Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2009 - Casper Villumsen

Populær
Updated
Årsliste 2009 - Casper Villumsen
Årsliste 2009 - Casper Villumsen
Årsliste 2009 - Casper Villumsen
Årsliste 2009 - Casper Villumsen
Årsliste 2009 - Casper Villumsen

Der var Candlemass, Behemoth og Kellermensch samt en sen Roskilde-debut blandt skribent Villumsens favoritter i det snart passerede 2009.

Årets internationale album:
CANDLEMASS – Death Magic Doom

Metallen har det godt i disse år, så det er svært at vælge, men albummet fra Candlemass fungerer bare til alle lejligheder, og i første linje af min anmeldelse brugte jeg allerede superlativet ’fantastisk’, og begejstringen er stadig aldeles intakt.

I kølvandet findes Katatonia, Behemoth og Nile, og samlet set giver det en svensk metalsejr.

Årets danske album:
KELLERMENSCH – Kellermensch

Kvaliteten af de danske albums fra i år, har også været ganske god, men Kellermensch formåede, at fange mig fra første lyt i en sådan grad, at albummet var svært at lægge fra sig. Et originalt band, der slet ikke lyder så dansk.

Psyke Project imponerede også massivt og ligger kun lige efter den valgte førsteplads. Artillery, Konkhra og The Cleansing lå også lunt i svinget.

Årets internationale hit:
VADER – ’Impure’

Det er sjældent, at der er metal i toppen på hitlisterne, og metallen stræber nok heller ikke efter det enkelte hit, men mere efter det gode album. ’Impure’ med Vader er et dejligt tungt dødsmetal-track med et insisterende nakkeknækkende groove – simpelt, men effektivt som (næsten) kun Vader kan gøre det.

Bobler: Devil’s Whorehouse – ’Wicked One’.

Årets danske hit:
ARTILLERY – ‘Sandbox Philosophy’

En dejlig thrash-basker fra de tilbagevendte helte. Om det præcis er revival-pladens bedste er svært at sige, men når man samtidig trækker lidt på smilebåndet over sætningen ’sitting in your sandbox acting like a whore’, hvor tankerne straks går på en lille lyserødt klædt unge, der ikke vil dele legetøjet med de andre i børnehaven, så bliver det samtidig lidt sjovt.

Andre danske hits: Kellermensch’  ’Moribund Town’ og Konkhras ’The Legacy of Truth’. 

Årets genfundne klassiker:
DOWN – Nola

Havde den engang på kassette, men det er længe siden, jeg har haft maskineri til den slags. Så i år blev den endelig købt, og det er ikke fortrudt. Hedengangne Only Living Witness’ ’Prone Mortal Form’ kunne også have taget pladsen, hvis det ikke var fordi, jeg faktisk først ”opdagede” bandet i år.

Årets DVD:
FAMILY GUY – Season 8

Der er ikke blevet set mange metal-dvd’er i år, så derfor er valget faldet på lidt tegnet underholdning i stedet, da jeg, bortset fra diverse bonus-dvd’er, som er fulgt med nogle cd’er, kun har set Pain of Salvations dvd fra i år.

Årets opsamling/bokssæt:
?

Eventuelle fede af den slags er gået forbi min næse, bevidst eller ubevidst.

Årets koncert:
ABSU m.fl. på The Rock

En fed pakke med Zoroaster, Razor of Occam og Absu leverede varen på The Rock. Flere publikummer og Pantheon I taget af plakaten havde givet en helt sublim oplevelse. Men fedt var det under alle omstændigheder.

Årets internationale navn:
BEHEMOTH

Endnu et stærkt album fra Behemoth og en intens turnéren med DevilDriver giver polakkerne pladsen.

Årets danske navn:
ARTILLERY

Stærkt album og mange solide shows i kølvandet. Energi ruster åbenbart ikke.

Årets nye internationale navn:
GHOST BRIGADE

Bevares, finnernes album fra august 2009 er faktisk deres andet, men det var først med fremragende ’Isolation Songs’, at bandets eksistens kom til mig. Showet som opvarmning for Paradise Lost på The Rock i november viste også stort potentiale.

Årets nye danske navn:
KELLERMENSCH

Deres lyd, deres stil og så invitationerne til sessions hos engelske radiostationer som BBC og XFM. Jo, de har noget, som nok skal bringe dem langt. Men Altar of Oblivion smed også en fed debut på gaden i år!

Årets comeback:
ALICE IN CHAINS

Det er en kunst at lade sig genforene og samtidig skrive en formidabel plade, når et af de medlemmer som skal afløses er afdøde Layne Staley, som mange fans måske mente blev mindet bedst ved ikke at udgive et nyt Alice In Chains  album. Men Cantrell valgte heldigvis at gøre det, og albummet er blevet ganske vel modtaget af presse og fans.

Årets optur:
ROSKILDE FESTIVAL

Med skam i stemmen må skribenten røbe, at det faktisk var den første Roskilde Festival, han har oplevet. Sol, fadøl og hængekøjer indimellem et fornuftigt musik-program, som bød på flere gode metalkoncerter, gav nogle forrygende sommerdage.

Årets største skuffelse:
GOREFESTS BREAKDOWN

2 albums blev det til, efter de lod sig gendanne – men hvilke albums! Især min favorit ’Rise to Ruin’ fra 2008 vil bibeholde sin überstatus, her efter bandets exit.

Mit største ønske for 2010:
NYT ALBUM FRA CARCASS

Carcass fik jo ikke lavet et album i 2009, hvilket var mit ønske i sidste års årsliste. ”Vi” prøver igen!

Det glæder jeg mig mest til i 2010:
COPENHAGEN LIVE

Ja, det er nu ikke sådan, at jeg er lige ved at gå til af spænding, men jeg er da spændt på, hvad der udover Rammstein ellers kommer på programmet, og hilser initiativet om flere udendørs arrangementer med hård rock velkommen.

Godt nytår til alle vore læsere fra skribent Villumsen!

Dato
28-12-2009
Trackliste
2009
Fotograf
T. Egesø