Top 5 – Sommersange til varmen

Danzig_Portlandia

Det bliver varmt i den her uge ifølge DMI. Meget varmt, endda. Devilution guider derfor til fem sommerrelaterede rock- og metalnumre, du kan høre, mens du sveder igennem.

Kunstner
Titel
+ ZZ Top + Sacred Reich + Danzig + Type O Negative
Forfatter

”Sommersøndag, nationen holder fri / nogle hører Arne Myggen, selv hører jeg David Bowie,” sang C.V. Jørgensen på ’Bellevue’ tilbage i 1977, og selvom det er lang tid siden, at Myggen spillede musik på DR, så kan sommeren med solskin, lyse nætter og feriefri noget ganske særligt.

Nu er det jo sjældent meningen, at den ellers så dystre metalgenre skal være solskinsramt og optimistisk, men det sker fra tid til anden, at selv de mørkeste musikersind rammer en solstråle og skaber et vaskeægte sommerhit. Har du travlt med at svede igennem i sommervarmen, er der selvfølgelig al mulig grund til også at høre svedig musik, og vi har derfor samlet fem numre, der både byder på tunge riff og solskinsstemning.

Læn dig tilbage, åbn en kold øl eller gør som C.V. og bed sidemakkeren om at rulle en joint og stikke dig lidt pot. Og crank så den stereo.1. Y&T: ‘Summertime Girls’

Sommeren byder selvfølgelig på flotte, letpåklædte mennesker i bybilledet, og det er noget, gutterne i hard rock-gruppen Y&T godt kan lide. Deres største hit, ’Summertime Girls’ fra 1985, handler således om glæden ved at kigge på damer i det offentlige rum: ”I just wanna watch the girls goin’ by / It’s like a poetry in motion / Against a hot summer sky”. Man kan nemt gå hen og blive forelsket, og det bliver frontmand Dave Meniketti da også, som han over den 80’er-poppede synthlinje og fast pumpende kutterbas i bedste Van Halen-stil besynger de små hverdagsromancer: ”I’m in love, yeah yeah / At least every minute or two / Until the next time a girl walks by / I think I love her too.”2. ZZ Top ’Cheap Sunglasses’
 

Skal man kigge på damer eller, endnu vildere, score dem, så må man jo være cool, og hvad er bedre til det end et par seje solbriller? Så kan man både stirre i smug og se sej ud på samme tid, men hvis man ikke gider betale kassen for coolness, så må man gøre som Gibbons-brødrene bebuder i den her Texas bluesrock-banger og købe sig et billigt par. Men pas på, du ikke bliver overshinet af hende den sirupssøde, du går efter: ”She had a west coast strut that was as sweet as molasses / But what really knocked me out was her cheap sunglasses.”


 
3. Sacred Reich ’Surf Nicaragua’

Nuvel, det hele handler ikke om damer, man kan også bruge varmen og vejret til andet, såsom at surfe, hvis det nu er det, man er til. Det er i hvert fald det, som Sacred Reich opfordrer til i ’Surf Nicaragua’, et mash-up af oldschool thrash og solbeskinnet surfrock, men det kommer ikke til udtryk uden en i grunden antiimperialistisk kritik af amerikansk udenrigspolitik og særligt de mange indblandinger og interventioner i Mellem- og Sydamerika: ”You fight for democracy / and the American way / But you’re not in your country / ”What am I doing here?” you say”, før opfordringen lyder: ”You’re entering Managua / If you had brought your surfboard / You could surf Nicaragua.”

Husk desuden, at du får mulighed for at høre nummeret live, når Sacred Reich spiller i Pumpehuset til november.


 
4. Danzig - ’Dirty Black Summer’

Mindre humoristisk og mere mørkt er det hos Danzig, den djævelske Elvis, der, lang tid før han som tyk strandløve gav modetips i ’Portlandia’ (billedet), skitserede sin egen form for sommerhygge på albummet ’Danzig III: How the Gods Kill’ med både pikrocket attitude og bluesy swagger: ”No summer in the wintertime / Will keep you warm like a funeral pyre / And nothing like an August night / Drenched in your loving / I got a dirty black summer”.


 
5. Type O Negative - ’Summer Breeze’

Og nu vi er ved mørket, ender vi ved det sidste og muligvis mest åbenlyse punkt på listen. Selvom gothromantikeren Peter Steele og hans vampyriske kumpaner i Type O Negative besang nihilisme, sex og forliste forhold med lige dele satire og livslede, så var der alligevel nok solstråler, der skinnede igennem i deres musik; ikke mindst i deres coverversion af den blide evergreen ’Summer Breeze’, originalt indspillet af soft rock-duoen Seals & Crofts i 1972 og efterfølgende besjælet af soulgruppen The Isley Brothers.

Her får sommersangen tyngde af Type O Negatives karakteristiske billige distortionlyd og Steeles gotiske croon, mens Josh Silvers keys føjer en sfærisk lethed til toppen af lydbilledet. Oprindeligt var tanken at omskrive nummeret som ’Summer Girl’ og tilføje nok profaniteter og metareferencer til at passe ind i den stil, Type O for alvor definerede på albummet ’Bloody Kisses’, men rettighedshaverne (dvs. Seals & Crofts) sagde pænt nej til at få deres sommerhit besudlet af Steele. Man kan dog høre versionen her, hvis man har lyst.

I stedet endte det med et mere 1:1-cover af nummeret, og det er til gengæld noget af det mest bittersøde og inderligt romantiske, Steele har lagt stemme til igennem årene. Særligt det sidste vers’ omfavnelse af tosomheden er smuk og inderlig, når man tager i betragtning, at det kommer fra metallens måske mest bitre satiriker: ”See the smile awaitin’ in the kitchen / Food cookin’ and the plates for two / Feel the arms that reach out to hold me / In the evening when the day is through.”

Det kan godt være, det mere er et produkt af omstændigheder end af stålsat vilje, men lige her finder selv metallens hårde mænd trøst i kærligheden. Og ikke mindst den lette sommerbrise, der omfavner og omkranser det hele.