Den hår(d)fine balance mellem pop og metal

Populær
Den hår(d)fine balance mellem pop og metal

Tobias Sammet rammer nye, melodiske og - ja, sgu! - poppede højder med sit metalopera-projekt Avantasia, der har udgivet sit sjette album. Igen med en flok af hard rockens store sangstjerner - og en markant præstation af danske Ronnie Atkins fra Pretty Maids.

Kunstner
Titel
The Mystery Of Time
Dato
01-04-2013
Distributør
Trackliste
1. Spectres (Tobias Sammet, Joe Lynn Turner)
2. The Watchmaker's Dream (Joe Lynn Turner, Tobias Sammet)
3. Black Orchid (Tobias Sammet, Biff Byford)
4. Where Clock Hands Freeze (Michael Kiske, Tobias Sammet)
5. Sleepwalking (Cloudy Young, Tobias Sammet)
6. Savior In The Clockword (Joe Lynn Turner, Tobias Sammet, Biff Byford, Michael Kiske)
7. Invoke The Machine (Ronnie Atkins, Tobias Sammet)
8. What's Left Of Me (Eric Martin, Tobias Sammet)
9. Dweller In A Dream (Tobias Sammet, Michael Kiske)
10. The Great Mystery (Tobias Sammet, Bob Catley, Joe Lynn Turner, Biff Byford)
Forfatter
Karakter
4

Sanger og bassist i det tyske power metal-band Edguy, Tobias Sammet, er en aktiv herre, som i de seneste mere end ti år har gjort sit for at forny powermetallen med metalopera-projektet Avantasia, der nu udsender deres sjette album, 'Mystery of Time'.

Det musikalske højdepunkt blev nået i 2010 med dobbeltudgivelsen af hhv. 'The Wicked Symphony' og 'Angel of Babylon'. Et par omgange storslået og dyster power metal, hvor især præstationerne fra sanger Jørn Lande skinnede igennem som noget nær eminente.

Konceptet har hele vejen igennem siden starten med 'The Metal Opera' i 2001 været at alliere sig med nogle af de bedste og mest anerkendte sangere inden for hard rock og melodisk metal. Sådan er det også med 'The Mystery Of Time', hvor det er tydeligt, at det klæder danske Ronnie Atkins (Paul Christensen) fra Pretty Maids at prøve kræfter i andre sammenhænge end dem, han finder i Horsens.

Hans indsats på nummeret 'Invoke The Machine' er meget tæt på at være albummets stærkeste og mest intense. Nummeret er også klart det mest metalliske, og Atkins nikker den godt nok en skalle. Rigtig spændende at høre ham i andre sammenhænge end med Pretty Maids.

Sammet selv lægger naturligvis også vokal på alle numrene, hvor især den tidligere Rainbow- og Yngwie Malmsteen-sanger Joe Lynn Turner løfter et tungt læs. Men der er også vokaler til Saxons Biff Byford, den tidligere Helloween-sanger Michael Kiske, Mr. Bigs Eric Martin og den tro følgesvend på alle Avantasia-albummene, Magnums Bob Catley.

At Tobias Sammet kan skrive medrivende power metal og især gode melodier, ved vi godt. Denne gang har han dog vægtet melodierne højest, og det giver overordnet set et helhedsindtryk og en dom, der siger, at det nye udspil fra Avantasia er lige lovligt poppet.

For hold da op, hvor de gode og meget iørefaldende sangmelodier og store omkvæd flokkes om hinanden på dette album. Så meget, at de nærmest vader hinanden over tæerne.

Er det for meget? Det er ikke til at sige. Det kommer an på, hvor man er rent musikalsk. Den melodiske kvalitet er meget høj, men der er skruet ned for metallen. Smag og behag.

Men vellykket er det, helt bestemt. Denne anmelder her kan dog ikke lade være med at tænke i, at Sammet godt nok må have været fokuseret på at sælge plader. Men omvendt: Skal han skrotte gode melodier af den grund? De er der jo, og så må de bruges. Og Sammet bruger de gode melodier godt og grundigt.