Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Originale pip fra pc'en

Populær
Updated
Originale pip fra pc'en

'Fugle' er anden udgivelse fra det sideprojekt af samme navn, som Frederik Uglebjerg står bag. En stemningsfuld affære med smukke toner og progressive rytmer.

Kunstner
Titel
Fugle
Dato
13-11-2014
Karakter
4

Bag enmandsprojektet Fugle gemmer sig Svartsots trommeslager Frederik Uglebjerg, og det må siges at være musik i en lidt anden boldgade, end det han laver med kammeraterne i det folkemetalliske band. Fugle er nemlig instrumentalmusik, alt lavet og indspillet på computer. Det fremgår ikke, om der med "virtuelle instrumenter" rent faktisk menes, at guitarlydene er programmeret, eller blot om de er spillet på vanlig vis på en (el)guitar, uden forstærker, kabinet og mikrofon, men i stedet amp-simulator mv. i et stykke software.

Uanset hvad er musikken underholdende, vellydende og langt hen ad vejen ret anderledes. Stemningen sættes fra det fantastiske åbningsnummer 'Et', hvor en dunkel kulisse stilles op via et lækkert tema. På dette nummer savnes ikke en vokal som ekstra krydderi. Derefter bliver det lidt mere metallisk i nummeret 'To' (og når sidste nummer hedder 'Otte', så kan man måske regne ud, hvordan de resterende sange er navngivet), og der anes en større Tool-inspiration.

Trommerne er ofte ret avancerede i deres rytmiske opbygning, og der sker temmelig meget i trommespillet, og skal der peges på egentlige kritikpunkter herfra, så er det – trods det faktum at manden bag de programmerede trommer selv er trommeslager – af og til lidt for meget af det gode, så det bliver irriterende, og trommerne får lov at stjæle for meget af fokus fra den ellers glimrende musik. Andre steder bliver trommerne ret elektroniske at lytte til, og det kommer til at minde lidt om Ulvers triphop-agtige univers . Godt eller skidt på dette punkt er naturligvis en smagssag, og det er samtidig også et af de klare pejlemærker for værkets originalitet.

Men dykker man i stedet ned i musikken, melodierne og mørket, som opstår i de stemninger, som fornemt bygges op, så er der et helt univers af historiefortælling uden lyrik at gå amok i. Tankerne kredser, som fuglene på aftenhimlen, og det er i sig selv svaret på, om musik eller ligefrem metal kan laves og fungere via et virtuelt setup med kun én hjerne bag. Det kan det, og er du i tvivl, så sus ind forbi Fugles bandcamp og lyt/download.

">Fugle by Fugle

Menu