Top 5 – Heavy i din skærm

472653-stormslag-ucensureret--

I denne Top 5 ser vi tilbage på nogle af de gyldne øjeblikke, der er opstået, når dansk TV gennem årene har lindet på porten til helvede.

Dato
10-06-2019

Netop i disse dage giver programmet ‘Den Satans Familie’ et varmt indblik i livet på landevejen for Bæst, der på få år er stormet frem fra undergrunden, og i fire afsnit følges på deres første større turne, der bl. a. fører dem til England og Tyskland.

Med skarp klipning og til enhver lejlighed passende underlægningsmusik, bliver vi ført ind i kontrolrummet og glædes, frustreres, fester og går på scenen med et taknemmeligt band, der har fortjent al den succes de kan suge til sig.

En af de mest afholdte emner i kategorien er filmen ‘Headbang i Hovedlandet’, der fik sin reprise for bare halvandet år siden, da mindet fra 1997 blev genoplivet i Pumpehuset for en enkelt aften.

Og husk: Internettet glemmer aldrig. Ej heller gør Devilutions Ældste, der har bidraget flittigt til at genoplive de TV-momenter vi skal gense herunder.

1. King Diamond, Eleva2ren, sendt i 1990

Her et herligt gensyn, der uden tvivl pirkede til den sande metalliske fællesskabsfølelse ude bag skærmene. Isabella Miehe-Renard interviewer nøgternt kongen om, hvordan det er at være satanist og lærer blandt andet hvorfor korset vender omvendt. Et par dedikerede fans er kaldt i studiet, der også er satanister og har "lyttet til King Diamond i tre og fire år nu… næsten fire år snart!”

Jesper og Robert; hvis I er derude, så lad os vide hvordan det står til med jer, nu snart 30 år efter, og om I stadig lytter til King Diamond 3-4 timer om dagen?Bonusinfo: King Diamond har såmænd også været i børneradioen i 1984, hvor han blandt andet bliver omtalt som ’ham rockeren’ og bliver opfordret til at læse lidt i Bibelen af den temmelig kristne Astrid, som du kan høre sammen med King Diamond ca. 30 minutter inde i programmet.

2. Heavy Agger, sendt i april 1986

Blød saxofon under en tryg fortællerstemme introducerer seerne til den lille by Agger ved Vesterhavet, som den opdaterede heavyfan i 2019 naturligvis kender for festivalen Heavy Agger, arrangeret af Heavy Agger Musikforening, stiftet i 2010.

Men det navn er ikke kommet ud af det blå. I 1986 sendte DR programmet af samme titel, der både er et godt billede på DRs ungdomsredaktion i sin tid, og et stilleben af en meget tidstypisk fortælling om de danske midtfirsere.

se Heavy Agger her

Fjorten år senere tog journalist Anders Agger til Thy og fulgte op på hvad der havde rørt sig siden det oprindelige program blev optaget. Opfølgningsprogrammet blev sendt d. 30.12.1999. God fornøjelse med gensynet – hvis I ellers kan forstå hvad de siger.

Heavy Agger 14 år senere

Hvis du endnu er ubekendt med Agger, anbefales byen varmt et besøg, når Heavy Agger atter afholdes d. 29. og 30. maj 2020.

3. Stormslag, sendt sidst i 2005

D. 14. december 2005 blev DR politianmeldt for at sende et program, hvis indhold kunne afsløre teksten på væggen i et øvelokale med ordene “Dræb de kristne”. Der er selvfølgelig tale om mini-serien om det ambitiøse band, Stormslag, der hurtigt blev genstand for debat om, hvorvidt det var et satirisk setup eller ej.
 
DR holdt fast i retten til at dokumentere livet som det var, uanfægtet at nogle seere følte sig stødt og krænket. Måske startede hele krænkelsesbølgen dengang for snart 15 år siden? Som der løber vand i åen kan man godt se tilbage og have ønsket tingene anderledes. Det tyder på at være tilfældet for bandet, der ikke længere eksisterer, hvilket også kan siges om selve serien, der ikke er til at støve op i netlandskabet, som var den fjernet med største omhu.

Al respekt gives for dette ønske, men mindet om programmerne står tilbage sammen med debatten om hvad, og ikke mindst hvordan, det er tilladt at dokumentere i TV, og måske var det i virkeligheden det vigtigste der kom ud af det.

Er programmet gået i glemmebogen kan du her gense et lille digt om katten, der har hængt sig i hjørnet.4. Ulvetimen, 1993

Legenden Hans Otto Bisgaard folder heavy metal ud med fyrtårnet der stadig brænder, Jens Jam Rasmussen, der efter eget udsagn præsenterer en foruroligende og dejlig oplevelse i programmet Ulvetimen, der ellers primært bare bestod af familieunderholdning. Oplevelsen er brutale og kaotiske Embroynic Zodiac fra København. Jam og Hans Otto konkluderer samstemmigt til slut (uden sammenhæng med bandets optræden i øvrigt):
 
”Den ros skal rockmusikken have: Det kan altid blive værre!”5. Metalfabrikken, diverse 80'ere og 90’ere

Claus Weiergang og Jade-Laila kørte absolut frihjul og gav os det kitchede ‘Metalfabrikken’, der stadig lever på Facebook som en hyldest til dengang TV havde noget på hjerte. Plus bryster. Her en lille compilation, og efterfølgende et inverview med Konkhra blandt meget andet.
 


">

Ja. Der var noget ved udsendelserne dengang. I 2019 findes der stadig oplysnings-TV i en til tider uskøn forening af Onkel Reje (hail!), X-Factor-Sigmund, der i 2018 oplevede Copenhell som et satanisk legoland, den karikerede Zulu-serie 'Tung Metal', reklamer fra Tuborg med det ubehjælpelige band "Blood Of Lucifer" og den slags. Måske var alting mere ægte dengang. Måske er tiden for programmer, som det om Bæst, der både beskriver og tager os tæt på, viser bandet ude fra og helt derinde, hvor det er så ærligt som det kan blive med et kamera i fjæset. 

Fyr den endelig af i kommentarsporet med alt det du kan huske, som vi sikkert har glemt, trods rådslagning med de, der var unge (yngre!) på redaktionen dengang.