Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Michael Poulsen i tre dele

Populær
Updated
Michael Poulsen i tre dele

Jens Jam Rasmussens bog om Michael Poulsen er et klassisk portræt i tre dele af en hårdtarbejdende ung mand med en mission i livet. Volbeats frontmand ville dog ikke selv medvirke til bogen.

Titel
Michael Poulsen: Metalgangster & rock ’n’ roll-gentleman
Dato
05-11-2014
Forfatter
Karakter
4

Som ”metal”-delen af titlen på bogen antyder, så startede Michael Poulsen sin karriere i dødsmetalbandet Dominus i starten af halvfemserne med en mesterlig debutplade i form a ’View to the Dim’ fra 1994 efter to demobånd og den nu meget eftersøgte 7’’-single ’Sidereal Path of Colours’. I 1997 udkom den eksperimenterende plade ’Vol.Beat’, der med tydelig inspiration fra halvtredserne og tressernes legender som Chuck Berry, Elvis Presley og Johnny Cash dannede grundstenen for det internationalt anderkendte band Volbeat, alle snakker om i dag.

En kronologisk gennemgang i kækt sprog

’Michael Poulsen: Metalgangster & rock ’n’ roll gentleman’ er inddelt som en kronologisk gennemgang fra opvæksten i Ringsted med vennerne og Dominus til den enorme efterfølgende succes med Volbeat. Jens "Jam" Rasmussen indleder bogen med et forord og en prolog i seks sekvenser, som forklarer inspirationen til bogen gennem beskrivelser af møder med Michael Poulsen og forskellige koncertoplevelser, heriblandt en meget dårlig oplevelse med Chuck Berry i Oslo. Det er ganske tydeligt, at intentionen bag bogen har været at portrættere Michael Poulsen fra forfatterens synsvinkel. I et meget ukritisk og til tider lidt for ungdommelig kækt og klichéfyldt sprog fortælles historien om Michael Poulsen med hjælp fra tidligere bandmedlemmer, artikler og interviews.

Poulsen sagde nej til at medvirke

Bogens i alt  227 sider  er inddelt i tre dele, hvor første del omhandler Dominus, anden del Volbeat og sidste del er en Volbeat A-Z med anekdoter, og hvor vidt forskellige emner som Rihanna, jitterbug og Bathory blandt andet behandles. For visse læsere vil der være meget at hente i denne del af bogen, mens det for andre vil være ligegyldig viden. Det er også i sidste del af bogen, at det virkelig mærkes, at Michael Poulsen har takket nej til at medvirke i bogen og sågar også har takket nej til at læse og rette i manuskriptet. Det er en skam, for bogen lider under en manglende dybde og en lidt for overfladisk gennemgang af især tiden i Dominus og Michael Poulsens overgang fra erklæret tilhænger af mord og satanisme til Elvis-prædikant og ateisme. Michael Poulsen har alle dage været et fænomen i medierne, hvor han i sine unge dage blev landskendt som ”Djævlebarnet” og nu er kendt som James Hetfields mulige tronarving. Spørgsmålene melder sig løbende i bogen, og konservativt indstillede tilhængere af Dominus vil nok mene, at Jens "Jam" Rasmussen og Michael Poulsen skylder bogen og dens læsere nogle svar. Som anmelder er det svært ikke at sidde tilbage med en følelse af, at bogen godt kunne have brugt en lidt mere kritisk gennemgang, både hvad indhold og korrekturlæsning angår.

Fantastiske billeder

Men trods enkelte mangler, så fungerer bogen faktisk som et hele. Dette skyldes i høj grad Jacob Dinesens fantastiske billeder, som nærmest skaber en fortælling i sig selv. Det overordnede layout og de mange billeder gør bogen indbydende og letlæselig. Inddelingen i tre dele giver faktisk et meget godt indtryk af bogens tre funktioner. Først og fremmest fungerer bogen som en coffee table book (eller lokumsbog på jysk) med det store overskuelige format og mange billeder af virkelig høj fotografisk kvalitet, og dernæst som en nogenlunde fyldestgørende fortælling om Michael Poulsen, understøttet af  forskellige tidslinjer og koncertoverblik. Og sidst, men ikke mindst: som julegave til de af vores familiemedlemmer, som kun kender Volbeat fra radioen og måske burde høre ’Vol.Beat’ i stedet.

Bogen anbefales til alle med interesse i Michael Poulsens liv og bedrifter. Der er meget at hente, hvad enten man er til Dominus og forsager Volbeat og alle deres gerninger, eller kun kender Volbeat for ’Maybellene i Hofteholder’ og aldrig tidligere har hørt om Dominus.  Jens "Jam" Rasmussens bog er en nyfortolkning af ’Den grimme Ælling’ et sted mellem Elvis Presleys begravelsessted ”The Meditation Gardens” i Graceland og danseskolen i Ringsted.  Køb bogen for dens billeder og letlæselige, men spændende indhold.

Som en lille appetitvækker kan du downloade de første 26 sider, af Jens "Jam" Rasmussens bog om Michael Poulsen, HER.

Redaktionel note: Grundet Jens "Jam" Rasmussens og Jacob Dinesens relation til Devilution har Devilution engageret en ekstern anmelder til denne anmeldelse.