Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Dødsmetal fra undergrunden

Populær
Updated
Dødsmetal fra undergrunden
Dødsmetal fra undergrunden
Dødsmetal fra undergrunden
Dødsmetal fra undergrunden
Dødsmetal fra undergrunden
Dødsmetal fra undergrunden

I Aalborg var der ikke store navne på plakaten, da 1000Fryd åbnede dørene for danske Undergang og svenske Interment. Det blev en eksklusiv koncert!

Kunstner
Titel
+ Undergang
Spillested
Dato
14-03-2014
Karakter
3

Fredag aften på 1000Fryd med en god gang undergrund burde være en sikker vinder. Desværre blæste der en stærk brise henover Nordjylland denne aften, så fremmødet blev aldrig så stort, som man kunne håbe. Det betød også, at da danske Undergang gik på, var det lidt sløvt men bandet fik bygget momentum med deres dybe, old school dødsmetal, der tonalt læner sig op ad Suffocation og Cannibal Corpse. Bare lidt langsommere. Forsangeren growler også, når han annoncerer sangene til publikum, hvilket er mere komisk end dystert. Heldigvis er publikum dog med på ideen, og publikum fortjener her stor cadeau for indlevelse. Der har vel været omkring 50 mennesker på 1000Fryd denne aften, og den helt unikke blanding af publikummer skuffer ikke. For der er tre segmenter, der er repræsenteret.

Der er undergrundens hårde kerne af følgesvende, der trofast svinger garnet oppe foran, og når 10 ud af 50 mennesker gør det, så virker det voldsomt imponerende. Procentandelen er i hvert fald større end langt de fleste koncerter, jeg har været med til. Tænk, hvor stor en forskel bare 10 mennesker kan gøre. Tankevækkende. Ellers består de fremmødte af henholdsvis studerende i det internationale studiemiljø i Aalborg og stamgæsterne og brugerne af 1000Fryd, der har deres daglige gang i dette venstreorienterede studentikose miljø, der i generationer har været drivkraften bag spillestedet. På den front er der ikke sket noget som helst, siden denne anmelder så netop førnævnte Suffocation på samme scene tilbage i november 1995, hvor lokale Nidhug varmede op.

Denne gang er der dog ingen lokale navne på plakaten. Undergang har nemlig base i København, og hovednavnet Interment er fra Sverige. Interment er et dødsmetalband fra Sverige, der i starten af halvfemserne forsøgte at ride med på bølgen i Göteborg, men de faldt i vandet og kom aldrig op på surfbrættet igen.

Efter at have ligget i dvale i over 10 år begyndte Interment så at røre på sig i 2006, og nu er de så både aktuelle med plader og opsamlinger af deres demomateriale fra halvfemserne. Ægte retro, så trusserne på enhver fan af undergrund gennemvædes af samtlige tænkelige og utænkelige kropsvæsker.

Denne aften i Aalborg er deres kun tredje koncert nogensinde i Danmark, og det er tydeligt, at deres lyd stammer fra dengang, Sverige kom på verdenskortet i halvfemserne. Solid svenskerdød. Nu er tiden dog blevet så fremskreden, at de internationale studerende og stamgæsterne er forduftet, og der er kun de trofaste fans af undergrunden tilbage. De studerende er driblet videre i Aalborgs natteliv, hvor den forjættede underholdningsgade kun ligger 100 meter fra Kattesundet, hvor 1000Fryd så eksklusivt og tilbagetrukket ligger. Der er vel 30 mennesker tilbage, da Interment går i gang, og nu virker det endnu mere overvældende, at der er 10 mennesker, der fra start til slut brøler med og svinger det lange garn ubønhørligt. Dedikation er det ord, der bedst beskriver de fans.

Som læserne kan se på billedet af Interments setliste, så er der en vis overvægt af ordet "death" i titlerne. Det faktum understreger forsanger Johan Jansson da også selv, hvor han selvironisk erkender, at det nok ikke ligefrem er opfindsomheden, der har haft de bedste vilkår, da der skulle skrives sangtekster. Men det fungerer, og der er den her hyggelige stemning under hele koncerten, hvor band og publikum er sammen om oplevelsen.

Fremmødet var ikke noget at råbe hurra for, men de, der trods alt mødte frem, fik en hyggelig aften på Aalborgs mest intime spillested. Undergrunden lever stadig, om end en frisk brise fra vest åbenbart kan tage pusten fra fremmødet. Det må Aalborg kunne gøre bedre næste gang!

Billede 1 - 3: Interment
Billede 4 - 6: Undergang