House of Franco #77

Populær
House of Franco #77

Franco anmelder denne gang Adrian Winklers dokumentarfilm 'A Dying God' om det schweiziske kultband Celtic Frost.

Kunstner
Titel
Celtic Frost: A Dying God
Dato
16-11-2008
Karakter
4

Celtic Frost er et af mest unikke, ældste og originale bands inden for ekstrem metal. 'A Dying God'-dokumentaren følger bandet på deres "world tour" for comebacket 'Monotheist' og kryder disse optagelser med flashbacks tilbage til 1982 med fotos og numre fra den legendariske proto-black metal-trio Hellhammer.

Lederen Tom G. Warrior lader til at ha' meget ambivalente følelser angående Hellhammer: Han når både at tage afstand fra og næsten skammer sig over Hellhammer, men da Celtic Frost ankommer til Bergen i Norge og begynder at tale om kirkeafbrændinger og de senere bands, de inspirerede, er både Tom og bassisten Martin Eric Ain rimeligt stolte over den impact, Hellhammer havde på datidens metalscene.


 
Med Celtic Frost prøvede det schweiziske band at transcendere over genrer som death- og black metal og søgte i stedet at opfinde deres egen form for 'avantgarde metal', især med albummet 'To Mega Therion' fra 1986. Vi ser flere forrygende TV-shows fra midt-80'erne, hvor de forklarer, at det mest er okkultisme - ikke satanisme - og fantasy, som inspirerer deres tekstunivers.
 
Da 'Monotheist'-turen (2006/2007) når Japan, møder vi et totalt starstruck Gallhammer, der møder deres idoler og bliver inviteret til deres øver. Det japanske pige-black metal-band spillede i øvrigt på Loppen i 2010 med Skitliv. Er Vivian Slaughter egentlig stadig gift med Maniac? (Ja!, red.)


 
I Zürich, deres hjem, kommer kunstneren H.R. Giger (der bl.a. lavede 'To Mega Therion'-coveret og designede 'Alien'-monsteret) backstage og hænger ud med bandet. Der er flere anekdoter om dengang, da Tom knaldede Martins kone på en tour, og Tom fortæller, at Celtic Frosts rædselsfulde glam metal-album 'Cold Lake' (1988) skyldtes, at han lige var blevet gift og var lykkelig, hvorfor resultatet blev som det gjorde!
 
Senere i USA ser vi, hvordan trommeslageren Franco vil droppe deres shows i Mexico, da han vil hjem pga. den megen negativitet i bandet. Tom udtaler, mens hans griner, i de sidste minutter af dokumentaren, at der aldrig findes en 'happy end' i Celtic Frost pga. de ekstreme og vanskellige personligheder i bandet. Martin og Tom kommer med et afslutningsstatement, hvor de forklarer, at Celtic Frost måtte slutte, da de ellers ville skulle gå på kompromis med deres kreative vision.
 
Det er findes dog en slags happy ending efter denne dokumentar, da Tom senere lavede Triptykon (med helt nye medlemmer), som med det fantastiske album 'Eparistera Daimones' tog mange af Celtic Frosts idéer i en ny og mere eksperimenterende retning. Tryptykon spillede bl.a. til Roadburn festivalen i 2010. Der havde Thomas Gabriel Fischer (som han kalder sig nu) sin nye bog - 'Only Death Is Real' - med, som er et fremragende companion piece til 'A Dying God'. Alt i alt er dokumentaren en solid og indsigtsfuld rejse ind i Celtic Frosts verden, der heldigvis undgår, at en milliard bands hylder bandet, som i 'Lemmy'-dokumentaren. Et must for fans af 'The Frost'!
 
4/5

Du kan se hele filmen nedenfor:

{youtube}6HN8kGB4urg{/youtube}