Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Hvad bands kan lære af Slaget ved Hastings

Populær
Updated
Top 5 – Hvad bands kan lære af Slaget ved Hastings

Emil Svendsen har været på sommertogt til Sydengland, hvorfra han har uddraget en forstandig lære af Slaget ved Hastings, som hermed gavmildt videregives til alle turnerende metalbands.

Dato
19-07-2018
Forfatter

I oktober 1066 slog normannerne de anglosaksiske styrker i slaget ved Hastings i Sydengland, hvilket blev begyndelsen på det England, vi kender i dag. Samtidig blev det afslutningen på den skandinaviske indflydelse på de britiske øer og sådan set også på vikingetiden.

Beklageligt er det jo, men heldigvis kan vi i dag drage lære af begivenhederne dengang for over 950 år siden. En lære, som alle bands bør skrive sig bag øret.

1. Hav en realistisk routing
”Routing” er fagudtrykket for rækkefølgen af koncerterne på en turne. Den engelske konge Harold Godwinson havde en måned inden slaget ved Hastings nedkæmpet den norske kong Harald Hårderåde ved Stamford Bridge, som ligger i den anden ende af landet i Yorkshire. Det har været en kraftpræstation uden lige til fods at nå til sydkysten så hurtigt, men det gavnede ikke udfaldet. Sørg derfor for at I har en realistisk routing, så I ikke optræder udmattede.



2. Stå højt og spil tight
Slaget varede hele dagen, hvilket var usædvanligt for perioden, hvor den slags oftest blev klaret på en times tid. Det skyldes givetvis, at hærene var store og jævnbyrdige, og at englænderne stod tæt pakket på en bakketop, hvilket gjorde den klassiske skjoldmur, som englænderne benyttede, særdeles effektiv. Derfor bør du med dit band også placere dig højt og spille tight, hvis I skal klare mosten.



3. Nå de bagerste rækker
Grundet hastværket med at komme sydpå fik Harold ikke tid til at samle sin hær ordentligt (han havde sendt de fleste hjem på grund af efteråret). Det betød, at han ikke havde nok bueskytter med mod normannerne, der kom velforberedte med fodfolk, kavaleri, armbrøst- og bueskytter, og derfor havde englænderne ikke stor nok rækkevidde. Det velforberedte band bør derfor altid sørge for også at ramme de bagerste publikummer til koncerten for et succesfuldt udfald.

4. Bring ikke (kun) en økse til et ridderslag
Et engelsk udtryk lyder ”never bring af knife to a gunfight.” Det kan vi overføre til Slaget ved Hastings, for som nævnt nåede Harold ikke at bemande sin hær ordentligt: de manglede bueskytter, og kavaleri var ikke noget, man brugte i den skandinaviske kampstil, de benyttede. Dog var mange af hans mænd bevæbnede med den frygtindgydende og særligt blærede tohåndsøkse (som den dag i dag hedder en ”Dane axe” på engelsk). Og selv om hovederne blev slået af både mænd og heste med dette prægtige våben, så var det altså ikke nok til at sikre sejren. Ligeledes er det i dag ikke nok, at kun guitaristen er fed. Alle ”battle stations” skal bemandes, og bemandes med de ypperligste.



5. Hold jer til planen     
Normannernes første angreb på den engelske skjoldmur blev slået tilbage, men i stedet for at blive i sikkerhed forfulgte englænderne de flygtende normannere. Det skulle de ikke have gjort, for derved blev de et let bytte for det normanniske kavaleri. En krigslist, som normannerne benyttede flere gange i løbet af slaget: at angribe på skrømt og lade som om de flygtede, for så at vende om og nedkæmpe de engelske forfølgere. Harold viste vist nok at det var sådan man gjorde på kontinentet (han havde nemlig selv været i Normandiet), men hans hovedløse mænd var åbenbart ikke klogere, end at de faldt for tricket gang på gang. Sørg derfor for at have en formuleret og velindøvet plan for alt, og én som alle i bandet kender. Hold jer til skjoldmuren!