Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Fredagens fine start på RMF'14

Populær
Updated
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14
Fredagens fine start på RMF'14

Vejret var i den grad med arrangørerne af Royal Metal Fest, da musikken blev sparket i gang fredag med flotte præstationer fra Artillery og Horned Almighty.

Kunstner
Titel
+ Horned Almighty + Killing Ghandi + Huldre + The World State + Impalers
Spillested
Dato
30-05-2014
Koncertarrangør
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
4

Solen bagte fra en skyfri himmel da Devilution fredag eftermiddag parkerede bilen tæt ved spillestedet Atlas. Atlas og Voxhall ligger dejlig centralt lige ned til åen og Mølleparken lige overfor. Med et helt perfekt majvejr var det det optimale bagtæppe til Royal Metal Fest 2014, der blev sat i gang på Atlas med thrasherne fra Impalers som første band på plakaten.

Når øjnene har vænnet sig til skarp sol og godt vejr udenfor, var det nærmest som at blive opslugt af mørket, da det blev tid til at gå indenfor og se Impalers åbne Royal Metal Fest 2014. Denne mørke oplevelse fik desuden en ekstra dimension, for det var som at blive sendt 30 år tilbage i tiden. Impalers er thrash, præcis som vor fader Hetfield lavede den for en generation siden, og de gør det ganske vellykket. Det var en lækker måde at få åbnet ørerne for noget metalmusik, som der ville være så rigeligt af de næste to dage.

Knap så velkendt er genren, når The World State åbner for deres, ifølge dem selv, helt egen musik, der ikke passer ind nogen steder på denne jord. Det har de ret i. Det er en introvert og speciel form for kunst, der udmærker sig ved at have en snert af misantropi over sig. Det er tydeligvis bassen, der bærer lyden og rytmen, selvom der også er tilsat klaver og til denne koncert også et par korsangerinder på den sidste sang. Bassist Leifur Nielsen er det naturlige omdrejningspunkt, selvom forsanger Bina Rosenvinge selvfølgelig også tager en del af pladsen. The World State var glade for at være der og reelt blot taknemmelige for, at nogen gad høre på dem og ikke havde valgt at grille i stedet for. Befriende selverkendelse.

Derefter gik det fra specielt til endnu mere specielt. Huldre. Af mange, inklusiv dele af denne redaktion udråbt til at være dansk metals næste store håb. Det er i hvert fald folkemetal. Så langt, så godt, eller, tja... De havde fældet den nærmeste birkeskov, iklædt sig spøjse kostumer og spillede på endnu mærkeligere instrumenter, deriblandt violin og drejelire, der jo ellers ikke er gængse metalinstrumenter. Men folk elskede det, hoppede med, og der var en sand folkefest inde i Atlas' mørke. Denne anmelder følte sig udenfor, men på en rar måde. For jeg indrømmer blankt, at jeg ikke forstår fascinationen af folkemetal. Men at dømme ud fra de horder af folk, der valfarter til Finntroll, Eluveitie, Turisas, Tyr, Skyforger, Korpiklaani m.fl. på Wacken Open Air hvert år, så er Huldre måske det bedste, vi nogensinde kunne finde på at sende derned. Danmarks vinderchancer har i hvert fald aldrig været bedre, så lidt godt kommer der nok ud af det.

Der kom også noget godt ud af Killing Ghandi. Denne moderne blanding af død, thrash og elektronisk inspireret metal befandt sig bedre hos undertegnede. Dette var deres kun anden koncert nogensinde, og jeg kendte ikke numrene på forhånd. De spiller tight, og det var tydeligt, at forsanger Thorbjørn Jensen var på hjemmebane. Masser af underspillet humor og et logo, der er endnu et jysk metalbands måde at få sig selv associeret med et andet og større brand. Hos Killing Ghandi er det øllen Guinness, det går ud over. Thorbjørn Jensens fortid i Sickseed og forkærlighed for snaps er ikke gået tabt i det nye band, så der blev selvfølgelig delt ud af de ædle dråber.

Da de var færdige, var det så tid til fredagens hovednavne. Først gik Horned Almighty på scenen, der med vanlig vrede spyede militant black metal lige ud i ansigtet på de fremmødte. De har deres velkendte groove og går lige efter publikums halspulsåre. Det er så sort og ondt, som det kan blive. Horned Almighty har i længere tid ledt efter et pladeselskab, der vil udgive opfølgeren til 'Necro Spirituals', der udkom i 2010. Denne aften fik vi en smagsprøve på noget af det nye musik i form af sangen 'World Of Tombs'. Det blev naturligvis også til titelsangen fra førnævnte plade, mens de fik lukket af med 'Absolved In The Sight Of God'.

Artillery lod dog ingen være i tvivl om, hvem der var hovednavn denne aften. Med den nye forsanger Michael Bastholm Dahl i front buldrede de i gang med 'Chill My Bones' fra seneste plade 'Legions', hvorefter de fortsatte trykket med 'God Feather' og 'Legions' fra samme plade. Efter denne åbningstrio fra den nyeste plade gik de så tilbage i tiden med titelnummeret fra 'By Inheritance', og der kom for alvor gang i publikum, da rytmen i '10.000 Devils' fik Atlas til at koge. Artillerys firserthrash fungerer stadig, og der var mange voksne publikummer i salen, der skrålede med lige fra start. Der er ikke meget at sige om Stützer-brødrene, som ikke allerede er sagt. Sammen med Peter Thorslund på bas køres rytmesektionen sikkert i havn, og Artillery fremstår lige så gode, som de var, da de i firserne forsøgte at komme lige så langt ud i verden, som de andre bands i den genre. Her anno 2014 er Artillery stadig relevante, og de leverede en præstation, der meget flot rundede fredagens program af.

Aarhus viste sig generelt var sin bedste side denne fredag. Fantastisk vejr, endnu bedre humør og mindst lige så fabelagtig musikalske oplevelser. Der var godt nok sort ved indgangen, når øjnene skulle gå fra at have vænnet sig til fuld sol til et spillested henlagt i mørke, men det var kun med til at gøre kontrasten fra det forårsgrønne græs, den idylliske å og caféerne udenfor til den dystre musik indenfor desto mere dramatisk. Royal Metal Fest 2014 kunne næppe have drømt om en bedre start.

Billede 1 - 2: Artillery
Billede 3 - 4: Horned Almighty
Billede 5: Killing Ghandi
Billede 6: Huldre
Billede 7: The World State
Billede 8: Impalers