Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Sea Shepherd-supportere

Populær
Updated
Top 5 - Sea Shepherd-supportere

I forbindelse med Týr-frontmand Heri Joensens deltagelse i grindefangsten på Færøerne har flere spillesteder valgt at aflyse bandets koncerter, hvilket har kastet Týr ud i en kamp på ord og meninger med havmiljøorganisationen Sea Shepherd. Her er fem bands, der er på organisationens side.

Kunstner
Titel
+ Architects + Red Hot Chili Peppers + Heaven Shall Burn + Mötley Crüe
Forfatter

Lad os lige tage den fra en ende af. I mange år har Sea Shepherd været uvenner med flere lande pga. ulovligt fiskeri og hvalfangst, herunder Færøerne. Ifølge organisationen er grindefangsten ulovlig, mens mange færinger mener det stik modsatte – og er der et band, der virkelig støtter fangsten, så er det Týr. Deres uvenskab med organisationens stifter, Paul Watson, rækker flere år tilbage og er for nylig kun blevet værre.

Heri Joensen valgte at gå på de sociale medier at forklare sin deltagelse i grindefangsten, hvilket hurtigt blev et meget omtalt emne i musikmedierne, og på denne baggrund valgte flere spillesteder derfor at aflyse Týrs koncerter for dermed at tage afstand fra fangsten. Nogle uger efter lagde Paul Watson mærke til nyheden og opfordrede sine følgere til at skrive til de spillesteder, der endnu ikke havde aflyst bandets koncerter, og bede dem om at boykotte bandet.

Det har resulteret i en kamp på ord mellem Týr og Sea Shepherd, hvor argumenterne fyger frem og tilbage. Man kan mene, hvad man vil om Paul Watson: Sea Shepherds stifter er ikke alles kop te, og når man som band kaster sig ud i en ideologisk kamp, så skal man kunne holde til de slag, der kommer fra de folk, der mener noget andet.

Der er dog en del metalbands, der har det stik modsat af Týr. Bands, som støtter Sea Shepherd og fokuserer på at redde verdenshavene. Her er fem af vores yndlinge:

1. Gojira
Et af de store metalnavne, der er kendte for deres mangeårige og fortsatte støtte til Sea Shepherd, er franske Gojira. De optræder ofte med organisationens merchandise, de har haft Paul Watson med på scenen, da de spillede til Rock am Ring i 2012, og så har de ofte en Sea Shepherd-stand til deres shows med organisationens lokale frivillige. Et af organisationens skibe har også tidligere heddet Gojira, hvilket næppe er et tilfælde?

I 2011 udgav bandet desuden singlen 'Of Blood and Salt' sammen med Devin Townsend og Fredrik Thordendal fra Meshuggah, som stammer fra den endnu ikke udgivne 'Sea Shepherd EP', der kommer til at have prominente metalmusikere som gæster, og hvis indtjening vil gå ubeskåret til organisationen.


2. Architects
Hele det engelske metalcoreband Architects har i mange år været store Sea Shepherd-supportere, særligt frontmand Sam Carter, som i 2014 blev ambassadør for Sea Shepherd UK – og endda den første af slagsen.

På bandets seneste album 'Lost Forever // Lost Together' omhandler sangen 'The Devil Is Near' specifikt bandets støtte til organisationen og vigtigheden af at passe på havmiljøet.

Ligesom Gojira har Architects også Sea Shepherd-stande til deres shows med lokale frivillige, dog i et langt mere omfattende omfang end franskmændende. I Storbrittanien er Sea Shepherds tilstedeværelse lige så sikker som selve koncerten, hvilket også har været tilfældet for bandets to sidste shows på dansk jord – og også deres kommende i Pumpehuset d. 25. oktober.


3. Red Hot Chili Peppers
Ligesom til den kommende Architects show, kan danske fans også forvente at blive mødt med en Sea Shepherd-stand til Red Hot Chili Peppers i Jyske Bank Boxen d. 16. november; bandet har praktiseret det længe.

I forbindelse med Paul Watsons politisk motiverede tilbageholdelse i Tyskland i 2012 udtalte bandet offentligt deres frustration over situationen til den tyske stat og rettede fokus på vigtigheden af organisationens arbejde mod ulovligt fiskeri og dets negative påvirkning på bestanden af havdyr og af miljøet. For at støtte Sea Shepherd yderligere inviterede Red Hot Chili Peppers organisationen med på deres nordamerikanske turné.

Det er særligt bandets frontmand Anthony Kiedis, der er involveret i Sea Shepherd, og han er medlem af organisationens Board of Directors in the  Media and Arts Advisory Board i den amerikanske afdeling.

4. Heaven Shall Burn
De tyske metalcore-veteraner bruger også ovenstående metoder til at støtte Sea Shepherd, men de adskiller sig alligevel ved deres kreativitet.

Blandt bandets merchandise vil man nemlig spotte mange T-shirts med organisationens karakteristiske logo på.
Er man Heaven Shall Burn-tilhænger, vil man også vide, at bandet er store fans og sponsorer af fodboldholdet FC Carl Zeiss Jena. For at samle alle goderne på et stk. stof valgte bandet derfor at forene deres støtte og lave en Sea Shepherd/FC CZJ-fodboldtrøje.

5. Mötley Crüe
"Whales, whales, whales!" Trommeslageren Tommy Lee elsker Sea Shepherds arbejde, og ligesom Red Hot Chili Peppers og Gojira udtrykte han stor foragelse over Paul Watsons tilbageholdelse i Tyskland i 2012.

Det er altid forbundet med en vis risiko for kontroversielle udtalelser, når et band tager parti i en politisk ladet problemstilling. Der, hvor det bliver farligt for et band, er, når man stikker hovedet ind i en hvepserede. Det er politik for kunstnere. Týr er hverken det første eller sidste band, der har valgt side i en given sag, ligesom de fem ovennævnte kunstnere har valgt at støtte det modsatte synspunkt.

Vi bringer denne top 5 for at sætte fokus på metalmusikernes politiske engagement. For at illustrere hvilke konsekvenser det kan have for et band at gå helhjertet ind og forsvare en given politik. Týr gæster desuden Aalborg Metal Festival 2016, hvor de spiller lørdag aften. Arrangørerne af Aalborg Metal Festival, Nordic Rock Booking, har udtalt, at de ikke har tænkt sig at aflyse.

Hvad mener vores læsere? Er det klogt af et band at kaste sig ud i det værdipolitiske? Koster der for meget for dem, til at det er besværet værd? Eller bør de ligefrem gøre det noget mere? Der er ofte ikke mange rejste øjenbryn, når punk- eller hardcore-bands brøler mod de etablerede politikere. Men denne gang er Týr virkelig kommet i vælten. Er der en dobbeltmoral i at slagte Týr, mens andre politiske bands går fri? Giv jeres meninger til kende.

Menu