Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metallica-motoren fixes

Updated
Metallica-motoren fixes
I det tredje af fire interviews med Lars Ulrich taler vi om den fire strengede plads – om Jason Newsteds exit og Robert Trujillos ankomst. SAN RAFAEL, CALIFORNIEN: - I de to første dele af interviewet med Lars Ulrich har vi talt om den krise og de problemer, der fulgte før Metallica for alvor kunne indspille det kommende album, ”St. Anger”. Blandt andet talte Lars omkring de ”negative energier”, der har været en stor de af Metallica – og det er netop med dem som udgangspunkt, vi indleder den snak der fører os hen på Jason Newsteds exit fra bandet, forrige år.
[
i]Du taler om ”negative energier”, men det har vel altid været sådan lidt ”if it ain’t broke don’t fix it” i Metallica? I har jo lavet fede plader, haft succes, etableret jer…
”Ja, men problemet var, at de mennesker som var i Metallica på et tidspunkt ikke kun står for mere. It wen’t broke, da Jason skred. Der er et eller galt her… hvorfor fanden skrider han? Og så gik vi gang med alt det der, hvor vi satte os ned med både vores managers og os selv: kan vi lave en plade uden alle de der negative energier?? Det var vi jo alle sammen lidt bange for. Men det viste sig ved fintællingen, at det kunne vi altså godt.”


Jason-hændelsen

[img]http://heavyjam.dk/img/131.jpg[/img]
Med hensyn til Jason: så sent som på ”Reload pladen udtrykte han overfor undertegnede, at han nok havde fået noget mere indflydelse i bandet, men han virkede nu ikke som om han syntes han havde fået nok indflydelse…
”Jamen, vi har jo indimellem gejlet den af med, at så kunne få lov til at spille sine egen bas linier indimellem. Men det var jo lidt overfladisk set i tilbageblik. Og Kirk Hammett spillede ikke noget rytmeguitar på en Metallica plade før ”Load”, vel? De fik lov at være lidt mere med, men havde Jason haft nok kreativt outlet i Metallica, så ville han jo ikke helt tiden gå rundt og lave de der solo projekter. Det var også det han sagde til os - han syntes ikke, han havde nok kreativ stemme i den musikalske afdeling. Alle de ting skulle han så have tilfredstillet udenfor Metallica, men det kunne han jo ikke for så han fik han pegefingeren af James og det duede jo ikke. Og til sidst sagde han: ”der er ikke nok for mig at lave her!” Og Jason er jo ikke sådan en baggrundsmand… der er jo nogen der har lettere ved at tage plads på bagsædet og vente på at blive fortalt hvordan de skal gøre. Men Jason kunne ikke sidde at vente og alle de egoer, så han blev nødt til at gå sin vej.”

At skulle lære noget af den hændelse, var det også en del af processen?
”Ja, altså vi besluttede os ret hurtigt for – efter han skred – at vi ville lave den næste plade uden en ny bassist. Vi ville lave den med Bob (Rock, producer – red,), og Bob har været en fuldstændig fjerdedel af denne her plade. Han har sangskriver credit på hvert nummer. Det er Hetfield/Ulrich/Hammett/Bob Rock hele vejen igennem på denne her plade. Den beslutning, vi tog for to år siden, var, at Bob skulle være fjerdemand på pladen – bassist og med til at komponere – og når så pladen var færdig ville vi lede efter en ny bassist.
Vi ville ikke have en fremmed ind i den studie proces og den intime kerne, vi havde mellem os fire. I december kunne vi begynde at se en ende på projektet, og så gik vi gang med at lede.”


Enter Robert Trujillo

Hvordan foregik det så – at finde en ny mand?
”Det foregik ved at vi sad nede ved spisebordet (i studiets køkken/møderum – red.) og snakkede om hvem vi kunne forestille os var fjerdemanden – altså med i bandet, ikke én i lej-en-bassist afdelingen. Det var en ret kort liste, vi kom op med, men vi besluttede os til at det skulle være én vi kendte og det skulle være én som havde været noget igennem, så han ligesom var klar til det der kom i kølvandet af at være i Metallica. Vi havde fem-seks fyre forbi til prøve i december/januar.”

Nogen jeg kender?”Jaaaeh, der er nogen der selv har sagt, de har været hernede, men jeg synes ikke det er mig der skal sidde at sidde hvem det er. De er alle sammen vores venner, så jeg synes ikke jeg kan sige ja eller nej. Du ved jo godt hvem det var, og jeg synes ikke jeg vil gå mere i detaljer med det. Jeg synes ikke det er fair overfor dem, det bliver så meget hurtigt noget med ’Rob var bedre end… ”
”Men Rob: efter vi havde spillet et par numre (med de forskellige kandidater – red.) sneg jeg mig ind i kontrolrummet, hvor Bob Rock sad og optog og fulgte med. Og han sagde lige med det samme, at Rob spillede på et højere niveau højere end de andre – energimæssigt, som performer og i forhold til hele hans væremåde og hans forhold til sit instrument. Så, det var ikke jordens sværeste opgave at finde fjerdemanden. Det var ret let at bestemme, for han passede på alle lede og kanter bedre end nogen af de andre.”


[img]http://heavyjam.dk/img/249.jpg[/img]
Lars Ulrich ser oprigtig tilfreds ved opremsningen af Ron Trujillos overbevisende entré i Metallica, som han jo allerede for ti år siden supportede da han var i Suicidal Tendencies (siden kom han fast med i Ozzy’s band). Og Lars forsætter sin positive fortælling om Rob Trujillo:
”Og det er ikke fordi, jeg skal sidde og give billige soundbites, men det føles som om, han har været med i vort band i meget lang tid. Det føles som om han været med i årevis, det gør det virkelig.”
”Han har en aura og en væremåde, der er meget på plads. Vi var jo meget hurtige enige om, at den nye bassist skule være én der kunne holde til noget og én der havde været igennem nogle ting, og ikke en eller anden knægt, der sagde ”I’ll kill myself to be in Metallica!” Det skulle ikke være i den stil. Det skulle være en der havde noget ro og balance.”

Ups, skal vi ligefrem bruge et så ubehageligt ord som modenhed, her?
”Ja, det meget ubehagelige ord som modenhed, he he he he!”

Modenhed - ja, og nu mere er Metallica jo også blevet en slags veteraner. Og i fjerde og sidste del af interviewet med Lars Ulrich taler vi om bandets tidligere Roskilde-optrædener i '86 og '99, og om den kommede sommer turné i Staterne, hvor Metallica tourer samme med Linkin Park og Limp Bizkit. Dette på næste mandag - i Heavyjam.dk #5.

Menu