Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Rum til fordybelse

Updated
_XJD8408

Fra Danmarksturne til Danmarks Radios koncertsal, Orm spænder vidt. Vi talte med Simon Sonne om alt og intet.

Kunstner
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Orm udgav tidligere i år 'Intet • Altet', som fik fremragende modtagelse i metal- og musikdanmark. Den plade har Orm netop afsluttet en særdeles vellykket Danmarksturne med, krydret med et par shows i vores broderland mod nord. Og at 'Intet • Altet' er en stor publikumssucces, har været tydeligt til de shows, som bandet har spillet. De små spillesteder, hvor ORM tidligere har haft svært ved at trække publikum, har på denne turne budt på et hæderligt fremmøde.

– Det har gjort, at man synes man har slået sit navn fast. Ikke som et stort navn, men som et etableret navn, siger Simon Sonne.

_DSF6603.jpg

I det hele taget er Simon Sonne meget ydmyg, når snakken falder på Orm’s store succes, men anerkender dog, at det store arbejde, der er lagt i både 'Ir' og 'Intet • Altet' har betalt sig. Hans eget bud på hvorfor de er blevet så godt modtaget er, at de på denne plade har haft fokus på at lave et værk, “hvor der ikke var noget, der stak ud og var underligt”, men derimod arbejdet grundigt med elementerne og “være bevidste om at lave overgangene rigtige, og ikke putte noget ind, fordi det kunne være sjovt”. Og som Sonne understreger:

– Vi har gjort meget ud af at det ikke skulle være sådan noget stopdans, med vildt hård black metal, og så sidder vi ned, og så vildt hård black metal. Når man laver noget, der er så langt, så skal der noget andet end kontraster til, så skal der også være noget kompositorisk, noget opbygning i det. Noget suspense.

Og derfor var releasekoncerten i Lille Vega også noget helt specielt:
− Det var kulminationen på sindssygt hårdt arbejde og delvist sammenlappede familier bagefter, fordi man har været så meget væk. At se det resonere i et rum med andre mennesker, synes jeg var meget følelsesladet.

_DSF6651.jpg

Men også oplevelser fra resten turneen, hvor ros fra publikummer nærmest uden kendskab til bandet eller genren, er noget af det, som Sonne fremhæver.

Normalt spiller Orm på de lidt mindre venues som Lille Vega eller Radar i Aarhus. Så hvad tænker bandet om at skulle give koncert i DR’s koncertsal, som ikke alene har næsten tre gange større kapacitet end Lille Vega, men som også kræver et siddende publikum. Netop det siddende publikum er ikke noget, der skræmmer Sonne;
– Det format (det siddende, red.) passer helt vildt godt til os, og vi fik det jo prøvet det af nogle gange under corona, og jeg synes det er fantastisk at spille for et siddende publikum.

At koncerten i DR’s Koncertsal bliver noget specielt, er der ingen tvivl om, og i vores snak kommer der både ord som “kammerorkester”, “gæstevokalister uden metalbaggrund” og “numre fra 'Ir'" op. Eller som Sonne udtrykker det:
– Det kalder på, at man gør noget specielt ud af det. At man opfører et værk.

Koncertsalen er med Sonnes ord “et perfekt rum” til opførelsen af 'Intet • Altet' som værk, men også et rum, der kræver et stort ansvar af bandet. Et ansvar som Orm tager alvorligt. Så hvad er det koncerter som den kan – og skal? Hvis man spørger Simon Sonne, så skal den give folk, der normalt ikke hører metal, muligheden for at opleve et værk, give dem en kunstnerisk oplevelse på linje med meget andet musikalsk kunst, som Koncertsalen danner rammen om.

– Der kommer til at være mange, eller det håber jeg, som ikke nødvendigvis hører metal normalt, men som tænker, at de gerne vil have den oplevelse sådan et sted. Og det synes jeg, folk skal gøre. For jeg synes det er så fedt, når folk prøver noget nyt.

_XJD5674.jpg

For det er det som Sonne tror, at Orm kan. Give lytteren noget, der tilfredsstiller behovet for udfordringer, for fordybelse og for at skulle koncentrere sig om noget. Musikken må godt kræve noget at sit publikum – noget som mange måske ligefrem har gået og manglet.
– Måske har folk manglet, at kunst kræver noget af dem.

Og så glæder Orm sig bare virkelig meget til koncerten. Selvom det også kommer til at kræve fokus. Sonne uddyber:

– Det bliver en lang dag. Det er en stor produktion. Og der bliver mange prøver. Der er mange ting, der skal spille sammen, fordi det bliver noget ud over det sædvanlige. Det skal bare gå op i en højere enhed. En magisk oplevelse, man kan få sammen med sine venner.

Og hvad så med fremtiden, spurgte vi om. Ja, den kan byde på hvad som helst. Drømmen er at spille på Fire in The Mountains-festivalen – og “så selvfølgelig Roadburn”, tilføjer Sonne. Og en kommende plade kan komme til at lyde helt anderledes.

– Det kommer til at blive korte sange næste gang. Vi kunne også godt tænke os at udfordre, om vi kan noget der er lidt mere intuitivt og lidt mere spontant igen. Men vi har ikke på nogen måde sat os noget for endnu.

_DSF6125.jpg

Fans af Orm kan godt begynde at glæde sig til november næste år, og alle andre er hermed opfordret til at opleve opførelsen af et black metal værk i smukke DR's Koncertsal.