Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival 2010: Metal og rock-guiden!

Populær
Updated
Roskilde Festival 2010: Metal og rock-guiden!
Roskilde Festival 2010: Metal og rock-guiden!

Af de godt 150 navne, der optræder på årets Roskilde Festival, kan der synes foruroligende langt mellem snapsene, når det kommer til metalmusikken. Men vor to gæve skribenter Emil og Henrik har alligevel forsøgt at stable en guide på benene over de bands, du bør se.

Lad os bare se det i øjnene: Det er ikke noget revolutionerende program, rockredaktionen disker op med på årets festival. Ikke engang tilnærmelsesvis. Ikke desto mindre kommer der dog stadigvæk både hårdtslående og imponerende rocknavne med rødder i både den skramlende sorte undergrund, progmusikkens 70'er-scene samt et punket hedonistisk England. Læs her mere om de bands på årets festival, der kan tænkes at få dig, kære læser, til at trykke luftguitaren af, ryste hovedet og lange øretæver ud.

TORSDAG:

SICK OF IT ALL – Arena kl. 20.00

Fordi: Kongerne af New York Hard Core har aldrig været tungere, og det skyldes i høj grad samarbejdet med danske Tue Madsen som har bragt deres lyd væk fra det punkede og over mod det metalliske. Det 24 år gamle band er derudover stadig en fest af et liveband.

For fans af:
Hatebreed, Madball, Life of Agony, Biohazard

Pensum:
'Based on a True Story'
'Scratch the Surface'SÓLSTAFIR – Pavilion kl. 20.30

Fordi: De episke, storslåede melodier og den på én gang knastørre og pompøst himmelfavnende råbevokal får ikke for lidt hos denne islandske kvartet. Er man til det musikalsk symfoniske i møde med en meget menneskelig, eksistentiel misantropi, bør man smutte forbi Pavilion, når Sólstafir går på.

For fans af:
Rammstein, Dead by April, Agonizer.VALIENT THORR – Odeon kl. 21.30

Fordi: God gedigen bøllerock med et glimt i øjet. Musikken minder lidt om Motörhead tilsat lidt Clutch, men er mindre punket og mere metallisk i opbygningen - dvs. mange stykker og temposkift. Rygtet vil vide det er et drevent liveband, men det er der jo kun een måde at få vished for...

For fans af:
Motörhead, RacerX, Clutch, Black Sabbath

Pensum:
'Immortalizer'PORCUPINE TREE – Arena kl. 23.00

Fordi: Egenviljen er kæmpestor hos dette tyve år gamle britiske band, der i liveregi aldrig har lydt bedre, end de gør i dag. Smider du King Crimson, Led Zeppelin og Tool gennem en musikalsk kværn, får du et lydbilled, der tilnærmelsesvis kunne minde om det, de ellers ganske ukategoriserbare proghoveder i Porcupine Tree præsenterer. En af årets absolut must-see koncerter på Roskilde.

For fans af: Opeth, Tool, 70'er prog.
FREDAG:

MESHUGGAH – Arena kl. 14.00

Fordi: Svenskerne fra Umeå er et af de vigtigste bands inden for esktremmetal. Koncerten på Roskilde Festival er den eneste festivaloptræden her til sommer, fordi bandet ellers forbereder sig på at gå i studiet. Kom og hør noget af det ondeste, præciseste, tungeste og mest maskinelle metal der findes.

For fans af:
Fear Factory, Gojira, Mnemic

Pensum:
'ObZen'
'Destroy Erase Improve'DIZZY MIZZ LIZZY – Orange kl. 17.00

Fordi: De tidlige halvfemsere er Dizzy Mizz Lizzys domæne, da den danske trio tre år i træk, kom i DM i rock-finalen, hvor det så endelig vandt i ’93 over Kashmir. Stilen er udadvendt guitarrock, med et snært grunge tilsat dansk sommer.

For fans af:
Kashmir, Red Hot Chilli Peppers, Foo Fighters

Pensum:

"Dizzcography"
"Rotator"ALICE IN CHAINS – Orange kl. 19.30

Fordi: Seattle-bandet fejrede store triumfer i første halvdel af halvfemserne, som en del af grungebølgen. Orkestret regnes for det mest metalliske af grungebandene, og selv om det ikke formelt gik i opløsning, så gjorde forsangeren, Layne Staley, det, da han døde af en overdosis i 2002. Han blev erstattet af William DuVall som synger helt som forgængeren.

For fans af:
Pearl Jam, Soundgarden, Nirvana, Foo Fighters.

Pensum:
'Dirt'
'Black Gives Way to Blue'THEM CROOKED VULTURES – Orange kl. 22.30

Fordi: John Paul Jones, Dave Grohl og Josh Homme! At det er et must-see for enhver med bare den mindste rockugle gemt inden i sig, siger sig selv. Med så prominent et trekløver er det hårde odds at leve op forventningerne. Men til trods for at pladen ikke levede helt op til dem, er forventningerne til koncerten dog ikke mindre. Prince? Fuck den lille gnom! Her har vi forhåbentlig det, der bliver Årets Bedste Orange Fest. Fadøl og tørre grin venter forud.

For fans af:
Queens of the Stone Age, Led Zeppelin, Rock & Rul.NOFX – Arena kl. 23.30

Fordi: Med en vedkommende musikalsk blanding har NOFX i over tyve år sat en imponerende standard for punk rocken. Og det gør de stadig. Med anerkendende nik til såvel ska som den mere melodiske hard core, har de med Fat Mike som frontmand stadigvæk en finurlig og imponerende drift på en scene. Spænd den punkrockende festhjelm!

For fans af:
Bad Religion, The Misfits, Minor Threat.
LØRDAG:

THE KANDIDATE – Pavilion kl. 13.00

Fordi: De er et hæderværdigt band fra undergrunden, The Downward Candidate, har slået pjalterne sammen med Jacob Bredahl - den gamle Hatesphere-frontmand som man også kender fra Barcode, Last Mile og en producerkarriere. Med thrash vil denne kvartet lægge kongeriget for sine fødder.

For fans af:
Hatesphere, Exodus

Pensum:
'Until We Are Outnumbered'NILE – Odeon kl. 20.30

Fordi: Nile er en meget nørdet omgang ekstrem dødsmetal. Amerikanerne har været i gang siden midten af halvfemserne og bruger det gamle Egypten til tekstinspiration. Dette band er bestemt ikke for alle, men trænger man til noget rigtig død på Roskilde Festival, er Nile sagen.

For fans af:
Behemoth, Belphegor, Marduk

Pensum:
'Those Whom the Gods Detest'GALLOWS – Odeon kl. 02.30

Fordi: Lørdag nat, når hashtågerne og whiskey-branderten synes tungest, smutter man selvfølgelig forbi Odeon for at slippe ens brutale vilddyr ud med disse britiske hard core punk-hedonister. Modsat NOFX er musikken i disse herrers selskab dødsensalvorlig og råber mere på knytnæver end farvede ska-dansesko. Guitarriffene er onde i sulet og der er lagt op til farlig fællessang i form af skrig-lungerne-fulde-omkvæd.

For fans af:
Black Flag, Refused, SlayerKELLERMENSCH – Pavilion kl. 03.00

Fordi: De musikalske notater fra undergrunden leveres af disse seks gutter fra Esbjerg, der dog langt fra komponerer musikalske fodnoter. I deres überoriginale blanding af det sonisk suverænt skramlende og det på én gang melankolsk og metallisk hårde formår de at tage rockgenren et nyt sted hen. For andedammen Danmark er Kellermensch indiskutabelt et usædvanligt lovende og pisseinteressant navn. Men selv på en festival fuld af internationale topnavne, er de et af plakatens pletskud. Must-see for alle.

For fans af:
Tom Waits, Bruce Springsteen, Neurosis.
SØNDAG:

CONVERGE – Odeon kl. 13.00

Fordi: Converge kommer fra Massachusetts og er pionerer inden for den subgenre der kaldes mathcore. Alt går frygtelig stærkt og støjer ligeså frygteligt. Er man til tyngde er det måske ikke sagen, men er kaos det eneste der duer, er Converge noget for én.

For fans af:
The Dillinger Escape Plan

Pensum:
'Jane Doe'MOTÖRHEAD – Orange kl. 14.30

Fordi: Motörhead behøver ingen introduktion, da bandet, eller snarere Lemmy har været i gang siden '75 og derfor er genredefinerende for al metal, selv om Lemmy benægter et hvert slægtskab. For ham er det bare Rock'n' Roll.

For fans af:
Motörhead

Pensum:
'Ace of Spades', 'Orgasmatron'KILLSWITCH ENGAGE – Arena kl. 16.00

Fordi: For de mere svagthjertede metalfans er der søndag eftermiddag på én gang følsomt og brutalt metalcore fra den amerikanske storsællert-kvintet i Killswitch Engage. Det er muligvis ikke musikalsk diversitet, der præger disse romantiske metalhoveders sange, men trænger man til at ryste hovedet, inden man kaster sig ud i festivalens sidste drukaften, er gutterne her garant for melodierne at gøre det til.

For fans af:
In Flames, Disturbed, Dark Tranquillity.