Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

See you later...

Populær
Updated
See you later...

2016 er det helt rigtige tidspunkt for danskernes længe ventede debutalbum. Kvintetten har aldrig været bedre. 

Titel
Course of Events
Trackliste
Considering Catastrophy
Followers
Calculated Accident
Inconsistent
Art
Retrogress
Eunoia
Querencia
Daydream
Brother
Karakter
4

Langt om længe udgiver danske Cold Night for Alligators deres debut. Bandet har eksisteret i mere end fem år og udgivet flere ep’er, og alligevel er 2016 det helt rigtige tidspunkt for kvintettens fuldlængdedebut. Musikken var ikke god nok. Det er den nu. Cold Night for Alligators var synonymt med teknisk indviklede kompositioner. Oftest så tekniske, at det skadede lytteoplevelsen. Nørderi for egen skyld og ikke med henblik på modtageren. Bandets 2012-ep ‘Singular Patterns’ er et godt eksempel. Der er naturligvis et marked for den type progressiv metal, men den er snæver og meget krævende. Kunsten er at fremvise kompetencerne og samtidig holde fokus på den gode melodi i sange, der ikke dræber lytteren efter 3 minutter. Det formår Cold Night for Alligators med ‘Course of Events’.

Udover at kvintetten rent musikalsk har gennemgået en markant udvikling, har bandet denne gang indspillet med en bassist (Christian Minch) og fået en kompetent forsanger i form af Johan Jack Pedersen (tidligere Trusted Few). Netop vokalen har tidligere været en hæmsko for bandet. Pedersens vokalarbejde veksler mellem det flænsende core-skrig og punk-poppet skønsang. Sammen med bandets øgede fokus på den lyttevenlige prog-metal-melodi, hvis en sådan eksisterer, giver det udgivelsen et solidt fundament. Et fundament, hvor danskerne har været arkitekter på et skævt hus med masser af skøre rum, snørklede gange og enkelte blindgyder.

’Course of Events’ er velskrevet, med alle de elementer, der forventes af en prog-metal-udgivelse. Skæve takter, underlige påfund, konstant variation og masser af gode ideer. Pladen starter brutalt, aggressivt og smukt med ‘Considering Catastrophy’. Den markante udvikling er fra første nummer tydelig. Det tunge og skæve har stadig fokus, men er langt mere balanceret og let tilgængeligt. Til trods for at guitar og trommespil på albumåbneren minder meget om Vildhjartas signaturtilgang til sangskrivning, er Cold Night for Alligators anno 2016 i højere grad en dansk pendant til Periphery eller en mere melodisk udgave af bands som Sikth.

I det hele taget har ‘Course of Events’ mange musikalske facetter. Prog-metal-elementerne giver sig selv. Det samme med de mange core-elementer. Mere overraskende, og ganske velfungerende, er kombinationen af prog og catchy pop (‘Inconsistent’), og minimalistiske synths (‘Querencia’). Brugen af de mange forskellige virkemidler giver albummet et alsidigt og vekslende indtryk. Overraskelserne lurer minut for minut, som pladen afspilles. Nogle overraskelser bedre end andre, men det er sjældent forudsigeligt, hvad der kommer, og det gør, at pladen sjældent er kedelig.

Det være sagt er den djentede tekstur og lyd ved at være noget slidt i kanten. Misbrugt om man vil. Brugen af lyden placerer bandet blandt hundredevis af andre bands, med samme stereotype lyd og tilgang til prog-metal. Heldigvis får de djentede elementer sjældent for meget plads i lydbilledet. Alsidigheden, brugen af mange andre genre-elementer og ikke mindst Pedersens vokalarbejde, giver bandet og ‘Course of Events’ det ekstra niveau, der hæver pladen fra masserne af ligegyldig djentet prog-metal.

‘Course of Events’ er en velskrevet udgivelse, men ikke perfekt. ‘Daydreamer’ er et rodet nummer, hvor bandet på ingen måde formår at benytte sig af de forcer, de besidder. Endeligt er der det ligegyldige fyldnummer ‘Eunoia’. Stop det! Hvorfor skal der spildes tid på 2 minutter og 15 sekunders unødvendigt pladderguitar og synthgøgl? Den efterfølgende ‘Querencia’ står stærkt på egne ben og behøver ikke dette trivielle støttehjul. Når det er sagt, består pladen af nok prog-elementer til, at de fleste med præference for denne genre bør hoppe på alligator-toget. Samtidig er udgivelsen skåret så præcist, at den kan høres af de fleste, der ynder metal med en core-kant. Udover de positivt fremhævede numre er det som minimum værd at lytte til førstesinglen ‘Followers’ og ‘Retrogress’. Begge er stærke kompositioner, der giver et godt indtryk af pladens generelle niveau.

Kvintettens debutudgivelse er et varmt udspil i denne kolde januar-tid. Det bliver sjældent kedeligt. De mange gode elementer står i kø og giver overordnet udgivelsen et værdifuldt og kompakt indtryk. Cold Night for Alligators har aldrig være bedre.