Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Vig festival 2009

Populær
Updated
Vig festival 2009

Nogen speciel hård rockfestival er Vig Festival ikke, men en af landets hyggeligste musikfestivaler er den definitivt, endda med enkelte ganske seje rocklunser til de hård rock hungrende.

Spillested
Dato
09-07-2009
Genre
Fotograf
KA Næss

I de senere år har bands som Status Quo og Volbeat været på programmet, og i år var der volumevenlig "opvarmning" inden afsluttende D-A-D lørdag aften med det udmærkede AC/DC kopiband Back In Black og det partyglade Decco Band, som spiller både "Highway To Hell" (mere AC/DC, yeah!) og seje rockversioner af blandt andre Britney Spears (!) med en sanger som lyder af talrige ture med Jack D. i både hals og årer. Et festivalband? Jovist.

Fredagsfest med Slade
For undertegnedes del var det også lejlighed til et genhør med Shu-bi-dua, som alt andet lige var mine danske rocklæremestere dengang i deres decideret rock'n'rollede 70'ere, hvor de udenlandske favoritbands hed Deep Purple, Black Sabbath, The Sweet og... Slade, som var dennes skribents personlige headliners fredag aften. Dvs. den udgave af Slade, der flittigt turnerer med 50/50 af de originale line-up, guitaristen Dave Hill og trommeslageren Don Powell; der idag sekunderes af bassisten og guitaristen & sangeren Mal McNulty som erstatning for den legendariske frontmand Noddy Holder, der var ikonet i bandets storhedstd i 70'erne, hvor det scorede talrige hits og inspirerede et væld af musikere og bands.

Man kunne lave en egen hjemmeside over Slades disciple, men herhjemme har Slade i alle fald været igangsættende for forskellige danske heavynavne som Pretty Maids, Mike Tramp, brødrene Stützer i Artillery, Hank Shermann i Mercyful Fate/King Diamond m.fl og Lars Ulrich var også oppe på Slade som 70'er knægt, dengang hvor tennisslag talte fremfor trommebank. Slade hørtes også mere end tydeligt i Axl Rose og 80'ernes Guns N' Roses og i gamle amerikanske hitbands som Twisted Sister og Quiet Riot, som selv coverede et par Slade-hits da de brød igennem i 1983-84.

Så meget for heavyhistorien, nu stod nutidens Slade udgave på scenen, og McNultys tilpas rustne stemme, de basale rocknroll alkkorder og fede derudaf sange satte kontant gang i festival tidligt fredag aften i Vig. "Lock Up your Daughters" med dens gavtyvescoring af AC/DCs "TNT" i både tekst og riff, tilsat uptempo, "Cum On Feel The Noize" og "Mama We're All Crazee Now", der begge stod på førnævnte Quiet Riots coverhitliste, blev spillet med stor entusiasme og gik lige i hjertet på rockfolket foran den store scene, hvoraf mange var gode rockfolk i 40'erne, der nød nostalgi-tonerne i fulde drag - til sammen med arsenalet fra den nærliggende Tuborg-ølstand. Undertegnede foretrak dog til restauranten lidt længere bagved, hvor der afhændes velsamgende kvali-fadøl fra Holbæk Bryghus, hvor den sorte Munkholm er favoritten herfra.

Det mere melodiske klassikerhit "Far Far Away" gjaldede ud over pladsen, men så langt væk var Holbæk Bryghus-fadøllet nu heller ikke, og vel tilbage hos Slade kunne festen fortsættes til det gode hit og de andre gamle Slade-klassikere, som fremdeles er bandets festivalalibi, endda i en grad, så de påførte sig nissehuer for at give en version af "Merry X-Mas Everbody" som sidste ekstranummer. Ikke helt der, man lige var stemningsmæssigt på denne lyse juliaften, men som festivalact var Slade helt på sin plads. Ingen stor kunstnerisk oplevelse, men lidt rå røvballe 70'er rockhits og en sort fadbamse til farmand, ja tak!

D-A-D i nu'et, Vig i 2010
D-A-D kom racende direkte fra et metalfestivaljob i Sverige til deres koncert, der samtidig aflsuttede Vig Festivalen lørdag aften. Et sikkert hit på en enhver dansk festival, således også på Vig i 2009, men det, der gør D-A-D exceptionelt gode i disse år, er, at de fandeme spiller som om, de skal overbevise os alle om, at de stadigvæk er et fedt band med masser at bevise. Og med dén indstilling går vindermaterialet fra de gamle klassikere "No Fuel Left For The Pilgrims" og "Riskin' It All" sjældent andet end til skyerne, vel krydret med sangene fra den nyklassiske "Everything Glows", de jo allerede er små ni år gammel, men meget mere fyldig end de helt gamle ting fra tiden før "No Fuel..."

Det nye og udmærkede album "Monster Philosophy" var også vel repræsenteret, uden at der gik noget særligt af festivalstemningen, mens den positive overraskelse lå i det fremragende fremførte "Reconstrucdead" fra den lidt oversete "Helpyourselfish", som desværre ikke altid er repæsenteret på sætlisten. Her virkede det bare dunder med "Reconstrucdead". Og jo, der er stadigvæk intet mere fedt og festivalagtigt end at stå på en sjællandsk græsplæne og høre D-A-D's hårde rockhits som "Sleeping My Day Away" og bandets twang guitar skabe det perfekte lydspor til festival nu'et, der er D-A-D's absolutte adelsmærke, og som stod stolt og stærkt på Vig Festival 2009. 

Masser af humor, showmandship, gløde og glæde i bandet efter disse godt 25 år, og som man stod der med de første blide regndråber dryppede nede i fadøls-krusset var det bare at nyde et rigtig fint festivaløjeblik i den smukkeste del af det danske sommerland, hvor Vig Festival har vokset sig til en fast festivalattraktion blandt fastboende og områdets mange sommerhusferierende. der selvfølgelig kommr for at høre de store mainstream pop- og rock navne som årets Aqua, Nephew, Thomas Helmig og de stadigt fremragende "crossover-konger" D-A-D. Men forhåbentlig har Vig Festival også øje for den hårde rock fremover, måske kunne Metallica jam være en mulighed til teltscenen Hønsehuset? Eller hvad med altid oplagte Pretty Maids til en tjans på den store scene? Ja, måske det endda kunne være Volbeats tur til at headline hele møjet eller måske en aftenerne, i alle fald? Bare et par fromme tunge ønsker fra en aldrende metalfan og festivalgænger ovenpå et par fine dage på Vig Festival 2009.

For Vig Festival har en særlig charme, og er man hård rocker er det bare at håbe, der også bliver smidt et par tilpas tunge lunser ud til de hård rock.sultne til næste år, hvor man så ellers bare kan nyde en velfungerende festival med særdeles behagelige folk og festivalgængere i hele familiekategorien. Og har du unger, så har festivalen også et meget fint børneområde med mange søde og servile hjælpere. Og håber sgu' at de gode mennesker på Vig Festival holder fast ved samarbejdet med Holbæk Bryghus, hæ!