Når kun det svenske er godt nok

Populær
Når kun det svenske er godt nok

Skandinaviens største og bedste hard rock- og metal festival, Sweden Rock, med det fine vejr og gode manerer, fejrer 20 års jubilæum mellem den 8.-11. juni. Kun få timers kørsel fra København.

Dato
02-05-2011
Koncertarrangør
Forfatter

For et par år siden kunne Sweden Rock Festival tilføje titlen "Sveriges største festival" til CV'et og udvide åbningstiden med endnu en dag. Fra onsdag til lørdag nat, hvert år i midten af juni, lægger et Emil fra Lönneberg'sk landskab med skov, sø og bakker areal til et 33.000 plus dedikeret hard rock og heavy metal publikum, der på tyvende år svælger i et super solidt retro-program bestående af den hårde rocks absolut største navne.

DET ER GODT OG DET ER GAMMELT


Programmet består hovedsageligt af artister der toppede for første gang i heavy metallens gyldne æra i 1980'erne. Programmet byder dog altid på afstikkere til mere moderne og tungere toner og bookinggruppen har også et godt øre til blues, men det udgør en lille del af det samlede line-up. Sweden Rocks program bærer, næsten som en specialitet, på en masse gengangere fra år til år. Det er ikke i den tunge top af programmet man finder de store overraskelser, men i midten og bunden hvor bookerne altid har fundet et eller flere bands hvor man lige skal pudse brillen og tænker "det er satme løgn, de kan ikke findes mere".

Det er samlet set den trygge genkendelighed og disse rustne guldklumper der er den helt store del af Sweden Rocks charme og styrke. Som Sveriges største festival tiltrækker Sweden Rock naturligvis en del yngre publikummer, men gennemsnitsalderen skydes herfra til at ligge i det pengestærke og interesserede segment af 35+.

BAJS, BAJERE OG PASKONTROL

Festivalens forhold og rammer er eksemplariske og appellerende til det mere bedagede og konforme publikum. Toilet- og campingforhold er i top, madudvalget er bredt og kvalitetspræget og byder på alt fra standart fritter og burger til gakkede svenske kuriositeter som "Wokad Elg" og "Surströmning". Det første skal prøves, det sidste for alt i verden undgås, med mindre man har en særlig fetich for uldent tandsæt og vil have garanti for at være konen tro eller gå alene i teltet efter en ensom dag på pladsen. Priserne ligger i et gennemsnitlige til et halvhøje leje, lige fra billetpris til mad og drikke.

Men kvaliteten er derefter, så det ser man igennem fingre med når musikken først spiller. Desuden kan det anbefales at man aflægger Sölvesborg, som er den "store" by i nærheden, et besøg under festivalen og oplever Systembolaget (husk pas) og de lokale supermarkeder der tilbyder ALT på tube.

DET KAN DU SE OG GENSE


Sweden Rock mener, at de holder 20 års jubilæum i år, men skimmer man programmerne gennem tiden igennem, ser man at det først er fra omkring årtusindeskiftet at festivalen dedikerede sig aldeles til den hårde rock, som de er blevet en af Europas største og mest roste eksponenter for.

År 2011 byder således på en masse gamle kendinge som Ozzy, Judas Priest, Whitesnake, Saxon og Accept. Ozzy med sin debutoptræden på festivalen og vel nok en af de diskutabelt allerstørste navne på Sweden Rock nogensinde. De andre skal man ikke have været på festivalen mange år for at set flere gange.

Yderligere finder man et sjældent hovednavn som Joan Jett og nyere store navne som Down, Rob Zomie og Black Label Society. The Cult er bestemt også et navn der trækker sammen med Queensrÿche, Iced Earth og de lokale drenge i Mustasch. I den helt tunge ende finder man Morbid Angel og The Haunted og i den lette og glammede ende finder bydes der på bl.a. Buckcherry, ex. Guns n' Roses basissten Duff Mckagans Loaded, Crashdïet og Hardcore Superstar.

De rigtig voksne kan genhøre Styx og Kansas og Walter Trout spiller op til den helt brede røv sammen med en tynd udgave af Thin Lizzy. Af de skæve skal nævnes de legendariske proto-punkere The Damned og syrehovederne Hawkwind. Det indre og ydre sydstatsflag kan viftes stolt til Molly Hatchet og er du teenagepige m/k med uro i trussen, finder du helt sikkert vej til Nikki Sixx light boybandet Black Veil Brides. Se det komplette program HER
.
VI SES I SÖLVESBORG


Sweden Rock Festival anbefales på det absolut varmeste herfra. Festivalen er decideret hyggeligt og meget farverig. Alene som fotosafari er festivalen er besøg vejr. Svensken er et gennemført folkefærd, med styr på stilen og så er de sjove at opleve på hjemmebane, godt blandet op med mange europæiske besøgende og et skønnet dansk publikum på et par tusind. Er du til metal bands i den klassiske ende af skalaen, der for længst har bevist deres levedygtighed og mere til musik end mudderkamp kan Sweden Rock Festival være paradis for dig. Vi ses!