Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Anden bølge af US-death

Updated
Abysmal Dawn Phylogenesis

Med ‘Phylogenesis’ kværner amerikanske Abysmal Dawn ubønhørligt derudad. Tempo og aggressivitet er de primære ingredienser på deres femte plade.

Kunstner
Titel
Phylogenesis
Dato
17-04-2020
Trackliste
1. Mundane Existence
2. The Path of the Totalitarian
3. Hedonistic
4. A Speck in the Fabric of Eternity
5. Coerced Evolution
6. True to the Blind
7. Soul-Sick Nation
8. The Lament Configuration
9. Flattening of Emotions (cover)
Karakter
3

Abysmal Dawn blev dannet i 2003. Et årti efter første bølge af amerikansk dødsmetal toppede i popularitet. Med ‘From Ashes’ i 2006 debuterede bandet, kom på turné, udgav nummer to i 2008, nummer tre i 2011, den fjerde i 2014, og nu her seks år senere, helt arytmisk, er de klar med den femte plade. Det er værd at pointere, at Abysmal Dawn består af forsanger og guitarist Charles Elliott, der har været med til at danne bandet i 2003, og så tre andre, der kom med 2011, 2016 og 2017. For efter to plader skiftede Charles Elliott hele bandet ud. På den fjerde plade, ‘Obsolescence,’ var bassist Eliseo Garcia første gang med. Siden kom trommeslager James Coppolino med i 2016, og den anden guitarist, Vito Petroni, kom med i 2017. Begge debuterer med bandet her på ‘Phylogenesis’. 

Charles Elliott er derfor klart den, der styrer Abysmal Dawn. Pudsigt nok har han/de valgt, at lave et cover af ‘Flattening of Emotions’ med bandet Death, der også så deres del af bandmedlemmer bruge svingdøren. Men Abysmal Dawn er ikke Death. Abysmal Dawn er en del af den anden bølge af amerikanske bands, der spiller dødsmetal. De trækker masser af veksler på den første generation, hvor Death stod i forgrunden, men tilføjer lyden mere moderne elementer, hvor det melodiske og tunge breakdowns også er en del af pakken. Det kan bl.a. høres på den første single fra pladen, ‘Hedonistic’:Det kan sagtens høres på ‘Phylogenesis’, at Abysmal Dawn ikke overraskende lyder som eksempelvis Cannibal Corpse, Obituary, Six Feet Under og Hate Eternal. De har netop turneret med de fleste af disse navne undervejs i karrieren, men det er bestemt ikke en dårlig kopi af førnævnte bands. Abysmal Dawn har deres egen, moderne lyd. Fyldig produktion, teknisk og moderne breaks.

Er man ikke den store fan af dødsmetal, så vil ‘Phylogenesis’ næppe være noget, man bliver imponeret af. Det er teknisk dødsmetal, hvor der er en god portion fokus på, at det gerne må være vanskeligt at følge med i temposkift. Sangen ‘Coerced Evolution’ er et godt eksempel herpå med masser af skift, et roligt b-stykke og nærmest en jazzet afslutning på nummeret, hvor man måske lige kan ane en snert af Chuck Schuldiners progressive stilart i genren, mens der er lidt mere kød og kartofler over ‘True to the Blind’, hvor publikum bare gerne skal vugge i takt. Derudover har de svenske Fredrik Folkare fra Unleashed og Firespawn med på guitar i nummeret ‘Soul-Sick Nation’, der kan høres her:Abysmal Dawn kan bestemt deres instrumenter, og Charles Elliott kan skrive sange. Det er brutalitet og teknikalitet tilsat en knivspids melodi her og der. Tekstmæssigt bevæger Abysmal Dawn sig ud på farligt terræn, da det er mere kritik af politik og menneskehed, end det er science fiction, og i det klima, USA er i lige nu, så vil det nok afstedkomme lidt opmærksomhed. Det er dog klart at foretrække fremfor endnu en plade om cookie monsters og manualer i at partere levende og døde.

Således er Abysmal Dawn absolut et af de bands, der tegner den anden bølge af amerikansk dødsmetal, og med ‘Phylogenesis’ beviser de, at de hører til blandt de bands, der, på godt og ondt, vil være med til at tegne fremtiden de næste år. Det er en bundsolid udgivelse, der viser et band med styr på deres fag, men mangler lige den sang, der får pladen til at hænge ved. ‘Phylogenesis’ er faktisk en ganske udmærket plade, som bare lige mangler det sidste for at være decideret god.

Hele pladen kan høres her på pladeselskabet Season of Mists YouTube-kanal: