Volbeat leverer folkefesten

Populær
Volbeat leverer folkefesten

På Nibe Festival gjorde Volbeat det, de gør bedst. Leverer en fest, hvor gæstesangere som Johan Olsen er med til at bringe festivalpladsen på kogepunktet.

Kunstner
Spillested
Dato
29-06-2016
Trackliste
1. The Devil's Bleeding Crown
2. Heaven nor Hell / A Warrior's Call / I Only Want to Be with You
3. Sad Man's Tongue
4. Lola Montez
5. Hallelujah Goat
6. Let It Burn
7. The Lonesome Rider
8. For Evigt
9. Black Rose
10. Dead but Rising
11. 16 Dollars
12. The Garden's Tale
13. Goodbye Forever
14. Fallen
15. Doc Holliday
16. Still Counting
17. Seal the Deal
18. Maybellene I Hofteholder
19. The Mirror and the Ripper
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
4

Mens metalfolket enten stadig slikkede sine sår og plejede tømmermænd efter Copenhell eller var taget direkte videre til Roskilde Festival, hvor både Slayer og Sleep gav koncert onsdag aften, så var der folkefest på Nibe Festival. Volbeat var nemlig hovednavn på festivalens åbningsdag og vi tog en tur ud på Den Lille Fede, som festivalen, der ligger i Skalskoven udenfor Nibe by, kalder sig selv.

Nibe Festival er en nordjysk folkefest, der har vokset sig større og større over de senere år i takt med, at festivallandskabet generelt har haft vokseværk i Danmark. Hvor enkelte festivaler har måttet dreje nøglen om, har Nibe Festival konsolideret sig selv som en af de robuste af slagsen herhjemme. Det er ikke ofte, vi har en undskyldning for at tage derud, da musikvalget er mere i retning af byfest end udfordrende, hvorfor den tunge musik ikke altid er højt prioriteret. Det er dog blevet til bands som nordjyske Essence og nu også Volbeat, der også spillede på Nibe Festival i 2007 og 2008 lige da deres popularitet tog fart. Nu er de så tilbage og sikken en fest, de leverede.

Volbeat er jo, som vi har nævnt en gang eller 20 tidligere, blevet rigtig store siden de kære demodage, hvor det kun var metalfolket, der kendte til dem. Nu kan de sælge alle billetter til Forum og Boxen på 10 minutter. Arrangøren Live Nation kunne i går meddele, at efterårets to koncerter i København og Herning blev udsolgt på meget kort tid. 25.000 billetter blev revet væk i forsalget. Når man tænker på, hvor lang tid, det tog for eksempelvis Copenhell at få solgt 15.000 billetter med bl.a. Black Sabbath, Scorpions og King Diamond på programmet, så kan man ikke blive andet end imponeret over, hvor stærkt et greb Volbeat har om deres fans.

Det samme gjorde sig gældende på Nibe Festival, hvor Volbeat onsdag aften kl. 22.30 gik på scenen til tonerne af åbningsnummeret ’The Devil’s Bleeding Crown’ fra den nye plade ’Seal The Deal & Let’s Boogie’, hvorefter de bragede videre i et medley af ’Heaven Nor Hell’, ’The Warrior’s Call’ og covernummeret ’I Only Wanna Be With You’. Da det var overstået, kunne Michael Poulsen for første gang adressere publikum, hvor det blev til lidt leg med Johnny Cashs ’Ring of Fire’ før Volbeat spillede ’Sad Man’s Tongue’. En effektiv måde at få startet en fest på.

For det var en sand folkefest på Nibe Festival. Mens vi elitære genrefeinschmeckere fra metalmiljøet føler, at Volbeat er blevet taget en smule fra os, så har de mange tusinde fans ikke samme bekymring. De deler lystigt bandet med hinanden og jubler i ekstase, da Sarah Blackwood er med på vokal i ’The Lonesome Rider’, og festivalpladsen eksploderer nærmest, da Johan Olsen fra Magtens Korridorer, der pudsigt nok spillede på samme scene få timer før, trådte frem og gav gæstevokal på det nye nummer ’For Evigt’. Han var der selvfølgelig også på ’The Garden’s Tale’, der jo netop hærgede hitlisterne og radioen, da Volbeat sidst var på Nibe Festival, så der var i den grad nogle ting, der gik op i en højere enhed for såvel band som publikum.

Udover Sarah Blackwood og folkekære Johan Olsen har Volbeat også besøg af Mia Maja denne aften på scenen. Hun er med på vokal på flere numre på den nye plade og er også med på flere sange i Nibe. Det fungerer ganske udmærket og særligt, da hun står sammen med Johan Olsen under ’For Evigt’ er der god kemi mellem alle tre sangere. For Michael Poulsen er naturligvis stadig det bærende element i Volbeat. Han er det totale omdrejningspunkt, og det er tydeligt, hvordan resten roterer omkring frontmandens akse.

Guitarist Rob Caggiano har fundet sin rolle i bandet og leverer præcis samme swingende lyd til koncerterne, som på plade. En dygtig musiker, der nu flankeres af Kaspar Boye Larsen på bas i den anden side. Han er helt ny i folden efter at have taget over efter Anders Kjølholm, hvis scenepersonlighed nu savnes en smule i deres show. Nu er der reelt kun Michael Poulsen tilbage til at interagere med publikum. For Jon Larsen bag trommesættet har af gode grunde ikke de samme muligheder for bogstaveligt talt at række ud over scenekanten. Hans kompetente trommespil er der, som det altid har været, og lyden fra hans kedler er mindst lige så kendetegnende for Volbeats lyd som Poulsens vokal og guitarlyden.

På Nibe Festival 2016 leverede bandet på alle fronter. Der er fyrværkeri og flammer her og der, ikke mindst på ’Let It Burn’, naturligvis. Den udsolgte onsdag på Nibe Festival bliver lukket med præcis det brag af en folkefest, som arrangørerne havde håbet på, da de sikrede sig Volbeat i én af bare to koncerter denne sommer. Den anden var på Tinderbox i sidste uge. Fællessangen, der nærmest var på hver eneste sang, men som var specielt høj under ’For Evigt’ og ’The Garden’s Tale’ vidner om, at når Volbeat dykker ned i det folkelige, hvor netop Johan Olsen også har sit gebet, så er de ustoppelige og kan med legende lethed underholde tusindvis af tilskuere. Ligesom i 2014 på Refshaleøen, hvor gæsterne også var med til at bære koncerten. Om det er 15.000 i Nibe eller på Refshaleøen eller 37.000 på Fyn, da de satte rekord for et dansk band sidste år, er ligegyldigt.

Volbeat er blevet det største band i dansk historie, og ved koncerten på Nibe Festival blev der bare sat en dobbelt streg under det. De underholder og begejstrer masserne. Michael Poulsens store og oprigtige smil på scenen vidner om, at det er lige nøjagtig det, han gerne vil. Og når bandet gør det, de allerhelst vil, og publikum elsker det samme, så er det svært ikke at stå og blive en smule imponeret over, i hvor høj grad det er lykkedes Volbeat at kravle op fra resterne af Dominus for 15 år siden. En vaskeægte dansk succes, der ikke ser ud til at have mistet momentum endnu.

For tre år siden da vi så og anmeldte Volbeat i Boxen i Herning, hvor de jo som bekendt vender tilbage til efteråret, skrev vi følgende:

"Denne turné er ikke nogen kulmination. Det er en magtdemonstration. Volbeat siger: Vi er de største, og det har vi tænkt os at blive ved med at være i en rum tid".

Vi havde ret og udsagnet passer stadigvæk.