SRF '15: Tågefolkets vanvid

Populær
SRF '15: Tågefolkets vanvid

De færreste black metal-bands matcher Marduks niveau. Fredag midnat blæste svenskerne publikummet bagover med en opvisning i musikalsk vanvid. Copenhells gæster har en oplevelse at se frem til!

Kunstner
Dato
05-06-2015
Trackliste
1. Frontschwein
2. The Blond Beast
3. Slay the Nazarene
4. The Levelling Dust
5. 502
6. Wartheland
7. Cloven Hoof
8. Burn My Coffin
9. Into Utter Madness
10. Womb of Perishableness
11. Warschau
12. The Black...
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
4

De fleste metalfans har en tendens til også at dyrke horrorfilm. John Carpenters ’The Fog’ hører til blandt genrens klassikere. Her, hvor spøgelseskaptajnen Blake sammen med sin besætning ankommer fra havet som sorte, drabelige skikkelser ud af en tåge filmet i grønne nuancer.

Tæt på fredag midnat gik Marduk på festivalens Rockklassiker Stage, der i år var sat op i et telt. Et godt træk. Scenen var badet i røg og i skæret fra det grønne lys, stod den svenske black metal-kvartet i en time som de sorte silhuetter fra Carpenters kultfilm.

Dæmonisk styret af frontmand Daniel ”Mortuus” Rostén, der med sine jernkæder om livet og sorte nittehandsker deciderede lignede en skikkelse, man ikke vil støde på i et mareridt.

"Den nästa låt heter ’Into Utter Madness’", råbte han på modersmålet i mikrofonen efter en halv time.

Ganske sigende. Tågefolket på scenen leverede en rendyrket oplevelse i totalt musikalsk vanvid.

Titelnummeret fra den nye plade ’Frontschwein’ og geniale ’The Blonde Beast’ ligeså fra samme plade åbnede rædslerne, men var desværre præget af en ujævn lyd, der heldigvis blev bragt i orden efter de to skæringer.

Så var der ellers ikke én finger at sætte på hverken forholdene eller Marduks indsats under resten af koncerten. Numre fra ni ud af karrierens 13 plader siden debuten i 1992, blev det til. Lidt ærgerligt, at det ikke blev til sange fra forgængeren ’Serpent Sermon’, men sådan er vilkårene jo nu engang, når en gruppe med over hundrede sange bag sig kun har en time til rådighed.

Mere spilletid havde således kun gjort ondt værre sagt i en positiv forstand. Teltet var godt fyldt op, publikummet var tændte og fik i den grad slukket blodtørsten efter diabolsk black metal.

De fire svenskere er nærmest på konstant turné, og den overlegne rutine, Marduk har opbygget, får dem til at fremstå som den sorteste tour de force. For Satan! Fredrik Widigs voldsomme trommespil, Morgan ”Evil” Steinmeyer Håkansson fræsende guitarriffs, Magnus ”Devo” Andersson brutale bas og bandets frontmand med genrens ondeste og bedste vokal, Mortuus, er i særklasse.

Så tight, stærkt og hurtigt spillet, at de færreste black metal-bands matcher det niveau, som de fire figurer fra det røgfyldte helvede på scenen formår at levere. Fra krigshymen ’502’ over ’Rom 5:12’s dræbende ’The Levelling Dust’ til lukkeren ’The Black ...’ – optimal nummer at slutte horrorshowet af med!

”Marduk blæste det telt godt igennem, hva’?” lød det dagen efter fra en ven i lejren. Det må man sgu nok sige!

I næste uge er det Copenhell, der bliver blæst igennem af svenskerne. Der er nok en del af festivalens gæster, der ikke kender meget til Marduk, eller har oplevet dem live.

De kommer til at få sig en oplevelse!