Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell 2015: Guide til fredagen

Populær
Updated
Copenhell 2015: Guide til fredagen

På Copenhells andendag mødes veteranerne og de genkomne med de nye opkomlinge og de virkelig sære. Vi guider til fredagen.

SEA – Pandæmonium, kl. 12:45

Fordi: dette er bandet, som kan redde dansk hard rock, hvis nogen skal gøre det. Med fødderne solidt plantet i 70'erne kaster SEA om sig med seje riffs, lækre soloer og de gode melodier, og ja, de låner udtryk og ideer fra alle de store, men det er med personligheden i behold.

For: Fans af Led Zeppelin, Ritchie Blackmore, Thin Lizzy og klassisk hard rock i det hele taget.

Pensum:
’Sorry to be Sane’ og ’Ride On’



UPON A BURNING BODY
Pandæmonium, kl. 14:00

Fordi:
Det kan godt være, at Turbonegro i deres denim-sejlertøj bliver Copenhells skarpest klædte, men Upon A Burning Body går benhårdt efter en andenplads i deres nydelige, nålestribede jakkesæt. På forsiden af Metal Hammer i foråret stod en eftertænksom Danny Leal og proklamerede om den nye bølge af metalcore-bands, at “This generation can do something special,” og midlet til det er tung deathcore kontrasteret med melodiske omkvæd. Indtil videre er bandet dog stadig mest kendt for deres jakkesæt og for dengang, da forsangeren fakede sin egen bortførelse. Det stunt gav publicity-bagslag på de sociale medier, og bandet stoppede da også legen, inden de fakede et forkullet lig. Men husket for det blev de da.

For: Alle dem, der totalt er vokset fra Bring Me the Horizon og vil høre noget, der er tungere.

Pensum: Danny Leals twitterkonto



ENSIFERUM – Hades, kl. 15:30

Fordi: Der er efterhånden tradition for folk metal på Copenhell, hvor bands som Finntroll, Alestorm, Korpiklaani tidligere har spillet med stor publikumssucces. Genren er lidt af en finsk specialitet, og Ensiferum er da også netop fra Finland – og er et af genrens største bands. Der bliver lagt op til et tidligt eftermiddagsdrikkegilde og folkemetalfest fredag eftermiddag, når Ensiferum spiller op for fans af genren, metalturister og alment øldrikkende festabegodtfolk.

For: Fans af ovennævnte bands, kilte og moshpits med forsøg på folkedans.

Pensum: ’Victory Song’, ’In My Sword I Trust’, ’Twilight Tavern’



MORGOTH Pandæmonium, kl. 16.00

Fordi: Morgoth er et af Tysklands ældste dødsmetalbands. Omend de klart har lænet sig op ad amerikanske helte i den spæde start, så er der saftige sager for en dødsmetal-fan i bandets første fuldlængde-udgivelser. Bandet valgte en lidt anden vej, da dødsmetallen gik lidt i retræte, og gik all-in på et mere industrielt udtryk på ‘Feel Sorry for the Fanatic’ fra 1996.

I 2010 vendte Morgoth tilbage med festivalshows på blandt andet Wacken i 2011, og det blev annonceret, at der ville komme nyt materiale. Det lod vente på sig, og i år kom så endelig albummet, som i sidste time før indspilning af vokal blev gjort med en ny mand i stedet for den legendariske Marc Grewe. Albummet syntes vor anmelder ikke så fantastisk godt om, men en anden person bag tasterne i skrivende stund synes nu, at det er kampdygtigt nok til mere end et par lyt. På Copenhell bliver det dog mødet med ældre klassiske tracks som lokker, ligesom det skal blive spændende at se, om bandet så rent faktisk har held med at udskifte en så notorisk frontmand. Den slags er jo altid et sats.

For: Fans af Obituary, Death og dødsmetal af den gamle skole.

Pensum: ‘Cursed’, ‘Odium’.



BLACK STONE CHERRYHelviti, kl. 16:30

Fordi
: Black Stone Cherry begår sig i et univers af ubekymret og iørefaldende blueset hard rock, som primært handler om at køre stærkt i store biler, ryge den fede og lave lækre damer. Sammenligningen med Clutch, som gæstede Copenhell sidste år, ligger lige for. Her er hverken tale om stor kunst eller genremæssige nybrud af nogen art, men Black Stone Cherry kan skrive iørefaldende rocksange, som uden tvivl vil glide nemt ned med eftermiddagssolen i ryggen og en kold fadøl i hånden.

For: Fans af Clutch, Nickelback (sic) og Foo Fighters. 

Pensum:
Seneste udgivelse, 'Magic Mountain', udsendt tidligere i år. 




AT THE GATES Hades kl. 18:00

Fordi:
Svenskerne i den grad var med til at skabe den lyd, der definerede svensk dødsmetal tilbage i halvfemserne. Med en række fornemme plader kronede At The Gates det hele med 'Slaughter Of The Soul' for præcis 20 år siden i år. Et monumentalt mesterværk, der i dag stadig står som en af de allervigtigste udgivelser for hele genren. En plade, en lyd og en stil, der er forsøgt kopieret tusindvis af gange af andre, nyere bands sidenhen. Desværre blev det også bandets endeligt. De stoppede simpelthen på toppen. Flere af bandmedlemmerne fortsatte i The Haunted, men som tiden gik, blev det alligevel for lukrativt at lade navnet forblive i historiebøgerne. Festivalernes tiltagende økonomiske styrke fik genoplivet dem, og i 2008 stod de på scenen både på Roskilde Festival og Wacken Open Air.

Den gnist, der blev skabt, gjorde, at de sidste år udgav 'At War With Reality' og nu ikke blot turnerer på ryggen af tidligere værker, men er et reelt, aktivt band igen. Hvis ikke du var med på bølgen i halvfemserne eller stod på på Roskilde Festival tilbage i 2008, får du derfor muligheden for at høre et af de mest indflydelsesrige bands fra den svenske dødskrypt!

For: 
Fans af Dismember, Unleashed, Entombed, Hypocrisy, In Flames, Tiamat, Grave.

Pensum: 'Slaughter Of The Soul', 'With Fear I Kiss The Burning Darkness' og 'At War With Reality'.



KROKODIL – Pandæmonium, kl. 18:15

Fordi: Var man til koncert med Mastodon i Store Vega (Kbh) tidligere på året, havde man muligheden for at opleve den engelske supergruppe Krokodil, der leverede en solid og testosteronpumpende smagsprøve på deres sludged-core-lyd. Dannet af medlemmer og tidligere medlemmer af et utal af store bands (f.eks. Gallows, Slipknot, Sikth og Bloodhound Gang) har d'herrer i Krokodil uden tvivl den erfaring, som kan være en fin forudsætning for at spille en energisk og forrygende koncert. Bandet har godt nok kun en ep og et fuldlængdealbum med sig i bagagen, men heldigvis er netop deres 2014-debut ’Nachash' fyldt med energiske kompositioner i harmoni med tordnende rifs og nakkevridende breaks.

For: Fans af Mastodon, Sikth og The End.

Pensum: ’Shatter’, ’Skin Of The Earth’.



RISE AGAINST – Helviti, kl. 19:00

Fordi: Rise Against er stort set en garanti for en energisk og sprudlende koncert. Med Tim Mcllrath i front har bandet et fyrtårn af en showstarter, der uden tvivl vil forsøge at sætte pitten på overarbejde. Bandets effektive punkrock-toner og politiske lyrik danner grundlaget for koncerten, men der vil uden tvivl også blive plads til at se hinanden lidt kærligt i øjnene og skråle med, når kvartetten går i akustisk mode og lader publikum få vejret. Rise Against er årets punkede hovednavn og dermed sandsynligvis også et af de mindst metalliske bands øverst på plakaten. Men lad dig ikke snyde af dette: Amerikanerne kunne meget vel levere årets mest energiske og sveddryppende koncert.
 
For: Fans af Bad Religion, Story Of The Year og Anti-Flag.

Pensum: ‘I Don’t Want To Be Here Anymore’, ‘Savior’ og ‘Prayer Of The Refugee'.



CODE ORANGE - Pandæmonium, kl. 20:00

Fordi: Hvis du skal have stillet din sult efter tunge breakdowns og ung, ufiltreret attitude, så er Code Orange bedste bud på årets festival. Allerede som 18-årige – i 2012 – skrev bandet, der den gang passende hed Code Orange Kids, kontrakt med Deathwish Inc. Og man forstår, hvad Jacob Bannon og kompagni på selskabet har set i de unge rødder. For selvom bandet holder sig pænt til en velkendt kombination af mestendels fræsende skæv punk og blytunge afstrafninger med masser af dybe råb og desperate skrig, så har deres smittende arrigskab (og glæde) allerede sikret dem en solid position på den amerikanske hardcore-scene. Med udgivelsen af sidste års roste 'I Am King' skar bandet “Kids” af deres navn og skruede op for vreden, der nok skal give Copenhells ild-kanon kamp til stregen om at varme pladsen op.

For: Fans af First Blood, Reign Supreme og Converge.

Pensum: 'I Am King'.



PRIMORDIAL – Hades, kl. 20:30


Fordi: Primordial har en af 00’ernes og 10’ernes bedste diskografier. De er mere metal end dig og mig og de fleste andre tilsammen, og sidste års ’Where Greater Men Have Fallen’ var en af årets bedste udgivelser. Bandet ligger placeret i deres helt egen genre, der trækker på Bathorys vikingeperiode, black metal, keltisk/irsk folkemusik (uden folk metallens tendens til glæde og fjolleri) og doom, fyld med episk flair og storslåede, klassiske melodier og riffs af højeste karat; et band, som flere tipper som årets bedste booking på Copenhell. Primordial spiller metal, der får voksne mænd til at græde af glæde af bare heroiskhed, mens de rejser deres knyttede næver mod himlen og føler vinden i håret og mærker et imaginært sværd i føromtalte knyttede næver, mens verden falder omkring dem, for det gør verden altid i en Primordial-sang. Det er Primordials første koncert i Danmark nogensinde, og det er også et godt argument for at se dem.

For: Fans af METAL, Bathorys vikingeperiode, almen sejhed, kvalitet.

Pensum: ’Where Greater Men Have Fallen’, ’Sons of the Morrigan’, ’Empire Falls’, ’The Gathering Wilderness’, ja, nærmest alt fra 1998 og frem.



KREATOR
Helviti kl. 21.30

Fordi: Mille Petrozza og resten af Kreator er en institution i thrash metal. Der var reelt to bølger af thrash i firserne. Den ene kom fra USA og fostrede navne som Slayer, Metallica, Megadeth, Exodus, Testament, Anthrax, Overkill, Death Angel osv. Den anden var den europæiske, der blev kendt som teutonsk thrash. Der var en klar overvægt af tyske bands, deriblandt Kreator, Destruction, Sodom, Tankard, Holy Moses, Exumer m.fl. Mens flere af disse bands har haft den nærmest obligatoriske pause, hvor thrash og metal generelt ikke var så populært, så har Kreator bare kværnet derudad siden 1982. Der har naturligvis været lidt udskiftninger gennem tiden, men forsanger og guitarist Mille Petrozza har sammen med trommeslager Jürgen Reil været fast inventar. Bevares, Reil var ikke med på 'Cause For Conflict' fra 1995, men ellers har de to været rygraden i en tysk maskine, der har kørt præcis lige så stabilt og med samme grundighed (fraset et par eksperimenter i 90'erne, som alle har glemt), som vi har vænnet os til fra vores naboer mod syd.

For: Fans af thrash!

Pensum: 'Extreme Aggresion', 'Pleasure To Kill', 'Enemy Of God' og 'Phantom Antichrist'.



RED FANG Hades, kl. 23:00

Fordi: Amerikanerne i Red Fang spiller noget så selvmodsigende som festlig stoner rock. Bandet har i deres videoer med succes satset på humor og har således formået at nå ud til langt flere, end man normalt ser i genren.

Live er bandet i den absolutte superliga. Der er nerve og vilje i, og med den fine humor og en ret let tilgængelig musik, så er der helt sikkert fest med fest på, når bandet indtager Refshaleøen fredag aften.

For: Fans af Fortrëss, Baroness og Kylesa.

Pensum: ‘Red Fang’.



Solbrud – Pandæmonium, kl. 23:00

Fordi:
Det københavnske foretagende spiller kompromisløs, storladen black metal, som endda formår at ramme ud over den smalle genres kernepublikum. Et intenst foretagende, som når vidt omkring i de næsten 10 minutter, hvert enkelt nummer varer, og som under bulder og brag altid gemmer på en stor melodi.

For: Fans af Burzum og Emperor, men på originalsproget og uden kirkeafbrændinger og drab.

Pensum:’ Sortedøden’, ’Bortgang’.



PRIMUS Helviti, kl. 00:00

Fordi: Det kan godt være, at Larry LaLonde havde været med til at opfinde dødsmetal med Possessed, og at Les Claypool havde spillet bas i Metallica i 5 minutter, men når Primus til stadighed associeres med metal, handler det nok mest om, at metalscenen omkring 1990 havde fået en fiks idé med at skulle være funky, og at det var Primus. Blandt andet. På deres egen, forstyrrede måde. Først og fremmest var de kåd avantgarderock. LaLonde fortalte i et interview med DR i forbindelse med deres optræden på Roskilde i 1991, at hans guitarlærer, Joe Satriani, havde opfordret ham til at lægge nogle skæve toner ind engang imellem – men at han nok ikke havde ment, at han skulle gøre det helt så gennemgående. Sært blev det i hvert fald, og lige så mange, der har forsvoret dem som det værste, der er sket for metal og musik i det hele taget, lige så mange er der, der har ventet på deres genkomst.

For: 90’er-nostalgikere, fans af Frank Zappa og System of a Down.

Pensum: ‘Pork Soda’, ‘Sailing the Seas of Cheese’.



CASTRENSIS
Copenhate, kl. 00:00

Fordi:
Castrensis er et ungt, upcoming band, der spiller brutal death metal med enkelte mere grindede tendenser. Det er ungt, tungt og hammerbrutalt og dermed en fin modvægt til Primus' gakkede basgangarter og Monolords doomtyngde andetsteds samtidig på festivalen.

For: Fans af brutal death-subgenren og Broken Hope og Dying Fetus.

Pensum: 'Hierarchies'.



MONOLORD – Pandæmonium, kl. 00:15

Fordi: Det bliver tungt. Rigtig tungt. Svenske Monolord lukker fredagen af klokken 01.30 med tonstunge guitarriffs helt efter den formel, som først Black Sabbath og siden St. Vitus grundlagde for årtier siden. Sidst Monolord gæstede Danmark, sluttede de rent faktisk deres koncert af med Black Sabbaths klassiske ’Fairies Wear Boots’, så mon ikke vi får den igen? Det er nemlig kun fire måneder siden, svenskerne stod på KB18 i Kødbyen, men de tåler sagtens et gensyn. Her kaldte vores udsendte dem for ”aftenens stærkeste kort” blandt de flere grupper, der optrådte til doom-night.

Monolord debuterede i 2014 med ’Empress Rising’ og fulgte allerede op på den roste udgivelse for to måneder siden med den fremragende ’Vænir’. Spilletiden er næsten en hel time fordelt på kun seks hypnotiserende sløve numre. Med pladen har udlandet også fået øjnene op for gruppen fra Gøteborg. På Metalinjection.net kaldte de den for ”masterpiece” og har allerede udråbt ’Vænir’ til en af 2015s bedste plader. Så ingen grund til at gå tidligt hjem om fredagen. Monolord skal opleves!

For: Fans af Black Sabbath, St. Vitus., supertunge riffs, ulovlig tobak.

Pensum: ’Empress Rising’, ’Vænir’.