Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Garagen genudgivet

Populær
Updated
Garagen genudgivet

Metallica er i gang med at genudgive bagkataloget i en remasterede udgaver. De er nået til første udgivelse med Jason Newsted. Den næste bliver rigtig spændende!

Kunstner
Titel
The $5.98 E.P. - Garage Days Re-Revisited
Dato
13-04-2018
Genre
Trackliste
1. Helpless
2. The Small Hours
3. The Wait
4. Crash Course in Brain Surgery
5. Last Caress/Green Hell

De fleste fans af Metallica kender historien. I 1986 udsendte de ’Master of Puppets’, der senere er gået hen og blevet kaldt verdens bedste heavy metal udgivelse. Tragedien indtraf i Sverige 27. september samme år, hvor turnebussen forulykkede og bassist Cliff Burton omkom. Metallica stod lige foran deres helt store gennembrud, og så sker det utænkelige. Bandet var i chok, men valgte at klø på. Ganske få uger efter afholdt de prøver på en ny bassist og valget faldt på den unge Jason Newsted fra Flotsam & Jetsam. De genoptog deres turne og efterfølgende indspillede de nogle coversange i Lars Ulrichs garage. 

De fem sange, der endte på ’Garage Days Re-revisited’ er af bands som Diamond Head, Holocaust, Killing Joke, Budgie og Misfits. Bands, som Metallica selv var blevet inspireret af. Indspilningerne tog kun seks dage. Den officielle titel blev ’The $5.98 E.P. Garage Days Re-revisited’ for at undgå, at butikkerne tog overpris og prissatte den som en fuldlængdeudgivelse. Den udkom 21. august 1987 og har ikke været genoptrykt siden 1989. Derfor har den originale udgivelse også været lidt af et samlerobjekt op gennem halvfemserne, men det tog Metallica selv broden af, da de i 1998 udgav ’Garage Inc.’, hvor de lavede en dobbeltplade med covernumre og naturligvis inkluderede de fem fra singlen.

Nu genoptrykkes ’The $5.98 E.P. Garage Days Re-revisited’ så for første gang i knap 30 år. Endda i en remastered udgave. Metallica har fået rettighederne til hele deres bagkatalog og genudgiver i den forbindelse alle deres plader i kronologisk rækkefølge. Det skulle være startet med demoen ’No Life ’till Leather’, men bandet og Dave Mustaine kunne ikke blive enige om royalties, hvorfor det hele startede med debutpladen ’Kill 'em All’ i 2016. Siden har også ’Ride the Lightning’ og ’Master of Puppets’ fået turen og blevet genudgivet i nye udgaver med forbedret lyd.

Denne udgivelse er naturligvis anderledes, da det blot er en single, som bandet lavede i samarbejde med pladeselskabet for at gøre fans opmærksomme på, at de stadig eksisterede forud for nogle store Monsters of Rock shows i Donington og Tyskland. Singlen udkom nemlig dagen før koncerten i Donington.

Hvordan lyder den så? Akkurat ligesom de andre genudgivelser. Der er skruet på knapperne og lyden er blevet lidt mere fyldig. Hvor man til dels kan forstå bandet gerne vil forbedre studiepladerne, så er det lidt ambivalent med netop garage-singlen. Den skal jo gerne lyde billig, tynd og upoleret. Det er netop disse tre parametre, man har forbedret. Så charmen går lidt af udgivelsen. 

Men det betyder ikke så meget. Originalen eksisterer stadig på de oprindelige udgivelser samt ’Garage Inc.’, og det, som alle fans nu venter på er næste skud på stammen.

’… And Justice for All’

Første studiealbum med Jason Newsted. Metallicas vildeste udgivelse sangskrivningsmæssigt. Hvor Lars Ulrich og James Hetfield stadig var så meget i chok over tabet af Cliff Burton, at de ikke nænnede Jason meget plads i det færdige mix. Og her nærmer vi os sagens kerne. Metallica har valgt at lave en remaster af deres plader. Ikke et nyt mix. Så mens mange fans venter i spænding på den nye ’… And Justice for All’ og krydser fingre for, at der omsider er oprejsning og retfærdighed til Jason Newsted, så bør man nok forvente, at der ikke sker nogen kæmpe revolution på den nye udgave. For der skal sondres mellem en master og et mix. Det var i mixet, at Jason Newsteds bas forsvandt. Så mens der utvivlsomt bliver skruet på knapperne når ’… And Justice for All’ bliver remastered og genudgives, så bliver det næppe så markant, som mange fans af den sympatiske bassist håber. 

Indtil da kan vi genhøre Metallicas mest spontane udgivelse nogensinde i en ny og forbedret udgave. Originalen er naturligvis altid at foretrække for de, der er vokset op med den. For dem, der ikke var så heldige at få en CD-longbox fra USA dengang, så er det nu muligt at få den hjem i reolen uden at skulle tømme bankkontoen. En fest for samlerne og bandets mest dedikerede fans.