Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #97

Populær
Updated
House of Franco #97

I denne uges House of Franco får Jens sig en snak med ingen ringere end High on Fires Matt Pike. En spøjs, flink fætter, der nok ikke har verdens sundeste livsstil for at sige det mildt. Den store mand var dog pt. på vandvognen … og hostesaft.  

Kunstner
Titel
Matt Pike(Hight On Fire)
Spillested
Koncertarrangør

Jeg har i over seks år lavet søndagsprogrammer på Christianshavns Radio 98.9 FM, hvor jeg har interviewet mange bands, men det største scoop var nok, da min medvært Jens Bäcon og jeg for nylig fik halet et interview med Matt Pike i land på Loppen.
Vi talte om Roadburn-festivalen, High On Fires nye ’Fertile Green’ musikvideo, Matts stof- og drukproblemer, en tur i Hamborgs detention, gammel hardcore punk samt hans fascination af science fiction, rumvæsner, religion og andre uvirkelige ting. Tak til Rasmus fra Loppen. Spænd sikkerhedsselen, åbn en øl og stram ballerne - vi er på vej ud i Mr. Pikes overhalingsbane.

Velkommen tilbage til København, Matt.
- Mange tak.

Vi går ud fra, at ingen blev arresteret denne gang?
- Nej. Nej. Hamborg er det nemmeste sted at ryge i fængsel. Jeg sov i en eller anden dames bil, som jeg troede var vores turbus og urinerede foran en masse pansere. Jeg fik aldrig en bøde, de smed mig bare i detentionen. De lukkede mig ud næste dag, og jeg skred bare, haha. Så jeg var lidt mere forsigtig næste gang, jeg var i den by igen. Jeg ved ikke, om der er en arrestordre ude på mig eller hvad. Ingen spurgte efter mit pas.

Haha. Koncerten i aften er den sidste på High On Fires europatur. Er du klar eller brændt ud?
- Jeg er klar! Og brændt ud og smadret som en motherfucker, men klar. Jeg er altid klar.

Tillykke med jeres nye album, det er ret vellykket.
- Tak. Vi har alle arbejdet virkeligt hårdt på det.

I skal spille på Roadburn og opføre hele ’The Art Of Self Defense’?
- Ja, vi spiller et normalt sæt og så et ’The Art Of Self Defense’-sæt. Et ønske fra Walters (Roadburn booker, red.) side. Og da det er Walter, sagde vi selvfølgelig ja. Han er en god mand. Vi har spillet flere gange på Roadburn.

Også med dit andet band, Sleep. Det er en god festival.
- Ja. Den er blevet noget helt specielt.

Jeres nyeste video, " mce_href=" ">’Fertile Green’, er en af de bedste, jeg nogensinde har set.
- Phil Mucci er bindegal. Jeg gav ham teksten, og han tog den bare derfra. Jeg var blæst væk. Jeg vil lave en Pink Floyd-film med ham, hvis det skulle være, haha.

Kommer der flere Mucci-musikvideoer?
- Det ved jeg ikke, og hvis jeg vidste det, ville jeg ikke sige det. Jeg kan li' overraskelser. Så kan folk spørge mig om det, når noget er lavet og udsendt, haha.

Vi stod før interviewet og kiggede på jeres t-shirts, og var meget imponerede over ’Richard Pryor’-shirten. Er du fan? Er der nogen, der var High on Fire, var det Richard Pryor!
-Haha. Helt sikkert! Det er en bootleg t-shirt, som en fyr lavede. Hysterisk underholdende, et øjebliks genialitet.

Hvad har været inspirationen til jeres sidste plader?
- Jeg havde det slemt. Mine druk- og stofproblemer var ret heftige. Og det kom ud i mine tekster. Der er også en del mysticisme, parallelle universer, religion blandet med science fiction-historier. Men mest om mit misbrug og om at prøve at finde vejen tilbage.

En form for katarsis?
- Ja, lidt.

Er der lidt H.P. Lovecraft i nogle tekster?
- Nej, mest mine egne tanker. Jo, måske lidt. ’Green Man’-myten, reinkarnation, rumvæsner, reptilmennesker, dualisme, kristendom. Mange forskellige ting. Tro. Kan du tro på, hvad jeg tror på, hvad er virkeligt, og hvad nu, hvis dette var sandheden etc.

Hvad er det du sutter på?
- Hostesaft. Så drikker jeg ikke, haha. Der er nogle få uheld, men jeg klarer mig. Det er vist ret normalt for en alkoholiker som mig. Jeg elsker at drikke og kan drikke rigtig meget! Jeg er en stor fyr, som I kan se. Men at være på tur, du ved, man opholder sig på en bar til fire om morgenen hver eneste dag. Nogle gange skiftede jeg bare til pyjamas, gik tilbage til baren, fik taget fotos med fans og drak med dem, haha. Man bliver træt på en tur, piger flirter og køber shots til en. Og man er ’nej, det kan jeg ikke!’, men man gider ikke være et røvhul. Gruppepres. Og så falder man i. Det sker bare. Man er bare et menneske.

Du har vel dine rutiner, når du er på tur?
- Ja, jeg har mine rutiner. Min medicin.

Nervepiller for sceneskræk?
- Jeg er på anti-depressiv medicin. Jeg har en del smerter og var afhængig af opium. Nu er jeg på en anden slags medicin mod smerterne, som hjælper bedre. Sprutten hjalp også.

I starten af High On Fire havde I en mere groovy lyd, nu er den blevet lidt hårdere?
- Vi ledte efter vores identitet, og mens vi ledte efter vores identitet, kom kreativiteten. I flere perioder. Vi har haft tre forskellige bassister. Vores første var mere til det mere groovy. Joe Preston skrev en del, og det var mellemfasen til det mere sludgy shit. Mere thrashet og doomy. Og så kom Jeff med på ’Death Is This Communion’, han er mere prog og har den der bundsolide metal lyd.

Jeff Matz spillede i Zeke. Et lynhurtigt og supersvedigt hardcore-/punkmetal-band.
- Ja for fanden, Zeke er vildt fede. Der fandt vi Jeff.

I blev mere metalliske?
- Ja, men jeg har dyrket metal lige siden, jeg var en lille dreng. Og hardcore punk i samme mængder. Sabbath med Sleep, doom-lyden. Jeg spillede doom i high school som teenager i mit første band, Asbestosdeath. Hørte meget Melvins, Neurosis, Rich Kids On LSD etc.

Rich Kids On LSD. Dem har jeg set et par gange for mange år siden. De punks kan skate! ’Rock’n’Roll Nightmare’ – kickass album!
- Yeah! Hardcore punk er rødderne i High On Fire.

Saint Vitus spillede tit med Black Flag i deres tidlige år.
- Totalt. De var begge på SST Records. Fedt selskab. Okay. Flere spørgsmål?

Nej, men vi sender interviewet om lidt i radioen, så har du et nummer, som du vil ha spillet i æteren?
- Ja. I skal spille ’Wasted’ med Black Flag, og derefter Circle Jerks-versionen fra ’Group Sex’-pladen. Back-to-back! ’I waaaaaas soooo waaaaaasted – I WAS WASTED!’ Haha.

Klart! Keith Morris (sanger i både Black Flag, præ-Henry Rollins, og Circle Jerks, red.) klarer det fint i sit nye band OFF!
- Ja for fanden! Fedt band! High On Fire elsker at være på tur med dem. Alle tiders fyre!