Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

2014 - Flammeskriftet

Populær
Updated
2014 - Flammeskriftet

I 2014 stod navne som Behemoth, The Psyke Project, Sea m.fl. i brand på mange årslister. Vi har samlet op og fundet ud af, at vi stadig er lige så forskellige, som vi altid har været.

Ikke overraskende er der mange forskellige bud på de kategorier, vi har til årslisterne. Redaktionen tæller 16 meget forskellige medlemmer, der spænder vidt i genrer, alder og alt mulig andet, der kan bidrage til, at vi sjældent er enige om noget som helst. Det var da også kun Behemoth, de fleste kunne blive enige om havde et ret godt år i 2014. Resten af et meget stort spænd af genrer, bands, koncertoplevelser med mere, der tegner sig på de forskellige årslister. Her har vi samlet lidt op og forhåbentlig giver det dig, kære læser, lyst til at dykke dybere ned i de enkelte årslister for at finde ud af, hvad den enkelte anmelder, redaktør, korrekturlæser eller fotograf egentlig bedst kunne lide i det år, vi er ved at sige farvel til.

Årets danske album: Anubis Gate
, Solbrud, Raunchy, Narcosatanicos og Black Book Lodge

Redaktionen kunne ganske simpelt ikke blive enige, hvilket kun må ses som noget positivt. Det understreger mangfoldigheden blandt vore skribenter, redaktører og fotografer. Alle fem nævnte fik stemmer nok til at gøre sig blandt de allerbedste udgivelser nationalt, hvorfor vi fandt det passende at nævne dem alle her i vores opsamling.

Årets internationale album: Behemoth - 'The Satanist'

Lidt nemmere var det trods alt på den internationale scene. Der var også masser, der havde Triptykon, Pallbearer m.fl. højt på deres lister, men samlet set var der aldrig nogen tvivl. Polske Nergal og resten af de ugudelige musikere i Behemoth løb med en klokkeklar pointsejr foran resten af det stærke felt. Har man hørt pladen, er man heller ikke i tvivl.

Årets internationale hit: Behemoth - 'Ora Pro Nobis Lucifer'

Vores polske prædikant pålægger os at pege panderne mod den faldne engel, lysets bringer, således at vi kan give ham alverdens magt og rigdom. Herefter vi han bede for os og svøbe os i evig mørke. Det ser ud til, at redaktionen samlet set har gjort, som Nergal befaler.

Årets danske hit: Pet The Preacher - 'Let Your Dragon Fly'

Her var også et overvældende flertal, der pegede samme sted. Dog var der også så forskellige bud som Volbeat, Solbrud, Raunchy, Sea og mange flere.

Årets genfundne klassiker:

Her var ikke der ikke to, der havde valgt det samme. Så at udvælge enkelte ville næsten være unfair, men vi kan da nævne, at alt fra King Diamond til Led Zeppelin og videre til Celtic Frost, Death, At The Gates og Black Sabbath nåede at blive genopfrisket hos enkelte redaktionsmedlemmer. Og mange andre. Læs selv, og find guldklumper overalt.

Årets DVD: Lamb Of God - 'As The Palaces Burn'

Nok den eneste reelle dokumentar udsendt af et større heavy metal-band i 2014. En ganske god én af slagsen, der udover at dokumentere bandets liv på vejen og i studiet tager et grundigt livtag med de begivenheder, der gjorde, at forsanger Randy Blythe blev sigtet for mord i Tjekkiet.

Årets koncerter: The Psyke Project

Ikke overraskende løb The Psyke Project med æren for bedste koncert. De valgte at gå ud med et brag på Pumpehuset, og de fra vores redaktion, der overværede den sidste salut, var bjergtaget af den energi, der strømmede fra både fans og band.

Årets internationale navn: Behemoth

De leverede ganske simpelt så god en plade og efterfølgende koncerter i ind- og udland, at der ikke rigtig var nogen tvivl. 

Årets danske navn: Alle

Her var vi igen delt. Selvfølgelig var The Psyke Project nævnt, ligesom vores største band nogensinde, Volbeat, var iblandt. Solbrud, Raunchy, Hexis, Redwood Hill, Spids Nøgenhat, Huldre, Anubis Gate, Deus Otiosus osv. har også været nævnt som årets danske navn hos et redaktionsmedlem.

Årets nye internationale navn: Mantar

Denne tyske duo har via effektivt internt lobbyarbejde fået kilet sig ind som årets nye, internationale navn. Har man endnu ikke oplevet dem fra scenen, så er Wacken eller Party San Open Air i Tyskland næste år gode muligheder.

Årets nye danske navn: Sea

Retrorock med klare referencer til Led Zeppelin, Rainbow og sågar Black Sabbath har ramt et ømt punkt hos nok af redaktionen til at løbe med titlen. 

Årets skuffelser: 

Dem er der naturligvis altid mange af. Plader eller koncerter, der ikke lever op til forventninger og i stedet bliver til spild af tid. Derudover en sprængt trommehinde, at Kill-Town Death Fest drejede nøglen om i år, og at Lars Schmidt har forladt redaktionen er blandt de hændelser, der har fået mundvigene til at pege den forkerte vej i ny og næ.

Årets comeback: At The Gates

Med den nye plade 'At War With Reality' er At The Gates nu for alvor tilbage og ikke bare et band, der turnerer på ryggen af 'Slaughter Of The Soul'. Det er der rigtig mange, der er svært tilfredse med, ikke mindst fordi den nye plade rent faktisk holder til at blive lyttet til mere end én gang.

Største ønsker for 2015:

Her er Bolt Thrower på Copenhell at finde på ønskesedlen. Derudover vil redaktionen gerne have noget mere metal, flere gode koncerter og flere dejlige festivalminder. Slutteligt måske knap så meget klynk og rundkredspædagogik, men derimod det, som genren er funderet på: Den lange finger mod dem, der mener, vi skal mene noget bestemt.

Hvad glæder vi os til i 2015?

Copenhell. Det har udviklet sig til et naturligt samlingssted for redaktionen i sommerens festivalprogram og netop det gode program i 2014 gør, at vi vover at glæde os til den sjette udgave. Vi glæder os også til rigtig meget andet. Det kan du læse mere om ved at klikke på de enkelte årslister nedenfor:

Jacob Dinesen - udgiver og fotograf
Mathias Nielsen - redaktør og anmelder
Mads Pedersen - redaktionssekretær og anmelder
Esben Elnegaard Kjær Hansen - anmelder
Jens "Franco" Kofoed-Pihl - anmelder
Henrik Kjellerup Bro - anmelder
Signe Andersen - anmelder
Daniel Pilgaard - anmelder
Casper Villumsen - anmelder
Turið Nolsøe - anmelder
Emil Svendsen - anmelder
Anders Molin - anmelder
Lars Roest-Madsen - anmelder
Jon Albjerg Ravnholt - anmelder
Joakim Mattsson - anmelder
Kent Kirkegaard Jensen - anmelder og fotograf