Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sympatisk metalguitarist

Populær
Updated
Sympatisk metalguitarist

I et tomt lokale i backstage-området mødte Devilution Mastodons afslappede og sympatiske guitarist Bill Kelliher til en samtale om 'The Hunter' og livet på landevejen.

Kunstner
Titel
Bill Kelliher
Distributør
Fotograf
Jacob Dinesen

Stilen er ret så anderledes på 'The Hunter' end forgængerne, og numrene er blevet mere tilgængelige, var det ideen fra start?

- Det var ikke bevidst valg nej. Vi tænkte ikke så meget over det i skriveprocessen, det er bare naturligt, at vi hele tiden prøver at udfordre os selv. Vi arbejder hårdt hver gang, og jeg gør altid mit bedste for at imponere de andre, så de tænker: wow, fedt riff! Vi kunne godt gentage os selv, og sige det her er godt nok til fansene, men den indstilling er forkert. Spørgsmålet er, om vi selv kan lide det, og den dag vi ikke kan blive enige om at arbejde på den måde, er det nok tid til at gå fra hinanden.

Ja, god pointe. Men hvordan faldt valget på jeres nye producer Mike Elizondo, som mest er kendt for at være et stort navn indenfor rapgenren?

- Vi havde faktisk rigtige mange i tankerne til at producere 'The Hunter' for os, og Mike var helt sikkert ikke den der lå øverst på listen. Men han arbejder for Warner [Mastodons pladeselskab] og havde efter 'Blood Mountain' henvendt sig til dem, og sagt han var interesseret i at arbejde med os, fordi han var stor fan og kendte alle vores numre. Det var der dog ingen der havde fortalt os, men Warner var meget opsat på at få ham ombord, da de kendte ham så godt. Store selskaber er ikke meget for at tage en chance og arbejde med nogle de ikke kender og stoler på i forvejen. Men efter tågen lettede og vi først havde mødt Mike, var vi heller ikke i tvivl om, at han var den rette mand til jobbet.

Hvad gjorde ham da til den rette mand?

- Det handler ikke om at han har produceret store navne før, men hvordan resultaterne er i sidste ende uanset genren. Mike har den egenskab at han kontrollerer situationen og tør sige sin mening højt. Mange kunstnere vil jo ikke fortælles, hvordan deres arbejde skal gøres. Men Mike tror virkelig på sig selv, og er ikke bleg for at sige: Det riff lyder godt, det andet riff af helvede til, det skal ud. Men han kendte vores musik så godt, at han ret nemt kunne argumentere for sin mening, uden at såre nogen.

Så han var nem at arbejde sammen med?

- Ja, egentlig. Det gik hurtigt i studiet. Vi kom med vores ideer og riffs og han var bare: Cool – vi gør det på den her måde.

Men albummet og lyden kom alligevel som en overraskelse for mange?

- Det håber jeg da også. Det handler netop om at rykke grænserne for hvert album og udforske nye muligheder. Ikke radikalt anderledes selvfølgelig, for i sidste ende skal der jo gerne komme metal ud af et metalband.

'The Hunter' er netop blevet kåret af Metal Hammer som årets album, så presset og forventninger stiger vel hele tiden til jer. Når man tænker på at i for knap 8 år siden var relativt ukendte og opvarmede for The Haunted her i Danmark, må det jo være noget af en omvæltning for jer at blive et af de største metalbands?

- Ja, vi spillede i Odense, hvor der var godt proppet dengang (godt husket! - red.). Men jeg tænker ikke over andres forventninger til Mastodon, eller føler et pres på vores skuldre. Jeg forventer mere, at bandet hele tiden presser sig selv til at levere det bedste konstant. Jeg prøver selv at udvikle ideer konstant. Inden du kom forbi, sad jeg faktisk og var ved at indspille nye riffs i Pro Tools.

På et år har i spillet 140 koncerter, og fik sidste år under Roskilde-festivalen strålende anmeldelser, til nu at få nogle ret lunkne anmeldelser. Kører I ikke for hårdt på?


- Tja, måske. Der mange elementer der gør det er ude af vores hænder. Koncerten på Roskilde sidste år var virkelig en af de gode. Vi prøver at gøre vores bedste hver gang. Men det er svært, specielt på festivaler, hvor der ikke er ordentlige lydprøver. De siger bare man skal smutte op på scenen og spille. Så tænker vi som regel bare, nå ok, det lyder af lort, men vi skal nok!

- Metallica tvinger eksempelvis deres supportbands til at skrue ned for lyden, men sådan er vilkårene desværre nogle gange. På almindelige spillesteder har vi hele dagen til at forberede os ordentlig. Men på mange festivaler forventer de, at man kan gøre alt ud af ingenting på, som for det meste ender med forfærdelig oplevelser. Under Sweden Rock Festival kunne vi intet høre, men hvad kan man gøre?

I kunne spille færre koncerter på festivaler?

- Ja, men det her jo mit job. Når man udsender et nyt album, skal man jo udnytte chancen for at turnere. Så kan vi altid tage fri, eller lave et nyt album bagefter. Hvem ved, måske går pludselig vi i opløsning, eller folk begynder at hade os. Så længe folk vil betale for at se Mastodon spille, spiller vi gerne. Men det klart, når vi kun har et par uger tilbage af tuneren som nu, er folk så småt mentalt indstillet på at komme hjem og holde ferie med familien.

Så hvad skal vi forvente i aften på Copenhell?

- Vi spiller det meste fra 'The Hunter', og der sker ikke noget helt specielt, hvis det er det du har i tankerne. Vi hiver ikke bare en sang frem vi ikke har spillet i fem år og fyrer af. Vores sange kan være ret svære at spille, så hvis ikke vi har øvet dem ordentlig, spiller vi dem ikke.

I spiller generelt ret mange koncerter i Danmark?

Ja, men Danmark er jo også helt fantastisk og danskerne er meget afslappede mennesker at omgås. Min kone var med her, da vi åbnede for Metallica i Forum fem gange. I har nogle ret gode strande heromkring vi besøgte, og så er priserne da væsentlig lavere end i Norge.

En sidste bemærkning til de danske fans?

- Vi takker dybt for at være så trofaste overfor Mastodon. Kom endelig tilbage til koncerterne, for vi vender helt sikkert tilbage igen!