VMF '23 – Et vidnesbyrd om perfektion
Viborg bekræftede kærligheden til Pestilence, og de hollandske dødslegender kvitterede med perfekt eksekvering af en formidabel sætliste.
2. Twisted Truth
3. Lost Souls
4. Land of Tears
5. Free Us from Temptation (instrumental)
6. Prophetic Revelations
7. Testimony
8. Soulless (bassolo - instrumental)
9. Presence of the Dead
10. Stigmatized
11. Horror Detox
12. Morbvs Propagationem
13. Deificvs
14. Dehydrated
15. The Process of Suffocation
16. Out of the Body
Jeg begynder at fornemme et mønster for mine koncerter i år. I januar oplevede jeg Life Of Agony tage Voxhall med ud på en tidsrejse, da de på bedste vis fejrede 30-året for deres debutudgivelse, ’River Runs Red’. Nu er det marts, og jeg lader for anden gang i år familieliv og arbejde træde i baggrunden for at hellige mig metallen for en stund. Her på Viborg Metal Festival er det dødsmetalklassikeren ’Testimony of the Ancients’, der står for at blive fremført i sin helhed.
Et teknisk kapløb på tværs af Atlanten
Pestilence buldrede ind på dødsthrashscenen i 1988, hvor de blandt andre fik undertegnede til at tabe kæben over debuten ’Malleus Maleficarum’. Med opfølgeren, ’Consuming Impulse’ (1989), drejede hollænderne stilen mere over i dødsmetal, og derfra begyndte de et kapløb med Death, Atheist og Cynic om at gøre dødsmetallen mere og mere teknisk. Der blev i høj grad leget med jazz, prog og andre stilarter, så vi fans til tider blev helt rundforvirrede.
Som band har Pestilence levet en omtumlet tilværelse med Patrick Mameli som eneste tilbageværende medlem fra den oprindelige besætning. Bandet har ligget i dvale af flere omgange, men har i denne omgang været i sving siden 2016. Det er kommet to gode skiver ud af, nemlig “Hadeon” (2018) og “Exitvm” (2021).
Mesterstykket holder stadig
Hvor fine de nyere udgivelser end er, så glæder det sådan et gammelt dødshoved som mig, at jeg nu får mulighed for at høre hollændernes i mine øjne største udgivelse i sin helhed.
Med ’Testimony of the Ancients’ fra 1991 blev det tekniske niveau løftet til nye højder, uden at der dog manglede hits på pladen. Musikvideoen til “Land of Tears” kunne ofte ses på MTV’s Headbangers Ball, så der blev også rykket på nogle grænser rent kommercielt.
Svaret fra Chuck Schuldiner på den anden side af Atlanten kom i øvrigt ganske få måneder senere i form af “Human”. Den må have gjort ondt på de europæiske rivaler. Sikkert også i højere grad end udgivelsen af Atheists ’Unquestionable Presence’, der udkom en måneds tid inden ’Testimony…’. Ja, det var nogle afsindigt stærke albums, der udkom det år!
Uanset hvor stærk konkurrencen var, kunne ingen tage fra Pestilence, at de havde avlet et mesterstykke. Og som Mameli og resten af den nuværende besætning fremfører det her til aften i Tinghallen, holder mesterstykket stadig. Jeg er fristet til at sige, at det er ren perfektion, vi bliver udsat for. Nej, det er naturligvis ikke som at lytte til pladen, for det er trods alt en livekoncert - men der sidder godt nok ikke mange slag og toner galt her.
Ingen dikkedarer, bare spilleglæde
Der er på Facebook og blandt flere, jeg møder, refereret til en åbenbart mindeværdig Pestilence koncert på Viborg Metal Festival i 2019. Den missede jeg desværre, så jeg kan ikke hjælpe med at afgøre, om det var værre eller bedre dengang. Jeg kan til gengæld konstatere, at denne inkarnation af bandet, og såmænd Patrick Mameli selv, virker mere fit, end da jeg så Pestilence i Aalborg i 2010.
’Testimony of the Ancients’ bliver fremført fra ende til anden uden de store dikkedarer, men af et synligt spilleglad band. Det er fornøjelse at se unge fans kaste sig ud i en pit allerede efter en enkelt eller to af de afterhånden over 30 år gamle sange. Ligeså fornøjeligt er det at spotte Baests guitarist Svend stå tilbagetrukket i venstre side af scenen med sit karakteriske brede smil og tydeligvis nyde de tekniske vidundere, mens forsanger Simon står nede blandt publikum og kaster de lange lokker frem og tilbage. Pestilence var og er et foregangsband. Og de viser deres klasse i aften.
Udover “Testimony of the Ancients” i sin helhed bliver der plads til ’Horror Detox’ fra ’Ressurrection Macabre’ (2009), ’Morbvs Propagantionem’ og ’Deificvs’ fra den seneste skive, ’Exitvm’ (2021), ’Dehydrated’ og ’The Process of Suffocation’ fra ’Consuming Impulse’ (1989).
Den ovenud vellykkede anden optræden på VMF lukkes og slukkes med “Out of the Body”, som også stammer fra “Consuming…”.
Viborg Metal Festival (eller ”Fiborg”, som Mameli på typisk nederlandsk vis siger) har igen vist sin kærlighed til Pestilence, og kærligheden er så sandelig returneret på effektiv vis. Good times!