Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #185

Populær
Updated
House of Franco #185
House of Franco #185
House of Franco #185
House of Franco #185

Krigsguden anmelder den første danske bog om actionfilmhelten Charles Bronson.

Titel
En engel af sten: Charles Bronsons vision

Jacob Lillemose & Karsten Wind Meyhoff: En engel af sten: Charles Bronsons vision (Space Poetry)

Jeg mødte Jacob Lillemose til en fest hos en ven, som jeg spiller sammen med i noisebandet Smitstof, og lyttede intenst til hans beskrivelse af sit bogprojekt om skuespilleren Charles Bronson. Han sagde, at han ville sende bogen til mig, hvis jeg ville skrive nogle ord om den. Nu har jeg så fået den med posten.

Det er en lille bog, nærmest i pocketbogstørrelse, på knap 100 sider, som er utroligt velskrevet og underholdende. Man kan kalde den for en akademisk leg og en mytologisk hyldest til den hårdkogte amerikanske skuespiller, der døde i 2003 og nok mest er kendt for sine barske actionfilm og selvfølgelig den legendariske spaghettiwestern 'Once Upon A Time In The West'.

Her er ikke tale om traditionel filmanalyse, men en herlig kærlighedserklæring til manden. Og myten. Vi får actionstjernen beskrevet som den tavse, nærmest gammeltestamentlige hævner, en marxistisk arbejderklassehelt og en ensom, men retfærdig selvtægtsmand. Det er noget enkelt og helt primalt ved denne skuespiller, som jeg er stor fan af. Lidt en Clint Eastwood-type uden de store armbevægelser, men helt sin egen.

Forfatterne bruger også en del sider på at beskrive hans ansigt, udstråling og krop, der består af rigtige arbejdermuskler, ikke de kunstige, som f.eks. Stallone og Schwarzenegger har skabt ved hjælp af bodybuilding og væksthormoner.

Bronson var en familiemand, der elskede sin kone over alt på jorden. En skøn anekdote fortæller, at han engang i midt-80'erne sad på en restaurant med konen i Los Angeles og nød solskinnet. Pludselig dukker den daværende præsident Ronald Reagan op og begynder at hylde Bronson og hans film. Reagan spørger så til sidst, om han kan gøre noget for Bronson. Vores actionhelt takker for de pæne ord og siger ja. Han beder præsidenten om at flytte sig, da han skygger for solen, som Bronson og konen sidder og nyder.

Der er en del fine fotos i bogen samt henvisninger til hans film, men ingen bedømmelser af de enkelte film, hvad der er ret befriende og anderledes fra andre filmbøger. 'En Engel Af Sten' er ingen traditionel biografi, men er skrevet af to akademikere, hvis projekt nærmet er at freejazzjamme over myten Bronson på fremragende vis. Vi får dog lidt at vide om mandens fattige opvækst blandt minearbejdere, men kun for at understrege flere pointer fra forfatternes side.

Lidt research fortalte mig, at forfatterne før har skrevet om Bronson i bladet Kosmorama i 2009, hvorfor de ved, hvad de skriver om. Jeg ved ikke, om man skal vide meget om manden og hans film for at kunne nyde bogen, men for ikke-filmnørder tror jeg faktisk, at det er en flot introduktion til Bronson. Der er en del henvisninger til filosofi og andet, men uden at det bliver højpandet og sterilt.

Er Bronson metal? Iron Maiden har i hvert fald lavet 'The Evil That Men Do', bygget over en af de mest depraverede Bronson-film. Der er et power violence-band opkaldt efter ham samt et engelsk thrash metal-band ved navn Deathwish, opkaldet efter Bronson-filmen 'Death Wish'. Han var mest kendt, da heavy metal blev en del af mainstreamkulturen i 70'erne og 80'erne, så han indgår - ligesom metallen - i vores kollektive bevidsthed. Hård og nådesløs, hadet af de fleste kultursnobber, som al god metal er.