Artillery møder deres legioner

Populær
Artillery møder deres legioner

De danske thrashpionerer oplever en voldsom opblomstring i disse år: Pladekontrakt med Metal Blade Records, turneer rundt om i hele verden og nyt, stærkt album på gaden snart. Devilution har på sidelinjen fulgt Artillery i studiet og på tur.

Kunstner
Titel
Legions
Dato
25-11-2013
Distributør
Genre
Trackliste
Artillery: 'Legions'
1. Chill My Bones (Burn My Flesh)
2. God Feather
3. Legions
4. Wardrum Heartbeat
5. Global Flatline
6. Dies Irae
7. Anno Requiem
8. Enslaved To The Nether
9. Doctor Evil
10. Ethos Of Wrath

På digipacken er også:
11. The Almighty (Bonus track genindspillet fra albummet 'Fear Of Tomorrow')
12. The Eternal War (Bonus track genindspillet fra albummet 'Fear Of Tomorrow')
Fotograf
John-Son (John Mortensson)
Forfatter

'Legions'.

Det er navnet på det kommende album med de danske thrashpionerer Artillery. Og det er betegnelsen for alle de mennesker, som Artillery møder i disse år: Legioner af fans tager imod bandet, der alene i 2013 kommer til at besøge i alt 19 lande inklusive Danmark.

2013 har været mere end normalt travlt for det revitaliserede metalorkester, som sidste år måtte vinke farvel til både forsanger og trommeslager - og siden spille to nye, unge folk ind. Og man må sige, at den nye sanger, Michael Bastholm Dahl, og den nye trommeslager, Josua Madsen, har taget både Artillery og gruppens fans med storm.

Ud over at være voldsomt meget på tur rundt regnet året rundt har Artillery først skulle indspille en demo for at kunne shoppe sig til en så god pladekontrakt som muligt. Da så den eftertragtede kontrakt med ingen ringere end Metal Blade Records - som udgav den første Metallica-sang samt debutalbum med Slayer og Trouble - var i hus, så skulle der også lige indspilles et helt album. Og turneres lidt igen.

Når så vi nærmer os julemåneden, bliver det rigtig hektisk igen. For ud over en stor tur til Sydamerika skal Artillerys nye album udgives, sparkes i gang og markedsføres.

Midt i al pladeindspilning, pladeselskabsforhandling og tur strømmede det så ind med en aflysning af et af årets helt store højdepunkter for Artillery: Den 24 koncerter lange USA- og Canada-tur fra august til september. En aflysning, som skyldtes visaproblemer for det andet band på billetten, Gama Bomb. En aflysning, som kunne have taget modet fra ethvert band. Men ikke Artillery.

"Det gør egentlig ikke noget, for USA-turen er bare skudt til maj 2014. Nu får vi tid til at gøre vores album helt klart og færdigt på en god måde. Og når så vi kommer til USA næste år, så er vores album jo udkommet og kan sælges derovre. Var vi taget afsted i august i år, havde vi jo ikke haft albummet med," siger den ene af Artillerys to grundlæggere, Michael Stützer.

Historisk tilbageblik

Sammen med bror Morten stiftede han bandet tilbage i 1982 i den københavnske forstad Taastrup. Den første demo var fra 1982, og her havde Artillery endnu ikke hørt om Metallica. Selvom bandet lød som en fordansket udgave af Lars Ulrichs dengang helt nye band.

Allerede inden debutalbummet 'Fear Of Tomorrow' udkom i 1985 var Artillery på venskabelig fod med nogle af de helt store. Bandet delte øvelokale med Mercyful Fate, og under optagelserne af 'Ride The Lightning' og 'Master Of Puppets' også med Metallica. Metallicas producer Flemming Rasmussen blev også Artillerys. Artillery blev store i undergrunden, men nåede ikke samme højder som de samtidige Slayer, Metallica, Megadeth, Exodus og Anthrax. Og bandet er faktisk større i dag, end de var dengang tilbage i midt- og slutfirserne.

Artillery opnåede også dengang at komme kloden rundt. Bandet blev det første metalband, der spillede i det tidligere Sovjet. Det var på Next Stop Soviet-turen sammen med blandt andre Sort Sol. Artillery nåede både forbi den orange og grønne scene på Roskilde Festival og nåede at udgive yderligere to album, 'Terror Squad' (1987) og 'By Inheritance' (1990), inden bandet lukkede ned i otte år fra 1991.

Tilbage på banen kom Artillery med 'B.A.C.K.' i 1999, en storslået optræden på Wacken i 2000, og så skulle der igen gå nogle år, før det hårdtslående orkester markerede sig. Det skete først med live-DVD'en 'One Foot In The Grave, Another One In The Thrash' og siden den fremragende Søren Andersen-producerede 'When Death Comes'.

I 2011 kom så 'My Blood', ligeledes produceret af Søren Andersen, og i kølvandet på denne udgivelse skete så endnu et par af flere udskiftninger af vital betydning gennem karrieren. Farvel til sanger Søren 'Nico' Andersen og trommeslager Carsten Nielsen. Og goddag til Michael Bastholm Dahl (Ripe) og Josua Madsen (Consumned).

Og så er vi tilbage i en nutiden, hvor der er rigtig god medvind ikke kun på cykelstien, men i overhalingsbanen på de store autobahner.

Den nye pladekontrakt

De to nye folk blev kastet for løverne på det store krydstogt mellem Florida og Bahamas, Barge To Hell, i december sidste år.

Nu, næsten et år senere, er et nyt album indspillet og klar til udgivelse. Der er tilbagelagt rigtig mange kilometer på rigtig mange forskellige landeveje i rigtig mange forskellige lande.

Og der er forhandlet en rigtig god pladekontrakt hjem. En kontrakt, som både Artillery og Metal Blade Records er glade for. Hør bare, hvad et af verdens væsentligste metalselskaber siger om signingen med danskerne:

"Danmarks Artillery er helt naturligt udpeget til at være en af Europas tidligste bannerførere for thrash metallen, og bandets bidrag til genren er svært at overse. Den danske kvartet har med succes mixet hård brutalitet med teknik og stærke melodier med Stützer-brødrenes guitarspil som højdepunkterne."

Fine ord, som Artillery kvitterer for:

"Vi er vældig stolte over at have skrevet med legendariske Metal Blade Records. Det er et stort skridt fremad for Artillery, for Metal Blade har mere end 30 års erfaring i branchen, og vi kan ikke vente med at få udgivet vores nye album på Metal Blade," siger bandet i en pressemeddelelse.

Guitarist Michael Stützer uddyber over for Devilution:

"Den første reaktion var vild glæde. Vi har altid haft problemer med vores kontrakter, så det betyder meget at signe med et legendarisk selskab, der virkelig har et godt renommé. De er jo på samme alder som os, og de ser på os som legender - lige som vi ser på dem som legendariske. Det her er det bedste step, der er sket for Artillery!"

Artillery og Metal Blade har lavet en aftale på tre plader med option på en plade mere.

"Vi binder os for tre plader, og Metal Blade vil kunne give os et tilbud på en fjerde, som de så har rettighederne til, hvis andre ikke kan matche deres tilbud," forklarer Michael Stützer.

Det nye album

Der er 10 numre på 'Legions' - og på albummets digipack er der tilføjet to: Genindspilninger af 'Eternal War' og 'The Almighty' fra debutalbummet 'Fear Of Tomorrow' (1985).

Om albumtitlen, 'Legions', fortæller Michael Stützer:

"Det er en hyldest til alle dem, der kommer og ser os, vores fans. De er alle vegne, og vi bliver modtaget så fornemt alle steder, hvad enten det er Tyrkiet eller Brasilien eller Ringsted. Det er jo det, der gør det så fedt at spille denne her stil."

Devilution har hørt 'Legions' og må konstatere, at de hardcore fans får sig nogle overraskelser undervejs. For selv om Artillery holder godt og grundigt fast i det oprindelige thrashede og fuldt smadrende udtryk, så har man visse steder mere end blot nærmet sig den progressive metal.

De to nye medlemmer har dog netop gjort det muligt at gøre musikken mere avanceret. Josua Madsens utroligt steady, sikre og avancerede trommespil er i dén grad blevet bandets rygrad. Og Michael Bastholm Dahls højt pitchede vokal gør det legalt for Artillery at flirte med den progressive metal.

Det nye Artillery

Når Michael Stützer skal forholde sig til, hvad der er anderledes ved Artillery anno 2013 i forhold til tidligere, så fremhæver han netop de to nye medlemmer:

"Vores to nye medlemmer. Og vi prøver lidt andre ting af. På nogle numre er vi mere progressive, på andre er vi mere tilbage til rødderne. Selve processen har været meget anderledes, fordi vi samtidig med indspilningerne har turneret så meget, som vi har gjort. Det har betydet, at vi er blevet presset meget mere end tidligere - på den gode måde heldigvis. Vi har været meget effektive, og det har givet en virkelig god dynamik."

Og hvis man så spørger ham, hvad der er bedre ved det nye Artillery, peger han igen på de to nye:

"De to nye har leveret helt eminent. De er seriøse, meget dedikerede. Når vi får et nyt job, og jeg skriver og spørger, om de er klar, så svarer de ja lige med det samme. Under pladeindspilningerne gjorde Josuas indsats, at vi andre måtte yde det ekstra, og det har været godt for pladen. Man synes jo altid selv, at den seneste plade er den bedste. Vi er blevet mere catchy uden at have solgt ud. Og jeg har været mere med til at skrive numre denne gang."

Den nye energi

Da Devilution besøgte Artillery i Medley-studierne på Vesterbrogade i København, fik vi fat i producer Søren Andersen, der producerede først 'My Blood' i 2011 og nu også 'Legions'. Han kan tydeligt mærke Artillerys transformation.

"Den første plade, jeg lavede med Artillery, var noget farligt noget. Og det er blevet farligt igen. De møjer den af. Der er en god energi, og det er tydeligt, at de har gang i noget spændende. Jeg kan mærke en ny energi hos dem. Hvis overhovedet Artillery kan blive mere old school, så er de blevet mere old school. Artillery har nogle kort, som kun de må spille - og de spiller dem. Deres produktion lyder stor, men der er rent faktisk ikke brugt særlig mange spor," siger Søren Andersen:

"Skal man dykke lidt ned i processen, skal man have den nye dreng i klassen på plads. Peter og Stützer-brødrene kommer det jo bare fra. Og så ham vikingen på sang! Josua leverer mesterligt håndværk lige fra start."

Søren Andersen, der først og fremmest selv er kendt for at være turguitarist for den tidligere Deep Purple-sanger og -bassist Glenn Hughes, har fået stor gavn af at producere Artillery, fortæller han:

"Det er skægt, hvad det har gjort for mig at lave Artillery. Folk flipper helt ud, når jeg møder dem - om det er i Rusland, Serbien eller Brasilien. De er fuldstændig ligeglade med, at jeg spiller med Glenn Hughes. Deres begejstring handler om, at jeg producerer Artillery."

'Legions' udkommer mandag den 25. november gennem Target, men allerede torsdag den 14. november er der releaseparty på High Voltage i Boltens Gård i det indre København. Her kan Artillerys legioner opleve en 45 minutter lang koncert med deres yndlingsband.