Smuglytning af nyt SOAD-album

Smuglytning af nyt SOAD-album

Det nye System of a Down album, "Hypnotize", virker en anelse mere eksperimenterende og et hak voldsommere end "Mezmerize", rapporter Heavyjam.dk's smuglyttende anmelder.

Den 21. november udsender System of a Down den anden del af deres "Mezmerize/Hypnotize" dobbelt-album-over-to-omgange-projekt. Første halvdel, "Mezmerize", udsendtes præcis for et halvt år siden, og nu har Heavyjam.dk så fået smuglyttet til den anden halvdel, "Hypnotize" - og her er så førstegangs indtrykket af albummet, nummer for nummer.

1. "Attack"

Her slår det fuldstændig klik for SOAD – på den gode måde. Sjældent har undertegnede hørt en så frenetisk og fuldstændig hæsblæsende åbningsnummer på en plade. Guitarist, Daron Malakian, spiller et sygt riff, der ligeså godt kunne have været skrevet af Slayer i 80'erne.

2. "Dreaming"

Dette nummer er mere typisk SOAD, men stadig i et hidsigt tempo. Man begynder at forstå, hvorfor bandet har kaldt albummet ”Hypnotized”! Det afdæmpede omkvæd leder tankerne hen på ”Chop Suey!”

3. "Kill Rock ’N’ Roll"

En af de to nye sange, bandet spillede under koncerten i Valby Hallen i juni. Lidt kedeligere end de to foregående sange, og så minder den i øvrigt en del om ”Sad Statue” fra ”Mezmerize”.

4. "Hypnotize"

Titelnummeret og førstesinglen er en ganske fortrinlig semi-ballade, hvor frontmand Serj og guitarist Daron synger duet. Daron har også instrueret promo-videoen, som er skudt til sangen.

5. "Stealing Society"

Her er Daron på lead vokal, hvilket også var gældende for en del af sangene på ”Mezmerize”. Musikalsk set er her nærmest tale om et riff, der minder lidt om college-punk, inden bandet i omkvædet bryder ud i det velkendte tunge SOAD-groove.

6. "Tentative"

En langsommere sang, hvor Serj’s yderst udsyrede vokal overskygger alt andet. Anti-krigssangen har et omkvæd, hvor Daron synger med på linien ”Where do you expect us to go when the bombs fall down?”

7. "U-Fig"

Ikke mindre syret nummer, hvor Serj nærmest pipper i det børnerimsagtige omkvæd. Der bliver sågar plads til et mellemstykke med ukulele-guitar, hvilket ikke gør sangen mindre underlig…

8. "Holy Mountain"

Det andet af de to nye numre, som SOAD luftede i Valby Hallen. Den kan minde lidt om ”Aerials”, og er da også en slags ballade i samme stil. I slutningen bliver tempoet sat et hak op.

9. "Vicinity of Obscenity"

Et er de mere eksperimenterende numre. John Dolmayan trommer på kanten af sin tromme i introen i bedste ZZ Top ”La Grange” stil. Men det er uvist om inspirationen stammer herfra!? Igen lyder Serj mentalt forstyrret, som han slynger de børnerimsagtige tekster ud. Omkvædet er meget poppet og fængende.

10. "She’s Like Heroin"

Et nummer med en skæv melodi og Daron igen helt fremme i lydbilledet, hvor han i omkvædet synger ”I need someone to save my ass”.

11. "Lonely Day"

Daron Malakian har nævnt Radiohead som en af sine primære musikalske inspirationskilder. På ”Mezmerize” hørtes det på ”Lost in Hollywood”, og på ”Hypnotize” er det altså på dette nummer, ”Lonely Day”, at han har ”lånt” fra briterne. Men det gør nu ikke så meget, for nummeret er stadig ganske fortrinligt.

12. "Soldier Side"

”Mezmerize” åbnedes med ”Soldier Side Intro” og ”Hypnotize” lukkes med resten af nummeret, som er en afdæmpet, men ikke særlig skelsættende sag.

Undertegnedes første indtryk er alt i alt, at System of a Down har begået endnu et solidt album, men der er ikke meget nyt at komme efter i forhold til ”Mezmerize” (men det var vist heller ikke meningen, eftersom sangene er indspillet samtidig!?). Dog virker ”Hypnotize” en anelse mere eksperimenterende og ikke mindst et hak voldsommere - jævnfør de første numre på pladen.

Hold øje med en endelig anmeldelse af albummet her på Heavyjam.dk omkring udgivelsesdatoen!