Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Svensk krigsmaskine i frigear

Populær
Updated
Svensk krigsmaskine i frigear
Svensk krigsmaskine i frigear

Svenskerne smider deres 14. plade ’Viktoria’ på gaden, hvor musikken er god, og bandets image med tysk krigsmateriel får folks opmærksomhed på godt og ondt.

Kunstner
Titel
Viktoria
Dato
22-06-2018
Trackliste
1. Werwolf
2. June 44
3. Equestrian Bloodlust
4. Tiger I
5. Narva
6. The Last Fallen
7. Viktoria
8. The Devil's Song
9. Silent Night
Karakter
3

Marduk er tilbage med en ny plade tre år efter deres seneste ’Frontschwein’, og den er en sjov blanding af meget kontante melodier og mere afdæmpet black metal. Pladen varer kun 33 minutter, så på intet tidspunkt taber den fuldstændigt pusten. Alligevel er der blevet plads til sange som ’Tiger I’, der hiver tempoet lidt ud af pladen og viser Marduk fra en noget anden side end normalt. 

Der er dog ingen slinger i valsen generelt. Lige fra introen ’Werwolf’, er der med sirener og bare sangtitlen lagt op til endnu en tur rundt i tematikken fra Anden Verdenskrig. Marduk har lige siden hovedværket ’Panzer Division Marduk’ fra 1999 ladet sig inspirere på godt og ondt af den tyske krigsmaskine, og 'Viktoria' fortsætter, hvor ’Frontschwein’ slap.

Lyt til 'Werwolf' her:Inspireret af Det Tredje Riges propagandamaskine har Marduk lavet et mere simpelt cover denne gang, og guitarist og bandgrundlægger Morgan Håkansson siger om cover og produktion:

”Vi ønskede et mere stilrent cover og layout denne gang. Det er primitivt og rammende. Jeg synes, det er perfekt til denne plade. Der er sikkert en del, der ikke vil bryde sig om det, men for os er det det perfekte cover. Noget, man husker. Ligesom pladen selv. Men som man kan se, så er vi et DIY band. Vi indspiller selv, og vi laver vores egen grafik. Ingen kender Marduk bedre end os.”

Det må man give Håkansson ret i. Marduk er Marduk. Også på ’Viktoria’. Den lyder, som den skal, eftersom den er indspillet i bassist Magnus Anderssons Endarker Studios. Om pladen vil blive husket, som han hævder, er dog en lidt anden sag. Mens der bestemt er gode numre på pladen, såsom ’Equestrian Bloodlust’, ’The Devil’s Song’ og ’The Last Fallen’, så er der også sange som introen ’Werwolf’ og titelnummeret, der ikke rigtig rammer det niveau, vi plejer at få fra Marduks side.

Lyt til 'Viktoria' her:Derudover er der de langsomme ’Tiger I’ og ’Silent Night’, der heller ikke rigtig er Marduk, som vi kender dem. Men med de førnævnte gode sange samt ’June 44’, der er klassisk Marduk, så har vi alligevel en håndfuld sange, der gør sig ganske udmærket. Særligt god er trommeslager Fredrik Widigs, der spiller på sin anden Marduk-plade, og forsanger Hans Daniel Rostén, også kendt som Mortuus, gør det ligeledes rigtig godt. Mortuus er en travl herre, der også har udgivet ny plade med sit andet band, Funeral Mist, men man mærker ikke nogen metaltræthed hos den raspende forsanger. Han står stadig som nok den bedste forsanger, Marduk nogensinde har haft.

’Viktoria’ er dog ikke den bedste plade, Marduk har udgivet. Der er enkelte gode sange på den, men der er også sange, som går hurtigere i glemmebogen, end Marduk nok gerne vil det. Det bliver derfor en lidt blød mellemlanding for ’Viktoria’, der hverken er lige så kontroversiel, som nogle af bandets tidligere plader og gerninger, men i stedet føles lidt som en sikker forskansning bag velkendte sandsække af solid, svensk black metal, som de har lavet den i snart 30 år.