House of Franco #6
PopulærI denne uge anmelder Jens Franco debutalbummet fra københavnske Trust, mens Melting Walkmens selvbetitlede 7-tommer-single også får et par ord med på vejen.
Trust – 'From Light Into Mass' (Play/Rec)
Når jeg hører den forkætrede beskrivelse "prog rock" fyldes jeg af associationer til de tidlige 70'ere og komplekse episke udgivelser med engelske bands som King Crimson, Yes og Genesis. Københavnske Trust bliver dog mest betegnet som "math rock" eller "math core" - en genre, der for det meste bliver spillet af tidligere (post)hardcore musikere, som vil prøve andet end 4/4 fuck-you punk hærg. Ildsjælene på Lades Kælder (RIP) har i de sidste par år booket et imponerede udbud af genrens navne til det Københavnske koncert publikum med blandt andre Trust og Obstacles. Sidstnævnte udgav i 2010 et fremragende debutalbum på Play/Rec.
Om Trust er "prog" eller "math" er måske ikke så vigtigt, jeg kan dog høre en del Rush fra deres gyldne 70er periode med albums som '2112' og 'A Farewell to Kings' samt Pink Floyd's 'The Piper at the Gates of Dawn' i duoens musik, tilsat små doser af hardcore (a la Victims Family) og metal aggression. 'From Light Into Mass' fortsætter stilen efter to fantastiske singler på Red Tape, 'Trust' (2009) og 'Mythic Maps' (2010). Sidstnævnte er produceret af Peter Peter.
Der er skruet ekstra op for ambitionsniveauet på debutalbummet, hvor Trust leverer deres måske mest komplekse kompositioner til dato. Der er ikke skyggen af nemme pikrock riffs eller syng-med omkvæd, når Henrik og Lars kaster deres energiske og progressive guitar/trommer mønstre i hovedet på lytteren. The thinking man’s headbanger rock?
Hvor før omtalte 70'er-prog rock-navne typisk brugte over ti minutter på et nummer, koger Trust deres kompositioner ned til cirka tre og undgår lange show-off guitar soloer. 'From Light Into Mass' består af ti tracks fordelt på 36 minutter, der imponerer med kreative og idérige sang strukturer. Dog er der få numre som de mere dæmpede 'Orion Mystery' og 'Vimana', der ikke fungerer helt så godt, som deres mere rockede tracks som 'Eight Lights' og 'Battle Rattle'. Hvorfor jeg nok foretrækker deres to første sublime 7ere i forhold til albummet.
Det kræver måske lidt mere tid, før hele det meget ambitiøse 'From Light Into Mass' album sidder helt i skabet for undertegnede. Hvad der måske ikke er en dårlig ting, "krævende" udgivelser gror tit på en. Trust er et band som går deres egne veje, og ikke minder om noget andet dansk eller udenlandsk band. Specielt live imponerer Trust. Det er helt utroligt, hvad bare to mennesker kan skabe af soniske energiudladninger, og Trust har da også næsten stjålet showet, hver eneste gang jeg har set dem på en scene med andre bands.
Hvis Roskilde ikke booker dem til sommer, har de misset en enestående chance for at kunne præsentere et af Danmarks mest spændende bands, der trods de komplekse rytme mønstre faktisk har meget bred appeal. Langhårede 70er prog heads, post-hardcore freaks og metal fans burde kunne mødes over fænomenet Trust. Til orientering tager duoen på Europa tour her i Februar. Henrik og Lars spiller også i andre bands som Rising, Anchorless og Chainsaw Eaters.
4/5
Tjek Trust HER!
Melting Walkmen - 'Melting Walkmen' 7" (Mastermind Records)
Iceage er pt. Danmarks mest omtalte postpunk band, men andre navne gør sig også heldigt bemærket for tiden. Red Tape udsendte for noget tid siden en udmærket debut split 12" med synth punkerne Chainsaw Eaters og Melting Walkmen. Sidstnævntes numre på splitten var fine men dog en anelse ujævne. Deres nye single er et stort skridt i den rigtige retning. Melting Walkmen er mere fokuserede på de tre tracks, som er mere iørefaldende og skarpe end tidligere.
Vi taler stadig om en ungdommelig hyldest, dog uden at være 100% retro, til engelske postpunk navne som Warsaw og Joy Division. Et nummer som 'Dead on Arrival' fik mig til at tænke på tidlig Cure, specielt et nummer som 'Primary' fra 'Faith' (1981). Emils energiske bas gang er helt fantastisk i nummeret. Patricks vokal er blevet betydeligt bedre og mere markant på 7'eren, det samme kan også siges om Magnus' guitar signaturer (specielt i 'Train Wreck') og Simons trommespil.
Produktionen er også noget bedre her end på 12"-splitten. Side Bs 'Sleep Walking' er nok det mest ambitiøse (og længste) nummer Melting Walkmen har lavet til dato, her er både tempo skift og en helt unik koldkrigs stemning, der får nakkehårene til at rejse sig. Er Thatcher, Bresjnev og Reagan stadig ved magten?
Senere på året udkommer der et helt album på Red Tape fra drengene, og rygterne vil vide at det skulle være det absolut bedste fra Melting Walkmen’s side. Indtil da må man så grovhøre denne fremragende single fra Århusianske Mastermind Records, som tidligere har udsendt Jørgen Teller & The Empty Stairs, Useless Eaters, Manikin, Fossils etc.
4/5
Tjek Melting Walkmen HER!