Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

2015's mest populære opslag på Facebook

Populær
Updated
2015's mest populære opslag på Facebook

En ung kvinde, der var udbyttet af en fyrs tur til koncert med Kiss i 1983. En opsang til Politikens fordomsfulde syn på heavy metal. Lemmys sørgelige død og en kritisk anmeldelse af AC/DC's koncert i Roskilde er blandt de 10 opslag, der blev årets mest sete på Devilutions Facebook.

Fotograf
Peter Troest (Red Warszawa på Copenhell)

Facebook blevet en del af livet – på godt og ondt. Det er platformen, hvor meninger mødes, og vi (nogle gange) bliver klogere på os selv, musikken og kulturen, vi dyrker så meget. Til tider også stedet, hvor nutidens pøbel trives vel med høtyvene. Spørg bare Myrkur.

For ethvert journalistisk medie er Facebook vejen til at føre læserne frem til artiklerne. Og tilbage igen, hvis indholdet kræver en kommentar. Dem får vi mange af. Både de tilkendegivende og de kritiske. Sådan skal det være. Det tager vi som et godt tegn. Mod og meninger er nødvendige for indholdet. Ellers kan det sgu være det samme.

Men heldigvis er der også i ny og næ blot muntre opslag. Det skal der nemlig også være plads til. I den kategori finder vi opslaget, der stikker af med førstepladsen på top 10-listen over 2015's mest sete opdateringer.

1. Offentliggjort 13. oktober: Hvor er Carsten, der knaldede efter Kiss i 1983

”Hallo! Carsten! Du så KISS i Hillerød på deres Lick it Up-turné i 1983 og var heldig efter koncerten :D  Hvor er du mon? Der er bud efter dig! Venner: Del endelig så Charlotte kan finde sin far. :)"

Facebook har en fantastisk funktion, når det gælder kollektiv hjælp. Charlottes billede, hvor hun efterlyste sin far, gik rent ind med 374 delinger, 143 likes og 24 kommentarer. Sådan! Men fandt Charlotte så sin far? Vi aner det faktisk ikke. Men opslaget kræver naturligvis en opfølger – stay tuned!

2. Offentliggjort 23. oktober: Harme over Politikens portræt af de tragiske mord i Sverige

”I forbindelse med det tragiske og modbydelige skole-sværd-hug i Sverige tegner Politiken et "portræt" af morderen. Her får avisen excelleret i alle de sædvanlige debile klichéer om "hård heavy metal rockmusik" (sic.) og dens skadelige indflydelse. Og - gys! - satanisme, som levede vi i USA i 90'erne. Bemærk: På Politiken er emo = "hård heavy metal rock" = satanisme = nazisme = dødsmetal.”

Metalkulturen er kendt for sit sammenhold, når omgivelserne går til angreb. Med 38 delinger, 226 likes og 51 kommentarer må det siges at være sandt. Politikens analyse af den svenske drabssag i artiklen ’Enspænder og klar til at dø’ hev alle de gamle fordomme frem, om at heavy metal er usundt for sindet. Det krævede naturligvis en reaktion, som der i tråden var enig konsensus om. Redaktionssekretær Mads Peder Lau Pedersen var efterfølgende i Radio24syvs kulturprogram for at diskutere sagen. Desværre uden at komme i debat med den pågældende journalist fra Politiken, der angiveligt var på ferie.

3. Offentliggjort 13. juni: Dave Grohl, der brækkede benet under en koncert og spillede videre

”Dave Grohl faldt og brækkede benet i går da Foo Fighters gav koncert i Göteborg. I stedet for at aflyse tog Grohl på hospital, fik gips på, og en time senere var han tilbage for at gennemføre showet. Den mand er ikke sådan at slå ud! Se video, røntgenbilleder m.v. her:”

Man kan mene, hvad man nu engang vil om Foo Fighters' letbenede rockmusik. Men frontmanden må siges at have rocken i blodet. Det stunt var direkte til historiebogen. Det blev fanget på video, som opslaget linkede til. Det fik 56 delinger, 374 likes og 27 kommentarer.

4. Offentliggjort 21. juli: Top 5 – de værste lortearrangementer

”Kø i timevis. Udsolgt af bajer. De dårlige oplevelser står ligeså klart i hukommelsen som de gode. Til AC/DC i sidste uge oplevede vi nok engang, at logistikken fejlede under et stort event. Vi kårer nyere tids fem værste lortearrangementer! Er der skodoplevelser, vi har fortrængt, som burde være på listen?”

Mange koncerter glider ud af hukommelsen igennem livet. Selv de gode af dem. Men de forfærdelige oplevelser hænger fast for evigt. Spørg blot alle, der var til stede på Gentofte Stadion i 2005 til Giants of Rock. Dagens historiske skodlogistik gjorde åbenlyst, at Giants of Rock fik førstepladens på vores Top 5 over lortearrangementer. 30 delinger, 148 likes og 51 kommentarer medførte opslaget med linket til teksten, der også er endt på førstepladsen på listen over årets 10 mest læste artikler.

5. Offentliggjort 29. december: Lemmys død

”Sorgens dag. I torsdags fyldte han 70 år. Mere blev det alligevel ikke til for Official Motörhead ellers ustoppelige frontmand. Lemmy Kilmister Motörhead er gået bort. Fældet af cancer, han tilsyneladende først blev bekendt med i lørdags. Hold kæft, hvor er det trist. Lemmy går i bogen som en af rockens største, mest karismatiske personer. Hans ånd og musik lever videre for evigt. Æret være hans minde!”

Skønt opdateringen med den sørgelige nyhed om Lemmys pludselige død blev lavet klokken 2 om natten, så eksploderede opslagets rækkevidde med det samme. 53 delinger, 454 likes og 29 kommentarer er der i skrivende stund. Det afspejler chokket ved legendens bortgang. Er der et opslag, vi ville ønske, der havde været grund til ikke at lave i år, er det åbenlyst dette.

6. Offentliggjort 13. november: Årets store afsløring af navne på Copenhell 2016

”Så for Satan! Nu bliver det fedt til sommer! Alice Cooper og Megadeth slutter sig til Black Sabbath som hovednavne på Copenhell 2016! Sørme om vi ikke også skal opleve de svenske rapmetallere i CLAWFINGER! Ni andre nye navne er også på plakaten. Læs alt om dem i artiklen!”

Da Copenhell smed 12 navne på næste års festival, blev opslaget med linket til vores artikel med omtale af de 12 navne et omgående hit. 53 delinger, 268 likes og 30 kommentarer endte det med. Ganske som forventet, da ingen hjemlig begivenhed har så stor interesse blandt danske metalfans.

7. Offentliggjort 16. juli: Anmeldelse af AC/DC’s koncert i Roskilde

”Mens alle andre anmeldere er overvejende positive, synes vi, at AC/DC manglede lidt gnist og kørte den for sikkert på rutinen. Er vi virkelig de eneste, der mener dette?”

Den mest kritiske danske anmeldelse af legendernes koncert på Dyrskueplads fik pænt megen opmærksomhed. Artiklen er blandt årets mest læste, og mange var ikke enige med dommen. Det kom til udtryk i kommentarfeltet. 4 delinger, 90 likes og 54 kommentarer endte det med.

8 . Offentliggjort 13. november: Volbeats bassist forlod bandet

”Breaking news! Anders Kjølholm forlader Volbeat.”

Det giver sig selv, at der er interesse for nyere tids mest succesfulde metalband. Især når ingen havde set det komme, at Anders Kjølholm ville forlade den danske verdenssucces, der stadig kun synes at blive større. Opslaget med linket til alle Devilutions artikler om Volbeat ramte 32 delinger, 42 likes og 43 kommentarer. Opslaget med Kjølholms exit fra Volbeat er i øvrigt det eneste på top 10-listen, der er blevet boostet – altså har været underlagt den service, Facebook tilbyder mod penge, så ens opslag kommer længere ud og bliver mere set blandt platformens brugere.

9. Offentliggjort 21. juni: Anmeldelse af Red Warszawa på Copenhell

”Holdt du dig vågen til Red Warszawas rejsning efter midnat på Pandæmonium? Der var hævi mætal, dildoer, lolitadukker, vatpinde, dyresex og hass på Copenhell! Læs (og se) med her, mens vi skriver løs om alle de andre koncerter på festivalen...”

Årets mest overraskende populære opslag fik 11 delinger, 137 likes og 11 kommentarer. Vi havde ikke forestillet os, at anmeldelsen af Copenhells luknings-koncert med de skæve danskere ville blive mødt af så stort et læsertal, som det er endt med. Faktisk den mest læste anmeldelse af festivalens samtlige koncerter, som vi alle anmeldte. Måske det skyldes, at Copenhells gæster har en gennemsnitalder på 33 år, der sent lørdag nat i en brandert fik det helt store nostalgiske smadre-flip serveret? Noget tyder på, at det danske band kunne blive et hit som traditionen, der årligt afslutter festivalen.

10. Offentliggjort 12. november: Bliver Guns N’ Roses gendannet?

”Tør man tro eller håbe på det? Ifølge Dish Nation er Guns N' Roses ved at blive genforenet med det klassiske line-up af Axl, Slash, Duff, Izzy og Matt, og de tager på turné, der rammer Europa og USA i sommeren 2016.”

Opslaget til artiklen med rygtet om, at det klassiske Guns N’ Roses måske var på vej til at blive gendannet, kom vidt omkring. 90 delinger, 169 likes og 51 kommentarer endte det med. Interessen for opslaget og interaktionen i tråden var ikke overraskende. Mange fans havde ventet på, at det ønske skulle blive til virkelighed. Og sørme om ikke rygtet senere viste sig at være sandt. Guns N’ Roses er på vej tilbage i en konstellation, der indtil videre tæller Axl, Slash og Duff.