Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – 25-årsjubilæum: Legenderne i 1990

Populær
Updated
Top 5 – 25-årsjubilæum: Legenderne i 1990

Vi er godt på vej ind i efteråret. Og som vi tidligere har skrevet, betyder det også højsæson for nye udgivelser fra de store, gamle bands.

Vi har allerede anmeldt de nyeste album fra to af større bands indenfor metalgenren – Iron Maiden og Slayer – uden at vi i den forbindelse totalt måtte overgive os i glædestårer.

Men forhåbentlig kommer der i de næste par måneder meget mere at glædes over.

Indtil da vil vi dvæle ved fortiden og lave et lille jubilæumskig på, hvad der udkom af mindeværdige og stadig holdbare album i september og oktober for 25 år siden i 1990.

Det er valgt fem ud til toppen. Men lad det være sagt med det samme, at ud over den fem udvalgte var der faktisk andre bemærkelsesværdige udgivelser inden for de to måneder for 25 år siden.

Det var nemlig ikke et helt dumt efterår i 1990 – fravalgte udgivelser fra september og oktober 1990 er således bl.a. Iron Maidens ’No Prayer for the Dying’, Blind Guardians ’Tales from the Twilight World’, Warrants ’Cherry Pie’, Annihilators ’Never, Neverland’ og King’s X' ’Faith, Hope, Love’.

Ja, og hvis vi skulle have taget august 1990 med, var der andre klassiske udgivelser at tage af. I august 1990 udkom således store album som Extremes ’Pornograffitti’, Queensrÿches ’Empire’, Black Sabbaths ’Tyr’ og Living Colours ’Time’s Up’.

Men lad os nu holde os til et bud på top 5 september/oktober 1990.

1. Judas Priest – Painkiller

Ovenpå de skuffende ’Turbo’ (1986) og ’Ram It Down’ (1988) var Judas Priest tilbage i absolut topform med ’Painkiller’. Desværre var det sidste album med Rob Halford i front, inden han vendte tilbage i 2004. Men Priest har ikke siden toppet 'Painkiller', der er et af de helt store metalalbum fra 1990. Læs vores Metaldiktator-artikel om albummet her2. AC/DC – The Razors Edge

Historien om ’The Razors Edge’ er ikke meget anderledes end den om ’Painkiller. AC/DC’s seneste par album forud for ’The Razors Edge’ havde mildest talt været middelmådige. ’Flick of the Switch’ fra 1983 var lunken, ’Fly on the Wall’ fra 1985 var nærmest kold, og kun lidt bedre blev det med ’Blow up Your Video’ fra 1988. Men med ’The Razors Edge’ med indledningssangen ’Thunderstruck’ var AC/DC helt tilbage på sporet. Her har de så stort set været siden, selv om vi nok må indse, at endestationen nærmer sig.3. Megadeth – Rust in Peace

I 1990 var Dave Mustaine endnu ikke blevet helt sær, og der var forholdsvis lang tid til besynderlige udgivelser som ’Risk’.

’Rust in Peace’ er muligvis ikke helt på højde med Megadeths foregående udgivelser som eksempelvis ’Peace Sells... But Who’s Buying’ eller efterfølgeren til ’Rust in Peace’, ’Countdown to Extinction’, men det er dog alligevel et album, der nemt kravler ind på vores efterårsliste for 1990.4. King Diamond – The Eye

I 1990 var King Diamond efterhånden godt inde i solokarrieren. Måske er ’The Eye’ ikke helt på niveau med forgængerne ’Fatal Portrait’ og ’Abigail’. Men ’The Eye’ er trods alt det King Diamond-album, der har solgt bedst i USA, og det fortjener klart en plads på denne top 5.5. Testament – Souls of Black

Det er aldrig nemt at udvælge det sidste æble i kurven. Men valget er i tæt opløb med de jokere, der er nævnt ovenfor, faldet på Testament med ’Souls of Black’.

Testament har i næsten alle årene siden thrash metallens fødsel været et af de bands (sammen med Overkill, Death Angel og vores egne Artillery), der stod på spring til at bide ”The Big Four” (Metallica, Megadeth, Slayer og Anthrax) i haserne. Testament er aldrig helt nået toppen. Deres udgivelser har også været svingende. Men på en god dag er Testament blandt de bedste.

På ’Souls of Black’ ramte Testament momentvis denne høje klasse.