Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

En engelsk guitar-gentleman

Populær
Updated
En engelsk guitar-gentleman
En engelsk guitar-gentleman

I anledning af, at super-progrock-guitaristen Steve Hackett snart gæster landet for endnu en koncert på dansk jord, fik Devilution lejligheden for et interview. Det sagde vi naturligvis ikke nej til. Steve Hackett har immervæk spillet med i Genesis, et af de største og mest indflydelsesrige progrock-bands gennem tiderne, og har efterfølgende spillet i et hav af sammenhænge.

Indledningsvis kastede vi os over spørgsmål om Steve Hacketts seneste studiealbum, det ganske udmærkede ’Wolflight’, der udkom tidligere på året.

Steve, på dit nye album ’Wolflight’ er der i langt højere grad end tidligere input fra en række af musikere fra forskellige baggrunde og geografiske steder. Hvad gjorde dig interesseret i netop disse musikere?

"Jeg har altid været interesseret i musik fra forskellige steder i verden og været fascineret af, hvordan én genre kan forenes med en anden. Jeg har mødt en række musikere via det ungarske band Djabe, som arbejder med musikere fra hele verden. De har hjulpet med at inspirere min musik. Det gælder eksempelvis Malik Mansurov fra Aserbajdsjan, der bidrager med stemningsfuld tar."

Inden vi lader Steve Hackett fortsætte, kan det være, at vi lige her skal indskyde for læsere, der er lige så uvidende som intervieweren, at en tar er et persisk strengeinstrument.

"En anden inspirerende musiker på ’Wolflight’ er Sara Kovacs, der fuldt ud mestrer instrumentet didgeridoo. Men jeg er også inspireret af mine rejser rundt omkring i verden. Med hjem fra en rejse til Marokko tog jeg således en oud – en slags marokkansk lut, der har en smuk, uforglemmelig lyd."

">

På en af bonussangene på ’Wolflight’ – ’Midnight Sun’ – medvirker der, hvad jeg antager er primært islandske musikere. Hvordan kom du i kontakt med dem, og i hvilken grad kunne de inspirere din musik?

"Det islandske band Todmobile inviterede mig til at være gæst ved et par af deres koncerter. Det resulterede i, at vi skrev ’Midnight Sun’ sammen. Jeg er meget imponeret over deres talent, og jeg var betaget af det, som de allerede havde lavet sammen med Jon Anderson fra Yes."

">

Mange af musikerne på ’Wolflight’ er også faste medlemme af dit turnerende band. Hvordan kan det være, at du ikke inviterede din turnésanger Nad Sylvan til at synge på albummet, men i stedet valgte selv at stå for vokalen?

"I mere end 30 år har jeg sunget de meste af mit solomateriale selv. Nad har en perfekt stemme til Genesis-materialet og til mine tidligste solosange, så han vil synge såvel Genesis-sange som sange fra mit tidligste repertoire på efterårsturneen."

Det er lidt sjovt, men de forskellige sange på ’Wolflight’ vækker mindelser om sange på album som ’Please Don´t Touch’ og ’Spectral Morning ’. Har du lyttet til disse to album, før du skrev og indspillede ‘Wolflight?

"Ja, jeg lytter til disse tidlige album fra tid til anden. Jeg føler, at det er godt at fortsætte i tråd med de aspekter, som jeg føler især passer til mig."

Vil de kommende koncerter omfatte mange af sangene fra Wolflight, eller er der hovedsageligt Genesis-sange på repertoiret?

"Efterårsturneen vil omfatte flere 'Wolflight'-numre, flere tidlige Hackett-sange og over en time med Genesis-materiale. Den vil indeholde en masse sange, der enten aldrig før er blevet spillet live (fra 'Wolflight' ) eller ikke er spillet live i mange år – eksempelvis ’Star of Sirius’, ’Icarus Ascending’, ’Can-Utility and the Coastliners’, ’Cinema Show’, ’Lamb Lies Down on Broadway’ og ’Get 'Em Out by Friday’. Der vil også blive spillet noglek mere klassiske favoritter, naturligvis."

Nyligt afdøde Chris Squire (Yes) spillede bas på en enkelt sang på ’Wolflight’. Var der nogensinde planer om en opfølger til Squackett-albummet, som du indspillede sammen med Chris Squire? Eller hvad med turnéplaner?

"Chris Squire og jeg havde håbet at indspille endnu et album sammen. Men det er naturligvis ikke muligt nu, da Chris ikke er mere. Jeg savner ham meget. Han var en god ven, en stor personlighed og en utrolig musiker."

For år tilbage har du også spillet med et andet Yes-medlem – Steve Howe i 80'er-supergruppen GTR , og I turnerede også med dette band. Var der nogensinde planer om en efterfølger til GTR-albummet?

"Nej, der var ingen planer om endnu et GTR-album, men Steve Howe og jeg nød at arbejde sammen."

">

GENESIS

Steve Hackett er sikkert møgtræt af fortsat at skulle besvare de samme spørgsmål om fortiden i Genesis igen og igen. Men på den anden side, så bliver han jo også selv ved med at indspille og udgive nye versioner af gamle Genesis-sange, så vi ville ikke holde os tilbage.

">

Vi bliver naturligvis nødt til at spørge – tror du nogensinde, der kommer endnu en Genesis-reunion i en eller anden form?

"Jeg vil være åben for ideen, men så vidt jeg ved, er der i øjeblikket ingen planer om en Genesis-reunion."

">

Dit liveband er så godt, at det ville være nemt at sætte en af de tidligere Genesis-sangere, Peter Gabriel eller Phil Collins, op for mikrofonen. Har nogen af dem nogensinde overrasket dig eller besøgt dig på scenen for at synge en sang eller to? Og hvad med de to andre fra Genesis, bassist/guitarist Mike Rutherford eller keyboardspiller Tony Banks?

"Ingen af de andre Genesis-fyre har gæstet mig på scenen i flere år, men de ville være hjerteligt velkomne!"

Er du stadig i kontakt med dine gamle Genesis-kolleger nu om dage, og har du nogensinde indspillet med nogen af dem efter din tid i Genesis?

"Mike Rutherford spillede på min velgørenhedssingle 'Rock Against Repatriation'. Ja, jeg er stadig i kontakt med dem, og vi ser hinanden fra tid til anden. Det er rart, når vi alle er samlet."

Sangen ’Spectral Mornings’ er genudsendt som støtte til den velgørende organisation Parkinsons UK. Er du involveret i denne organisations arbejde på anden måde?

"Jeg spillede guitar på den seneste velgørenheds-ep ’Spectral Mornings', og jeg var også involveret i videoen, der blev lavet til den, men jeg er ikke en del af organisationen."

&feature=youtu.be"> &feature=youtu.be

Vil vi i fremtiden igen se Steve Hackett udgive et nyt udelukkende akustisk album som ’Bay Of Kings’ igen?

"Ja, jeg har en masse ideer til endnu et akustisk album, som jeg planlægger at indspille og udgive på et tidspunkt."

METAL og PROGMETAL

Nu er Devilution jo især er metalmagsin, så naturligvis måtte vi lige slutte af med at høre Steve Hacketts tanker om den progressive metal.

Til "Genesis Revisited II" fra 2012 brugte du nogle musikere, som normalt er mere involveret med heavy metal og progmetal-genren for eksempem Mikael Ågerfeldt (Opeth), Neal Morse, Roine Stolt (Transatlantic) og Steve Morse (Deep Purple). Hvorfor valgte du disse personer? Og hvad er din mening om metal- og progmetal-scenen, som den er i øjeblikket?

"Jeg synes, der er nogle virkeligt gode musikere og sangere på progmetal-scenen. Jeg følte, at jeg på noget af lyden på 'Genesis Revisited II' havde brug for en hårdere kant eller en mere kraftfuld sanger. Jeg kan lide at lave et spektrum af lyd fra styrken i metal til den pastorale og klassiske skønhed."

Herefter lod vi Steve Hackett slippe med et tak for interviewet.

Men den stilige og fremragende guitarist vender snart tilbage til landet, hvor han giver koncert i Amager Bio den 9/9. Det er garanteret ringere måder at tilbringe en onsdag aften i september end en koncertoplevelse med en af progrockens guitarmestre.