Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5: Jydefestivalen længe leve

Populær
Updated
jylland

De første par festivaler i år er allerede løbet af stablen i Jylland, og denne weekend var det Viborg Metal Festivals tur til for alvor at spærre de kritiske Devilution-øjne op. Vi tager temperaturen på festivalmiljøet på Tysklands Odde.

Forfatter

Mageligheden er en livsfornedrende, konstant størrelse, vi alle må kæmpe med dagligt. Hvorfor skal man gå ned og købe ind til en forfriskende maritim Salade nicoise, når man lige så godt kan bestille pizza til døren? Og hvorfor tømme opvaskeren, når den alligevel bliver fyldt igen? Og er det virkelig nødvendigt at tage til koncert med Illdisposed for 28. gang, når man bare kan høre ’Submit’ hjemme i stuen?

For ja, metalfolket kan også blive mageligt. Ikke mindst i København, hvor metalfestivalen snart nærmer sig en ugentlig foreteelse. Mellem Kill-Town Death Fest, Udgårdsfest, Nocturnefest, Nordic Noise Festival, Dark Mental Festival og P6 Elsker Marduk hjemme hos Jacob Dinesen er der ikke noget at sige til, at hovedstadens metalliske folkefærd knap så ofte gør sig ulejligheden og bevæger sig uden for det trygge og velkendte Kongens København.

Og det er en skam. For Jylland er heldigvis andet og mere end Copenhell-turister og bedagede navne, der kører paradekørsel i håndboldhaller i Horsens og Herning. Fastlandet har altid været en solid leverandør af dansk metal, og de seneste 10-15 år har for alvor også betydet end opblomstring af mindre, charmerende metalfestivaler rundt omkring i det jyske. Aarhus-redaktionen giver et overblik over de vigtigste af dem, der er et besøg værd, hvis man alligevel glemte at dreje af ved Dyrskuepladsen i Roskilde.

1. Aalborg Metal Festival, Aalborg:

Siden 2002 har jydefestivalernes flagskib, med Nordic Rock Booking i spidsen, leveret metal af alle tænkelige slags fra ind- og udland til aalborgenserne og de mange eksotiske tilrejsende sydfra. Det foregår over tre dage i november i det nyrestaurerede Studenterhuset, der lyd- og scenemæssigt absolut er blandt de bedre spillesteder i landet. Strategisk placeret lige op ad den knejsende Budolfi Kirke, hvis trangen til at stadfæste sit ”had til himlen, kærlighed til kælderen” skulle blive for stor, er Studenterhuset kun et stenkast (alt i Jylland er kun et stenkast fra noget andet) fra Jomfru Ane Gade, hvis trangen til normcore og værtshusslagsmål skulle blive uoverstigelig.

Som det sig hør og bør, har festivalen naturligvis sin egen fast tilknyttede pølsemand og er formentlig den eneste festival i historien, der har måttet appellere til deres publikum på SoMe om IKKE at kaste porrer efter de optrædende. Festivalen har netop offentliggjort den første håndfuld navne for 2019, hvor blandt andet Grand Magus og de i Jylland så berygtede Deströyer 666 kigger forbi.

Hovednavne (2018): Enslaved, Decapitated, Anaal Nathrakh, Ross the Boss.

2. Royal Metal Fest, Aarhus:

Opstået i kølvandet på den kortlivede og finurligt navngivne Fee Metal Festival har Royal Metal Fest siden 2008 været det århusianske forvarsel om festivalsæsonens komme, når den over to dage løber af stablen i starten af april på Voxhall og Atlas, der sammen med festivaldebutanten Radar udgør Aarhus’ tre absolut vigtigste spillesteder.

Arrangøren Metal Royale har altid taget hensyn til jydens forkærlighed for dødsmetal, der gerne er rigt repræsenteret. Samtidig forstår festivalen bedre end de fleste andre at gøre brug af det blomstrende lokale musikmiljø, som ofte står for flere af de mest underholdende koncerter, eksempelvis i tilfældet Baest, der spillede deres debutkoncert på Royal Metal Fest i 2016. De relativt lave ølpriser og ditto nærhed til den grågrønne, grumsede Aarhus Å fører hvert år ofte til en enkelt eller to ufrivillige dukkerter, som man sagtens kan tage sig selv i at gnægge lidt ad, hvis man skynder sig at finde sin indre misantrop frem.

Hovednavne (2019): Taake, Suffocation, Tribulation, Asphyx.

3. Viborg Metal Festival, Viborg:

Mens du læser disse linjer, kan du formentlig ærgre dig over, at du ikke nåede omkring domkirkebyen i Midtjylland i år. Festivalen fandt sted, for 6.gang, i den forløbne weekend. Og jo, vi skal også anstrenge os for at komme i tanker om store danske metalbedrifter fra det midtjyske, men Musikforeningen Olm spiller allerede nu i festivalens unge år med musklerne, når det kommer til at trække Devilutions redaktionsfavoritter til byen, garneret med nyt og ældgammelt fra det ganske danske land.

Det hele finder sted på det intime spillested Paletten midt i byen, hvorfra ALT ligger lige om hjørnet (fordi Jylland). Som de to ovenstående har VMF selvfølgelig også en pølsemand tilknyttet, og festivalen er desuden gået Copenhell i bedene og har fået fremstillet sin egen øl til lejligheden. Viborg Metal Festival er nok også det eneste musikalske arrangement i landet, der har en paintballbane blandt sine hovedsponsorer. Lad bare jydevittighederne regne ned. Vi kan tage det.

Hovednavne (2019): Primordial, Mgla, Pestilence, Saturnus.

4. Metal Magic Festival, Fredericia:

Festivalen, der får selv de mest hærdede metal-aficionados til at betvivle deres trveness og berettigelse i denne vores elskede subkultur. Metal Magic, der i år for tolvte gang finder sted midt i sommerferien, er arrangementet, der forstår at grave de små, oversete nichekoryfæer frem, som du for længst havde opgivet nogensinde at skulle få lov at se i levende live. Som yinet til Copenhells yang er den udendørs festival på Dronningepladsen i stationsbyen stedet, du tager hen, når du er træt af at se Ghost og Slipknot gang på gang og i stedet pludselig får trang til en gang obskur italiensk black metal fra et band, der udgav fire stilskabende demoer tilbage i firserne og aldrig har spillet nord for Alperne.

Metal Magic er for feinschmeckerne, historikerne og for dem, der virkelig skal have deres dedikation til metallen testet til fulde.

Foreløbige hovednavne (2019): Tormentor, Black Oath, Medieval Steel, Impetuous Ritual.

5. Heavy Agger, Agger:

Skulle Metal Magic Festival vise sig at have et københavnsk modstykke, er denne festival i hvert fald én, der ikke har det.

Statsradiofonien har sjældent gjort noget godt for metallen. En af de få undtagelser er det tilbagevendende dokumentarprogram ’Heavy Agger’, der følger en flok teenagere med hang til hegn i 1980’ernes Agger, en plet på det vestjyske landkort, der med lidt god vilje kan kategoriseres som en landsby. Nuvel, de teenagere er efterhånden blev voksne og arrangerer hvert år som Heavy Agger Musikforening festivalen, der finder sted i De Sorte Huse. Der bliver gerne gjort plads til en god del af det go’e fra 80’erne på festivalens to dage, mens der også bliver spædet op med lovende danske navne.

Festivalen er kendt for sin fællesspisning, løsslupne joviale stemning og vestjyske gæstfrihed, der selv for garvede jyder kan virke eksotisk og skræmmende. For Agger er virkelig, virkelig langt væk. Ahmn, seriøst.

Heavy Agger er, så vidt vides, et absolut unikum på den danske metalscene, og selv om det sikkert tager en københavner længere tid at komme til Agger end til Polen, er det et besøg værd. Det her er det autentiske Jylland. Her er ingen grødbarer, soyalatter og mikrobryggerier. Her er hegn, druk og det danske sprog udtalt på en måde, du ikke forstår. Læs evt. vores et par år gamle guide til festivalen i det yderste Vestjylland.

Foreløbige hovednavne (2019): Crisix, Agent Steel, Vomit Angel, Witch Cross.