dokumentarer i én)
22. Celtic Frost – A Dying God
23. Alice Cooper – Super Duper Alice Cooper (Sam Dunn)
24. Mötley Crüe – Uncensored
25. Spinal Tap – This is Spinal Tap

Det burde sikre mange ugers underholdning i sofaen med såvel koncerter og bag kameraet-optagelser og studieoptagelser, der viser bandet fra andre sider end blot det færdige resultat på en given udgivelse. Mange af disse dokumentarer er frit tilgængelige på YouTube, mens andre må anskaffes via adgang til en streaming-platform eller (gyys!) købe et fysisk eksemplar af de efterhånden uddøende medier DVD, VHS og Blu-Ray. Nedenfor har vi forsøgt at liste dem, der findes på YouTube p.t.

Har vi glemt noget, så skriv gerne i kommentarfeltet. Alle anbefalinger er velkomne. Vi har dog aktivt fravalgt alle de 'making-of'-dokumentarer, der findes, og som blev brugt som salgsfremstød, særligt i starten af 00'erne, hvor det var populært at lave en bonus-DVD, hvor man gik bag om optagelserne i studiet til en given plade. Dette var ofte et forsøg fra pladeselskabet på at gøre det mere attraktivt at købe den fysiske udgivelse end hente den på mp3. Der findes et hav af dem, og de er ofte ikke nær så interessante som dokumentarer, der er lavet over en længere periode af et bands karriere end blot et par uger eller måneder i et tilfældigt studie. 

">

">

">

">

">

">

">

">

">

">

">

">

">

">