Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

En ny dunst fra Helvede

Updated
Katla

Katla lægger på, imponerer og kalder til krig mod den falske, kristne godhed på trioens anden ep, der afkræver opmærksomhed og truer med dolken, hvis ikke den får det.

Kunstner
Titel
Warmongering Luciferians Chapter 1
Dato
18-07-2020
Genre
Trackliste
1. Warmongering Luciferians Chapter 1
2. The Great Wandering
3. Warcries
Forfatter
Karakter
4

Vi nærmer os toårs-jubilæet for købenjyske Katlas selvbetitlede debut-ep, der otte måneders tid senere blev fulgt op med en sejr i Wacken Metal Battle 2019. Bandet har teaset og touret stabilt siden, og vi har fået smagsprøver på, at der var nye ting i støbeskeen hos den doom-sludgede trio. Det nye er netop ankommet i form af den tre numre lange 'Warmongering Luciferians Chapter 1', der følges op om en måneds tid af andet kapitel i Katlas kamp mod kristendommen og dens sikkert velmente, men indholdsløse præk om godhed. Katla vil ikke den kristne godhed. Katla vil tage kampen og bringe døden over kristendommen, og netop dette mantra er ep'en gennemsyret af.

I en askegrå og stikkende skypumpe af fuzz, støj og musikalsk mudder åbner titelnummeret, inden trommeslager Rasmus Dichmann Bang skriggrowlende proklamerer, at dødsritualet kan starte, og dolkene er hvæssede. Herfra dundrer Katla afsted ridende på et inciterende, repetitivt og blytungt guitarriff, der med simple virkemidler holder fremdriften i musikken konstant og i selskab med rytmegruppen bliver ved at læsse tunge, nakkeknækkende rytmer oven på hovedet af lytteren, indtil man til sidst må give fortabt og lade hovedet nikke igen og igen til Katlas sludgede doom. Bevares, det går langsomt, og de fleste kan følge med, men der er ingen pauser og hastighedsnedsættende irritationsmomenter i musikken, der bare bibeholder et brutalt momentum og en vanvittig tyngde fra start til slut.

Når Beelzebub slås og ryger bong
En tyngde, der bare bliver mere og mere lyksaligt kværkende i 'The Great Wandering'. Katla er andet og mere end bare den gængse sludgede doom, selv om arven fra Doperne i -lord og -throne er til at høre. De får musikken til at emme af mørke og en ondskab, man i langt højere grad ville forvente indenfor blackmetallen. De skregne og growlede vokaler er søbet ind i en velvalgt mudret lyd, der giver bandet et primitivt lydende og skummelt lag af råddenskab øverst på den fordærvede lagkage, samtidig med at musikken stadig går glasklart igennem nedenunder. Dysterheden og vreden, som drøner én ud i ansigtet gennem de desperate, afmægtige skrig og skrål, er en velkommen facet, som gør Katla svært kategorisérbare, men helt sikkert får dem til at stikke smukt ud fra den bongrygende dynge af stereotype stoner- og doombands.

Katla har et produkt, som ikke allerede ER udgivet utallige gange, og da slet ikke herhjemme. De er befriende udanske og utraditionelle i deres tilgang til musikken. Og de gemmer det bedste til sidst. 'Warcries' er isoleret set et af de stærkeste danske numre, jeg har hørt i år. Dragen Katla trækker sig indledningsvis op af et mudret dynd for derefter at eksplodere og hamre afsted med en hærget, fed og ubeskriveligt tung guitartorden, fint underbygget af bas og vokaler, der bare gør nummeret mere og mere frembrusende og hidsigt fra start til slut. Man skal være udtalt pacifist for ikke allerede at være i gang med at grave slagvåbnene op af værktøjskassen for at marchere stolt i krig i Katlas navn. Bandets få, men effektive virkemidler komplimenterer hinanden godt, og den fedt riffende sludgeguitar kæmper med, frem for mod, det dødsmetalliske growl, den ikke normalt ville gide at være i lokale med. Men hos Katla fungerer det bare.

Skal man sætte en finger på noget, er det, at mens helhedsindtrykket af ep'en er umådelig solidt, savner men et iboende særpræg i i hvert fald to af tre sange. Et fingeraftryk, der gør, at de vil være umulige at få ud af hovedet. Det har 'Warcries', og det havde singlen 'Dragonlord', der udkom sidste sommer. Når det er sagt, er 'Warmongering Luciferians Chapter 1' som helhed en tung, insisterende satan af en ep, der kræver, at du oplever den og lader dig forføre. Herfra er spændingen stor på, hvad Katla mon har i støbeskeen i andet kapitel, som heldigvis ligger lige om hjørnet.