Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

VMF'23 – En usleben diamant

Updated
Vansind
Vansind-4
Vansind-3
Vansind-6
Vansind-5
Vansind-8

Viborg Metal Festival vil gerne have folkemetal på programmet. For 2023 var valget faldet på Vansind fra Sjælland. Det var et godt valg.

Kunstner
Spillested
Dato
04-03-2023
Karakter
4

Vansind fra Slagelse spiller folk metal med referencer til vikingetid og middelalder. Og det gør de godt. Vi er i traditionel besætning med guitar, bas og trommer men så skiftevis tilføjet sækkepibe, fløjte og keyboard. Og så er der to vokalister i forgrunden. Den rå, omend ikke growlende mandevokal ved J. Asgard og den lyse, melodiske kvindevokal ved Line Burglin.

Vansind har endnu ikke udgivet så meget materiale. Kun en lille håndfuld singler er det blevet til, men et helt album er under indspilning. Vansind synger på dansk og det fungerer fint med vekslen mellem den rustne mandevokal og den fine lyse kvindevokal. Line Burglin er måske endnu ikke nogen Liv Kristine (Theatre of Tragedy og Leaves' Eyes, red.). Men det kan hun blive.

Musikken er flot og episk og heldigvis faldt den i god jord hos publikum i Viborg. Der er så meget knald på, at vi bliver i metalland og samtidig er de traditionelle instrumenter som sækkepibe og fløjte ikke bare tom staffage. Rikke Klint Johansen, der håndterer netop sækkepibe og fløjte og ligeledes lejlighedsvis keyboards, skal i den forbindelse fremhæves. For sjældent har sækkepibe passet bedre ind. Det er ikke et helt nemt instrument at spille og slet ikke, når åndedrag, sæk og fløjtehuller skal håndteres samtidig. Men Rikke Johansen spiller virkelig godt på sækkepiben. Ved koncerten var vi stort set helt forskånet for de små ”hiks”, som ofte opstår. Fantastisk at høre så god en sækkepibe i musik med opskruet tempo.

Vansinds kompositioner har ligeledes høj klasse. Det tegner godt.

Der mangler kun lige lidt
I en livesituation er der dog nogle småjusteringer, der skal foretages. Asgard står for al snak mellem sangene og præsentation af sangene. Der skal Burgin nok lige steppe lidt op. Hun virker en smule udsikker og nervøs, når hun ikke lige synger. Men der er behov for forbedring. Publikum kræver engagement og show. Så det skal der arbejdes med.

Lyden var desværre ikke helt på plads i Viborg. Det var til tider svært for Burgin helt at trænge igennem lydbilledet. Men så til sidst, hvor Asgard oplyste, at de havde fået tid til endnu en sang, så lykkedes det fuldt ud. Her åbnede det hele sig op i en grandiøs finale.

Vansind bliver store, når man helt får styr på det. Skandinaviske, tyske, hollandske og østeuropæiske festivaler vil elske at signe et band som Vansind.

Menu