Brutalt farvel til Musikcaféen

Populær
Brutalt farvel til Musikcaféen

Devilution fik en snak med Morten Bager om Club Brutal, der kun har ét arrangement tilbage på klubbens arnested Musikcaféen, inden der rykkes til nye og større lokaler i 2012.

Kunstner
Spillested
Dato
23-11-2011

Metallen trives rigtig godt på de små spillesteder, så det er altid surt, når et spillested, som kan tilfredsstille selv den mest kræsne metalfan, vælger at dreje nøglen om. Heldigvis forholder det sig sådan, at aarhusianske Musikcaféen, som artiklen her blandt andet handler om, kun lukker på adressen i Mejlgade. Det 33 år gamle spillested, der altid har satset bredt og huset alt fra jazz over hiphop til metal, åbner nemlig igen til marts i nye, større faciliteter under navnet Radar. Stedet har især været relevant for metalfanatikeren for sine mange Club Brutal-arrangementer.

- Det første arrangement var med Koldborn i 2003 på Musikcaféen. Det var dog forinden startet som et eksperiment på VoxHall, hvor man prøvede at lave arrangementer, som man kendte dem fra England: clubbing, hvor en DJ underholder i forbindelse med en koncert.

Ordene kommer fra Morten Bager, arrangøren bag Club Brutal, der i 8 år har holdt til på Musikcaféen.

- Clubbing var dengang forbeholdt hiphop og elektronisk musik her i Danmark. Det var ikke noget man gjorde med rock, så det begyndte vi med på VoxHall, hvor det hed ”Club Supercrush”. Det fandt VoxHall ud af var skidegodt, og i dag er det normalt for hele repertoiret, og ses på alle spillesteder i landet.

Fredag den 2. december 2011 siger Club Brutal farvel til sit mangeårige tilholdssted med et klassisk arrangement helt i klubbens ånd. Men hvordan kom Club Brutal egentlig i gang i sin tid?

- Michael Larsen som arbejder på på Voxhall kontaktede i ’03 Musikcaféen med idéen, og så kontaktede han mig som DJ. Derefter gik vi sammen om at lave Club Brutal, som jeg så overtog helt, fordi han egentlig var tilfreds med blot at have søsat det. Han er også en rigtig iværksættertype.


EN OS AF PATINA

Det er derfor kun forståeligt, at Bager med vemod ser frem mod det sidste arrangement på Musikcaféen. Udover sej musik fra DJ’en selv, kommer der også live-underholdning fra hele tre bands: aarhusiansk brutal død fra DIE, dirty rockin’ thrash fra københavnske Electric Hellride og eksplosiv thrash metal fra aalborgensiske AlooP.

- Ja, det er da trist. Der er en grund til, at det blev udnævnt til årets spillested i 2010. Det er et fantastisk spillested, selvom det er lille og ligger inde i en baggård. Alt oser af årtiers patina fra rock, punk, jazz. Alt! Og det er det, som er skægt ved stedet, at de aldrig har satset snævert på genrer.

Heldigvis er det da heller ikke tanken, at Club Brutal skal lukke med Musikcaféen. Nej, det følger med over på Radar, og hvis alt går efter planerne, så er der atter metal i den brutale klub i foråret 2012 . Og det nye sted har jo også sine oplagte fordele.

- Club Brutal har altid forsøg at være en grundpille i talentudviklingen for bands i hele Danmark. En nøglerolle, og en scene, man ligesom skulle op på. Primært unge bands, som vi nogen gange næsten har hevet direkte ud af øvelokalet. Nogen gange virkede det, nogen gange ikke. Og andre gange hiver man et band fra København ud at spille for en kasse øl og nogle år efter åbner de for Metallica og spiller i hele verden!

- I og med vi nu ryger ud på en ny venue med en større kapacitet, så får vi mulighed for også at hyre lidt større bands. Vi har allerede haft lidt af hvert fx ProPain, Vital Remains, Macabre, Entombed osv., men vi kan få en mere aktiv rolle i den internationale og lidt mere kommercielle del af scenen. Musikcaféen tjener kun penge på bardriften og entréen går til de optrædende, jeg har fx aldrig fået penge for at arrangere Club Brutal. Som band får man ganske vist heller ikke det store, men det er vel bedre at komme ud med sin musik, end at stå i øvelokalet?

- Vi vil stadig fokusere på de små bands, men nu vil vi så kunne tilbyde dem måske at være support for nogle større bands – danske såvel som internationale.

Derfor er der også fokus på, at det sidste arrangement bare skal være en rigtig ”klassisk Club Brutal”.

- Vi har med vilje ikke hyret et stort band, som skal komme og vælte hele biksen. Vi har valgt tre bands, som vi tror på kan levere varen, og så er det jo fedt, at Musikcaféen endda i denne måned har valgt at have som politik, at alle koncerter kun koster 50 kroner. Så kan vi lade det nye sted Radar vise sit format, når vi kommer dertil.

Hermed en opfordring til at forlade firmaets julefrokost og eskapaderne henover kopimaskinen eller hvad sådan en fredag i julemåneden nu byder på, og så kigge ind for fed metal og få en sidste dunst af Musikcaféens historiske rammer (se arrangementets Facebook-side HER).

Og hvad er bedre end lige at høre Pantera med ’Domination’ som du med garanti har hørt, hvis du har været til bare ét Club Brutal-arrangement med DJ Bager ved roret?