Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - De så lyset

Populær
Updated
Top 5 - De så lyset

Ikke alle metalmusikere har et hadefuldt hjerte mod Kristendommen. Ugens Top 5 ser på de mest ikoniske musikere, der på godt og ondt har fundet Jesus!

Fotograf
Jacob Dinesen (Wacken, 2010)

Påsken er Kristendommens vigtigste højtid. I anledningen handlede sidste uges Top 5 om at korsfæste folk i sange. Vi har tidligere også bragt en Top 5, der gav et bud på de mest hadske, antikristne tekster.

Men nu skal det hele jo ikke altid handle om had og negativitet. Der er faktisk masser af kristne metalbands. Fra de australske dødsmetallere i Mortification til glamrockerne i Stryper.

Musikhistorien er også fuld af såkaldte newborn christians, der har set lyset. Måske mest berømt er Bob Dylan, der sidst i 70’erne fandt Jesus og op gennem 80’erne lavede det argeste lort som en skamplet på en ellers glorværdig karriere. Metallens verden er ingen undtagelse. Her finder vi også masser af berømte musikere, der har set lyset.

Ugens Top 5 giver et bud på de mest ikoniske af dem, der har fundet Jesus på både godt og ondt.


1. Pete Sandoval

Efter 22 år stoppede Pete Sandoval i 2010 med at spille trommer i Morbid Angel. Men hvorfor han egentlig ikke længere var med i det legendariske dødsmetalband, stod først klart i et interview med frontmanden David Vincent i 2013. ”Han er ikke kompatibel med Morbid Angel mere,” forklarede Vincent til journalisten, der spurgte, hvad det skulle betyde.

Svaret var kort og kontant: ”Han har fundet Jesus!”

Av! Længere var den ikke. Trommeslagerens knæfald for Jesus var selvsagt en torn i øjet på Vincent og resten af Morbid Angel, der gennem hele karrieren har tordnet mod religiøse ideer. Så at parterne ikke længere var kompatible giver ganske god mening.

Sandovals nye livsstil rækker da også ud over ”bare” at være troende. Den 51-årige salvadoranskfødte trommeslager fremstår nærmere decideret hjernevasket. Tjek bare hans Facebook-side, hvor han nærmest dagen lang ikke bestiller andet at poste bibelcitater og religiøse motiver. Han har dog ikke lagt karrieren helt på hylden, men er stadig aktiv bag trommesættet i dødsmetalgruppen Terrorizer.

(Edit: Vincent har sidenhen tilgivet Sandoval og i dag spiller de atter sammen i I Am Morbid)
2. Dave Mustaine

I 2002 opløste Dave Mustatine sit berømte band, efter en skade gjorde det svært for ham at spille guitar. Heldigvis kom superguitaristen hurtigt i bedring, og Megadeth så igen dagens lys – inklusive Mustaine selv. Og for en mand, der altid har været notorisk ustabil, gik Mustaines nye kærlighed til Jesus naturligvis heller ikke stille af sig.

Megadeth skulle i 2005 spille i Grækenland, men det behagede på ingen måde frontmanden, at landets black metal-stjerner i Rotting Christ samt de svenske fuldblodssatanister i Dissection var blevet hyret til at opvarme for amerikanerne. Mustaine nægtede simpelthen at spille med sataniske bands, og så var det enten eller, hvis grækerne skulle opleve Megadeth spille koncerten.

Udfaldet var ikke i Djævlens favør. Mustaine fik sin vilje, og Grækenland fik sin koncert med Megadeth, uden satanisk support. Satan er nemlig ikke cool. Sådan er det bare! Som Mustaine netop siger om et af sine favoritbands, danske Mercyful Fate: ”Mercyful Fate is one of my favorite musical groups, but the lyrics, to me, I can't get behind them... There's no cool way to sing about Satan – you look like a punk.”

Ak ja, tag den King Diamond – dit lille udskud!
3. Blackie Lawless

I 80’erne var han et ægte wild child, chok-rockeren Blackie Lawless og frontmand i W.A.S.P. Faktisk chokerede han så meget, at klassikeren ’Animal (Fuck Like A Beast)’ røg på den berygtede liste, ”Filthy Fifteen”, som Parents Music Resource Center i 1985 nedfældede som de værste musiknumre, den amerikanske ungdom kunne udsættes for. I spidsen stod Al Gores kone, Tipper Gore, som Ice-T så smukt kalder ”cripple bitch” på ’ Ya Shoulda Killed Me Last Year’ i en hilsen til den forargede og censurforkyndende politiker.

Hvad de hellige dog altid overser, er at forargelse og forsøg på forbud som oftest har den modsatte effekt . Det var ikke just skidt for ens omdømme –  eller salgstal – at være at blandt de eksklusive ”filthy” bands, hvor Danmark i øvrigt stolt er repræsenteret med Mercyful Fate på listen. 

Fordømmelsen af ’Animal (Fuck Like A Beast)’ gjorde også sit for at peppe den læderklædte Blackie Lawless’ okkulte image op. Men siden er frontmanden krybet til korset. Sådan helt bogstaveligt. W.A.S.P spillede ’Animal (Fuck Like A Beast)’ for sidste gang i 2006. Siden har Blackie Lawless omfavnet Jesus og beklaget, at han overhovedet skrev sangen i sin tid og svoret aldrig at spille den igen. ”I renounce, denounce and pronounce that I will never play that song [‘Animal’] live again,” lød  det i 2010, hvilket han da også har stået ved.

(Edit: Man har et standpunkt til man har et nyt; 'Animal (Fuck Like a Beast)' er delvis tilbage på sætlisten under W.A.S.P.'s 40-årig-jubilæums turné)
4. Brian Welch

Rockstjerner og misbrug har altid gået hånd i hånd. Lige så vel som en misbrugers vej ud af forbandelsen leder ud på frelsens religiøse sti. Fra Alice Cooper til James Hetfield. Listen af genfødte misbrugere er lang. Mange har taget turen – heldigvis! Nogle gør dog mere ud af det end andre.

Eksempelvis Korns guitarist Brian ”Head” Welch, der i 2005 forlod gruppen og kort efter lod sig døbe i en flod i Israel. I 2007 blev det så til selvbiografien ’Save Me From Myself’, der handlede om hans totale nedtur og vejen til frelse, passende erindret i bogens to dele, ’To Hell and Back’ og ’Heaven on Earth’.

Året efter udmøntede selvbiografien sig til en soloplade med samme titel, der med al respekt for musikeren var spild af hans talent. I 2013 så han heldigvis igen lyset, om man så må sige, og vendte tilbage til Korn.
5. Nicko McBrain

”I had this love affair with Jesus going on in my heart,” fortalte Iron Maidens trommeslager Nicko McBrain kort tid efter, han i 1999 oplevede kaldet fra himmerigets hyrde. Nuvel, selv Vorherre kan vel ikke undsige sig fra at rocke med på ’Number of the Beast’!

Sammen med blandt andre tidligere Metallica-producer Bob Rock og Megadeth-bassist Dave Ellefson har McBrain bidraget til The Metal Bible, der er oversat til dansk og sidste år – måske flere – har været delt gratis ud af entusiaster foran indgangene på Copenhell. Velsagtens også et passende sted at rekruttere nye får til flokken.

The Metal Bible består af Det Nye Testamente samt kapitler af kristne metalmusikere, der fortæller om deres tro og forhold til biblen. Eller som ophavsmanden Johannes Johnsson skriver: ”The Metal Bible is a special Bible edition that shows that it works fine to love both God and Metal.” Amen!Opdateret april 2023