Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Mariusz Lewandowski 1960-2022

Updated
Bell Witch
Mizmor
Fuming mouth
Lorna shore
Abigail Williams

Kunstneren Mariusz Lewandoski blev en sensation i ekstremmetallen for sin cover art. I anledning af hans alt for tidlige død, har vi valgt fem favoritter.

Den polske surrealist og kunstner Mariusz Lewandowski er død. Lewandowski blev 67 og kunsten kan karakteriseres som legende med form, lys og tid, men derudover dyster og surrealistisk. Der var aldrig nogen brugsanvisning eller forklaring på Lewandowskis malerier, de var fra en anden verden, de talte for sig selv, men havde alligevel stærke historier gemt i sig.

Lewandowski blev hurtigt en sensation i ekstremmetallens univers, da han i 2017 serverede dyster og eventyrlig kunst som kirsebærret på toppen i form af cover art til Bell Witch's kompromisløst sørgende plade ‘Mirror Reaper’. Dette startede en helt ny karriere for Lewandowski, som sidenhen har skabt over tredive albumcovers, udgivet på blandt andet Sony Music, 20 Buck Spin, og Transcending Obscurity Records. Lewandowskis arbejde har fået stor international anerkendelse i metalmiljøet og vi har samlet fem favoritplader med cover art af Lewandowski, fra hans alt for korte karriere.

Bell Witch - Mirror Reaper, Profound Lore Records, 2017
Med deres tredje fuldlængde album, “Mirror Reaper”, har doom metal-duoen fra Seattle, Bell Witch, lavet intet mindre end et 83 minutter langt og forløsende stykke med hypnotiserende og sørgende elendighed. “Mirror Reaper” var Bell Witchs første album siden den tidligere trommeslager, Adrian Guerra, afgik ved døden, og var en hyldest til ham. Dette kan tydeligt høres og mærkes i alle 83 minutter af det anmelderroste album, som bærer præg af eksistentiel frustration, sorg, afmagt og alt det vi ellers elsker at rode rundt med om søndagen, og er derudover også en personlig favorit hos undertegnede. Lewandowski skabte maleriet “Essence of Freedom” til formålet. 

Lorna Shore  “… And I Return To Nothingness”, Century Media Records, 2021
Der var vist ingen tvivl om, at EP’en “...And I Return To Nothingness” og især singlen ‘To the Hellfire’ skabte røre i andedammen, da den kom ud i 2021. Personligt var det lige før mine sko fløj af, første gang jeg hørte den famøse sidste del af ‘To the Hellfire’ (som du kan høre herunder, hvis du spoler hen til 5.30). Men Lorna Shore havde også noget at skulle leve op til, siden de skiftede Tom Barber ud med Will Ramos, og deres fatale ups’er med CJ McCreery. Men boy, oh boy, Will Ramos beviste os med det samme at Lorna Shore var tilbage, og så endda i brutal og majestætisk deathcore stil. Lewandowski skabte "Queen Of Patience" til dette formål. 

Abigail Williams “Walk Beyond the Dark”, Blood Music, 2019
Ikke så meget pis her. Det amerikanske black metal-band fik slettet de sidste spor fra deres metalcorefortid med deres femte plade “Walk Beyond the Dark”, hvor symfoni, melodi og intensitet er i højsædet. En fremragende plade fra USBM-scenen – bare derudaf. Men jeg må indrømme, at jeg er mere vild med Lewandowskis kunst her end selve pladen. 

Fuming Mouth - The Grand Decent, Triple-B Records, 2019
Dette absolutte bæst af et album, blander det bedste fra hardcore og death metal, og så kan det godt være at der er blevet talt en hel masse om at “den slags blander vi ikke”, men det gør vi, og det gør Fuming Mouth (Ja, hvilket navn!) og de beviser det endda i bedste stil. Hvis du endnu ikke har hørt dette genremix, så er du in for a treat, som du nok lige skal tygge lidt på, inden umami’en rigtig kan smages. Men wauw, for en smag!

Mizmor “Cairn”, 2019 

Enmands black metal, drone, doom fra Portland, Oregon. Behøver vi at sige mere? 

Æret være Mairusz Lewandowskis minde. 
Du kan shoppe kunst og støtte Lewandowskis virke og familie på hans hjemmeside. 

Menu