Roskilde '18: Blandet psychhandel

Populær
Roskilde '18: Blandet psychhandel

De sene nattetimer blev overladt til De Underjordiske og Fribytterdrømme, der leverede to meget forskellige, men forgrenede sæt. 

Dato
07-07-2018
Genre
Koncertarrangør
Karakter
3

I en lidt mærkelig konstellation har to af Danmarks største psych-navne slået sig sammen under bardunerne på Avalon klokken dolk om natten. Meget er sket de seneste år i psych-miljøet, der oplevede en pludselig folkelig opblomstring og derefter smed kronbladene. Fribytterdrømme har bevæget sig lidt langt væk fra udgangspunktet, og De Underjordiske er måske lidt for dragejæger-psych til normalt at lande på mine Spotify-lister. Men der har I mig også: På Spotify og ikke vinyl. Indrømmet: Jeg er kun lige akkurat kvalificeret til at sige noget om aftenens koncert, og det bliver ikke forbedret af teltets tilstande af passiv “røgforgiftning”. Set-uppet virker lidt sært på mig. De Underjordiske spiller stort set en hel koncert først, så deles begge bands lidt om scenen og splitter sig så op igen. I virkeligheden er der i højere grad tale om to koncerter uden sceneskift end om et egentligt samarbejde.

Men skik følge eller land fly og alt det der. De Underjordiske lægger i hvert fald stærkt ud med et sæt, der er gemt bag tung røg fra scenen, der vælter ned langs med forstærkerne, og som har flere fine dronende instrumentaldele. Publikum bagerst skiftes lidt ud, som om nogen af de sidste gængse festivalgæster bare ikke vil give op, kommer forbi og falder fra igen. Foran scenen er stemningen dog altid engageret og betaget. Det er godt hjulpet på vej af bandets "hit",‘Hvis du forstod’, hvor Lau Pedersen fra Fribytterdrømme kommer ind og synger med, og hvor omkvædets “Hvis du forstod mig/ Hvis du forstod mig/ Hvis du forstod mig/ Ville jeg glemme dig – overalt/ Ind i lyset – overalt” får forteltet til at synge med.

Herefter bliver stemningenl lidt mere energisk, da Peter Kure og Lau Pedersen bryder ud i fællessang til TV-2s ‘Hele verden fra forstanden’, hvorefter begge bands samles til fællessang i‘Kosmonauten’.

Fribytterdrømme tager over derefter. Det er en knap så fordybet og medrivende oplevelse som De Underjordiskes sæt. Meget kan man sige om Fribytterdrømme, men de har lært alle trickene til koncerter. Rasmus Yde fra post-punk/shoegaze-bandet Fugleflugten gæster på “hittet” ‘Hallusignaler’ og Peter Kure (og band) gengælder Pedersens besøg i første halvleg til Klichés ‘Masselinjen’, der indeholder citater fra den Formand Mao, der var årsag til millioner af menneskers død. Hyggeligt og måske med en understrøm af farlighed i den ellers tilforladelige psykedeliske rock.