Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kadavar: "Vores shows i København har altid været specielle"

Updated
Kadavar
kadavar-live-in-copenhagen-1

Kadavar er ude med albummet 'Live in Copenhagen', der indkapsler bandets seneste koncert i Pumpehuset. Vi fik en snak med bandet om, hvad livealbummet kan, og hvorfor man overhovedet udgiver et sådant i 2018.

Kunstner
Dato
12-10-2018
Genre
Fotograf
Vollvincent
Forfatter

Den tyske retrorock-trio Kadavar er et populært livenavn herhjemme. Siden deres første koncert på Loppen tilbage i slutningen af 2012 har de rundt regnet været forbi Danmark omtrent ti gange, om det har været i Pumpehuset, på Loppen, på Copenhell eller på VoxHall i Aarhus.

I dag lander ’Live in Copenhagen’, en dokumentation af bandets seneste koncert i Pumpehuset, der fandt sted den 9. november 2017. Vi fik en snak med bandets trommeslager Tiger om, hvad livealbummet kan, hvorfor der stadig er grund til at udgive den slags, og om relationen til det danske publikum.

Hej, Tiger. Vi har fulgt jer siden jeres første album og har været blæst bagover af jeres koncerter. Vi er derfor glade for at høre om det nye livealbum ‘Live in Copenhagen’. Hvordan kan det være, at I valgte København som sted for en liveudgivelse?
“Hej, og tak for de pæne ord! Vores shows i København har altid været specielle, lige siden den allerførste gang. Måske er det publikummet, for det har altid været en meget opløftende crowd. Vi har også været glade for de steder, vi har spillet på. Vi har spillet på Loppen to gange, tror jeg, og så mener jeg, at det var vores tredje gang i Pumpehuset. Vi optog et par shows i løbet af den seneste turne, og København-showet var vores favorit. Der var en god vibe den aften.”

I har allerede udgivet et livealbum, ‘Live in Antwerp’ tilbage i 2014. Var den her anden liveudgivelse planlagt, eller var det mere en skæbnens tilfældighed?
“Jeg vil sige, at det var skæbnen! Vores pladeselskab have spurgt os her og der, om vi havde noget på vej, og svaret var hele tiden nej. Vi havde ikke optaget nogle shows for os selv i et stykke tid, men på den sidste turné i 2017 med Death Alley og Mantar tilbød Patrick fra Death Alley os at hjælpe med at tracke vores koncerter. Jeg mener, at København var den første, vi optog.”

Hvordan er den her udgivelse anderledes fra ‘Live in Antwerp’?
“Vi har lyttet lidt tilfældigt til vores gamle liveoptagelser. Jeg synes, at siden vi har udgivet ‘Live in Antwerp’ – kort tid efter Simon [bassisten, red.] var kommet med i bandet – er der mange ting, der har ændret sig i den måde, vi spiller sammen på. Vi har prøvet tonsvis af instrumenter og forstærkere, pedaler og trommeudstyr af for at forbedre vores lyd. Vi har spillet 400 shows i mellemtiden. Og så er der selvfølgelig sange fra de sidste to plader med.

Vi satte os med Richard og Nene fra Big Snuff Studio i Berlin og var en del af efterprocessen. De gjorde det supergodt, og jeg er virkelig tilfreds med mixet og mastereringen. For mig at se lyder det ganske anderledes i både performance og sound, men alle, som er interesserede, skal selvfølgelig være velkomne til at undersøge det for sig selv!”

Livealbummet er blevet en sjældenhed gennem de senere år, men nogle bands holder stadig fast i formatet. Hvad kan livealbummet, som jeres studieplader ikke kan?
”Man forsøger at genskabe oplevelsen af et liveshow. Lyden af rummet, lydtrykket, et hujende publikum, lysshowet, men også lugten og alle de ting. Det gør noget ved den måde, bandet performer på. Der er en gensidig intensivering af følelser og sanseindtryk, som man ikke kan lave på samme måde i studiet. I studiet er du for dig selv, så der må du også opmuntre dig selv, haha.”

Var den bestemte koncert i København noget særligt?
”Vores forrige koncert i Pumpehuset var en af vores favoritkoncerter på 2016-turneen, og vi ville genskabe den kraftfulde stemning, som vi huskede fra den aften. Vi var også glade for, at så mange mennesker dukkede op, og at vi kunne få lov at spille i den store sal. Så der var god energi med os, og jeg husker det som en af de koncerter, hvor en solid mængde energi skubbede en frem i løbet af sættet. Det var som et glædeligt autopilot-program på fuld fart, og jeg så så mange mennesker være glade, hvilket er en fandens god følelse.”

I har været i Danmark mange gange efterhånden, hvor I har spillet fremragende koncerter. Det virker også, som om publikum har taget godt imod det. Synes du, at der er en særlig forbindelse mellem Kadavar og det danske publikum?
”Det mener jeg helt ærligt, der er. Sådan har det været lige siden den første gang. Jeg tror, det er en ganske normal ting, at der er byer, hvor folk er beskedne og ikke hopper igennem spillestedet, og det er jo også fint. Vi har erfaret, at der er mange måder at nyde livemusik på, og ikke alle udtrykker det ved at bevæge deres krop. Men hvis folk gør, kan der ske noget spirituelt og telepatisk, som tager koncerten til et andet niveau. Jeg synes altid, vi har nået det niveau i København! Haha.”

Hvad er jeres fremtidsplaner herfra?
”Vi er begyndt at arbejde på vores femte studiealbum, som skal udkomme næste år. Vi er også begyndt at forberede den kommende tour med Monolord, som starter i oktober. Og jeg beklager, men vi kommer ikke til København denne gang. For alle, der ønsker at tage turen, spiller vi i Aarhus den 30. oktober og Malmø den 31. oktober 2018. Men vi vender tilbage til København engang i 2019.”

Læs vores anmeldelse af ’Live in Copenhagen’ HER.