Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Guide til Midgardsblot 2017

Populær
Updated
Guide til Midgardsblot 2017

Blandt gravhøje fra vikingetiden i et af Norges vigtigste steder for kulturarv ligger Midgardsblot Metalfestival, der gennem musik, seminarer, aktiviteter og dekorationer er en hyldest til oldnordisk kultur.

Spillested
Dato
17-08-2017
Forfatter

I Norge har de luret, hvordan gammel kulturarv kan genopleves på ny. Den lille by Borre, der ligger syd for Oslo, har gennem udgravninger og historiske fund vist sig at have været et magtcenter i vikingetiden, hvorfor den norske stat valgte at bruge 25 millioner norske kroner på at genopføre flere vikingehaller, der er centrum for Midgard historisk senter og ikke mindst Midgardsblot Metalfestival, hvis festivalplads for tredje år i træk netop er centreret omkring en af disse haller fra d. 17. til d. 19. august.

Og netop kulturarven tager festivalen meget seriøst; hvert år indledes den i opvarmningsdagene af en åbningsceremoni baseret på det oldnordiske ritual blót – deraf festivalens navn – til ære for de gamle norske guder og traditioner, der derigennem også sikrer, at festivalens resterende to fulde dage forløber, som de skal.

Den nordiske tematik præger naturligvis også festivalens musikprogram. Blandt hovednavnene er de albumaktuelle islændinge Sólstafir med deres udefinerbare blanding af rock og post-metal med folk-, vikinge- og black metal-inspirationer, færøske Týr med deres nordiske folkemetal, den norske black metal-legende Gaahls nyeste projekt Gaahls Wyrd, hvor værker fra hans tidligere musikprojekter samt covernumre optræder, finske Moonsorrow med deres episke pagan metal og ikke mindst det svenske dødsmetalband Unleashed, hvis lyrik netop kredser om vikingekulturen og nordiske myter.

Dykker man ned i det meget alsidige og omfavnende program, der uden undtagelse har det nordiske som rød tråd, er der ganske vist også en række perler at finde.

Det psykedeliske black metal-projekt Oranssi Pazuzu fra Finland bliver et ganske interessant gensyn efter deres optræden på Gloria-scenen på årets Roskilde Festival, som alle Devilutions udsendte var samlede til, og som alle – med undtagelse af koncertanmelderen – syntes var en af årets hidtil bedste koncerter. Og skal vi blive i black metal-genren, er engelske Winterfylleth, der på angelsaksisk betyder oktober, bestemt også anbefalelsesværdige; det anmelderroste band er eksperter i atmosfæriske, storladne og smukke lydlandskaber, der med Midgardsblots naturskønne omgivelser kun kan garantere en overvældende og mindeværdig koncertoplevelse.

Den mere folketro og traditionelle del af musikprogrammet rummer navne som det svenske soloprojekt Forndom med messevokal og oldgamle instrumenter, København-baserede Heilung, med referencer til Nordeuropas jernalder og vikingetid og et ganske imponerende sceneshow, og ikke mindst det danske middelalderband Virelai, hvis rytmesektion spilles af Huldres trommeslager.

Årets Midgardsblot byder også på Norse TattooCon, hvor publikum kan blive tatoveret af nogle af de ledende tatovører med praksis i oldnordiske tatoveringsmetoder, Metal Yoga, der, som navnet antyder, blander yogapraksis med metal, guidede rundture i Midgardsmuseet, vikingemarked og ikke mindst muligheden for at møde den norske forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen, hvis romaner omfavner universet i nordisk mytologi.

På nuværende tidspunkt mangler festivalen stadig at offentliggøre et par musiknavne og andre indslag, men det foreløbige program kan findes her.

Â">