Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roadburn Redux '21: Den visionære og modige festival

Updated
Roadburn Redux

En festival i 2021? Det er der ikke mange, der tror på, og alligevel er årets første store musikalske én af slagsen netop afsluttet.

Det sidste år har været mærkeligt, og for festivalarrangører har det været intet mindre end katastrofalt. Utallige festivaler er blevet aflyst, flere to år i træk, og 2021’s festivalaflysninger er næppe færdige med at blive annonceret.

I modsætning til mange andre har hollandske Roadburn dog nægtet at lade sig slå ud af en virus, og ved hjælp af blandt andet merchsalg, donationer og offentlig støtte afholdte de i weekenden en digital udgave af festivalen. Roadburn Redux, som blev navnet på arrangementet, foregik på en fælles platform i form af en hjemmeside, der både indeholdte livestreamingkoncerter, interviews, forindspillede koncertvideoer, sangpremierer, genrebestemte artikler, podcasts, fanzinet Weirdo Canyon Dispatch, der udkommer dagligt under festivalen, og ikke mindst et fælles chatrum, hvor festivaldeltagerne, -arrangørerne og kunstnerne kunne være i kontakt med hinanden.

Platformen blev dog først lanceret torsdag d. 15. april kl. 18:00, da onlinefestivalen officielt gik i gang, og det var mildest talt med enorm spænding fra alle involverede parter, da et lignende tiltag – eller vel nærmere eksperiment – ikke er set før.

Lykkedes det? Ja, i høj grad. Faktisk kunne det ikke have været bedre.

Udover at levere så meget indhold som muligt, hvordan giver man så sit publikum en oplevelse, der kommer så tæt som muligt på en festival afholdt i den virkelige verden?

Jo, ved at lave et program, der i praksis fungerer på den måde, at det givne indslag blev uploadet på hjemmesiden på det givne tidspunkt. Herefter var der kun tilbage at trykke på play-knappen.

Undervejs på de tre en halv dag, eventet varede, overlappede flere indslag hinanden, og selvom det til tider virkede frustrerende for publikum, mimede det festivaloplevelsen, som vi kender den: Hvem har ikke prøvet at tage på festival uden at skulle vælge ting aktivt fra og til?

De, der kender Roadburn, ved, at den har intellektuel tyngde og solidt indhold som få andre. Roadburn er blandt andet kendt for at præsentere bands, få kender, og have showcases med prominente pladeselskaber, endnu færre har hørt om, der er med til at berige publikum musikalsk. Disse to kerneelementer skulle naturligvis ikke komprimeres under Redux, og publikum skulle blive lige så stimuleret, som de ville være blevet på Tilburg i Holland under normale omstændigheder, hvorfor festivalen valgte at lade indhold forblive på hjemmesiden to dage efter den officielle slutning.

Med det valg har Roadburn således både bevaret den eksklusivitet, der er ved at være på festival, samtidig med at udnytte de muligheder og fordele, onlineuniverset trods alt har. Dette betyder også en yderligere berigelse for publikum publikum, der således har mulighed for at gå på opdagelse i nogle af de indslag, de ikke nåede undervejs i weekenden, eller gense og -høre nogle af de mange kunstnere, der på forskellig vis bidrog med indhold.

Og nu vi er ved artisterne, var det også et element på festivalen, som blev fulgt med stor nysgerrighed. For hvordan ville de overhovedet takle den udfordring, det er at spille en digital koncert? Nogle taklede det bedre end andre, men uanset om der var tale om en forhåndsindspillet koncertvideo eller en livestreamingkoncert, var det gjort så forskelligt fra kunstner til kunstner, at dette aspekt alene var med til at højne den stimulans og prikke til den nysgerrighed, man som publikum går til og fra en festival på.

Som om ovenstående ikke var nok til at bøje sig i støvet for Roadburn-holdet, besluttede festivalen sig oven i købet for, at Redux skulle være gratis. Det tog 75.000 mennesker fra hele verden imod, men hvor mange af dem, der også tog imod muligheden for at donere penge til festivalen, er uvist. Her på Devilution, som gennem reportager har dækket alle festivaldagene, håber vi dog på, at Roadburn Redux har modtaget al den hjælp, den både fortjener og behøver.

Tak for jeres mod, tak for at gå forrest og tak for at kæmpe for musikken!

Reportager fra alle festivaldage kan findes her.