Sweden Rock 2012 nærmer sig

Sweden Rock 2012 nærmer sig

Igen i år vil Devilution drage mod øst til årets udgave af Sweden Rock Festival, der byder på et af sommerens bedste festivalprogrammer. 

Vort svenske broderfolk har en passion for rockmusik, som vi ikke helt kan præstere i Danmark. Bevares, godt nok kan vi så på alle tidspunkter i døgnet finde en åben kiosk, der sælger kolde guldbajere, men en firedages decideret rockfestival med alle genrens sværvægtere - det har vi ikke, desværre! Og er man en af dem der efterhånden synes der er langt mellem snapsene på Roskilde Festivalen, ja, så fortvivl ikke: Fra Øresundsbroen tager det maks. et par timers kørsel at ramme Sölvesborg, hvor Sweden Rock i år finder sted fra d. 6 - 9 juni.

Alle de prominente navne indenfor hård rock har i årenes løb lagt vejen forbi festivalen, og i år er bestemt ingen undtagelse.

Omkring 80 navne er på programmet, og der bliver lagt massivt ud fra starten om onsdagen, når de nationale helte fra både Entombed og The Crown indtager scenen. Samme dag byder også på Fear Factory, der er tilbage i topform med deres nye skive ’The Industrialist’, som udkommer - og naturligvis bliver anmeldt her - lige op til festivalen.

Rockmarathon

Fra torsdag bliver alle festivalens 5 scener taget i brug, og så er der ellers dømt rockmarathon fra torsdag middag til lørdag nat. Nicke Andersson lægger ud med sit nyeste band, efter Hellacopters' opløsning, nemlig Imperial State Electric, som bestemt er værd at tjekke ud, hvis man er til oldschool rock i en opdateret udgave. Her begynder festivalens største luksusproblem til gengæld at melde sig på banen, for hvordan skal man prioritere mellem de mange fede bands der spiller på samme tid?

Hvis vi lige ser bort fra de mindre bands der spiller, kan torsdagen splittes op på to måder. Er man til den mere klassiske stil står den på Danko Jones, Steel Panther, Graveyard, Sebastian Bach og til sidst de gendannede grungeguder fra Soundgarden. Synes man det er lige tamt nok, er den anden udvej Exodus, Sepultura, Mastodon, Dimmu Borgir og sort midnatsmesse med Dark Funeral.

Fredagsøl med Lemmy og Bobby

Tømmermændene når knap nok at forsvinde inden finske Amorphis lægger ud med atmosfærisk metal fredag middag. Så går der ellers tysk lir i programmet, når både Axel Rudi Pell, Gamma Ray og den legendariske superguitarist Michael Schenker står for underholdningen om eftermiddagen. Herefter er der mulighed for at fange rockens grimme dreng, når gendannede Ugly Kid Joe holder legestue. Aftenen byder på to af historiens mest fordrukne rockikoner, når Lemmy og Mötorhead og Bobby Liebling og Pentagram forhåbentlig er i nogenlunde ædruelig stand til, som altid, at levere varen. Så stod man på den kolde søndag aften  i december sidste år og ærgrede sig over, at de spillede på samme tid i København, er chancen her nu for at se begge bands efterfulgt af hinanden. Twisted Sister slutter natten af med festlig rock, hvis man da ikke hellere vil pleje sin depression til Katatonias sørgmodige musik.

Kongen vender tilbage!

Lørdagens program byder på de mere klassiske bands når gamle kendinge som Fish, Bad Company, Slaughter, Slade og legendariske Lynyrd Skynyrd fyrer den af. Danmark spiller samme aften sin første kamp til EM i fodbold. Det bliver næppe vist her, men fat mod: Man kan vise sin nationalfølelse på en langt mere korrekt måde, for lørdag aften SKAL dedikeres til festivalens absolutte højdepunkt, når King Diamond vender tilbage fra graven.

Efter lang tids sygdom og fem års fravær fra turnelivet, er manden, hvis ansigt burde trykkes på de danske frimærker, endelig tilbage. At dømme efter hans gæsteoptræden til Metallicas 30 års-jubilæumsshow i november, ligner det bestemt at King Diamond er tilbage på toppen. Og med mindre man skal til den franske festival Hellfest, så er dette eneste mulighed for at opleve horrorikonet live denne sommer. Og mon ikke King er klog nok til ikke at genoptage karrieren, hvis han ikke er i absolut topform? Det bliver stort!

Mötley Crue lukker og slukker festivalen på den store scene, men skulle de gamle rockere vise sig at være for afdankede, så står Cannibal Corpse parat til at slagte ens resterende hørelse til langt ud på de sene nattetimer.

Det var blot ét bud på hvordan man bruge sin tid under årets festival, skulle nogle af disse hovednavne skuffe undervejs, ja, så er der stadig et hav af mindre bands, der er værd at tjekke ud. Det kan kun blive et godt år på Sweden Rock. Ud over musikken byder festivalen som altid på god mad og drikke, ligesom andre, generelle forhold holdet et højt niveau. Der er endnu ikke udsolgt, så hvis du alligevel ikke har andre planer? Ja, så ses vi i det svenske!