Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Misantropisk eksperiment fra grindkonger

Populær
Updated
Misantropisk eksperiment fra grindkonger

Pig Destroyer hiver tungt legestue-arrangement frem fra gemmerne.

Titel
Mass & Volume
Dato
13-10-2014
Genre
Trackliste
01. Mass & Volume
02. Red Tar
Karakter
3

Da jeg satte mig ned for at lytte til Pig Destroyers “nye” ep, 'Mass & Volume', var det uden nogen viden om den musikalske retning, bandet havde kastet sig over, og jeg var slet ikke klar til at opleve den side af bandet. Jeg kendte faktisk kun Pig Destroyer som “det der band, der spiller sindssygt hurtige sange, der er forbi, før man opdagede, de gik i gang” fra en kort kærlighedsaffære jeg og nogle kammerater havde med grind og specielt pornogrind (som ikke har noget med Pig Destroyer at gøre, det er ikke det) i slutningen af min gymnasietid.

Tilbage til 'Mass & Volume': Da Pig Destroyer indspillede deres fjerde album, 'Phantom Limb', fra 2007, blev de overraskende nok færdige før tid og havde en hel dags studietid til overs. Den brugte bandet på at indspille to sange: 'Mass & Volume' og 'Red Tar', der varer henholdsvis 19:06 og 6:36 minutter. Varigheden af de to numre er i sig selv meget atypisk for et grindband og specielt for Pig Destroyer, der sjældent laver sange, som strækker sig længere end tre minutter. De to numre har da heller ikke rigtig noget med grind at gøre. Pig Destroyer har nemlig valgt at eksperimentere med et langt mere dronet udtryk – til tider over i det sludgede. Og de gør det overraskende godt, omend det sagtens kan høres, at der hverken er brugt voldsomt meget tid eller overvejelse på sangskrivning eller indspilning. Det giver imidlertid pladen en umiddelbarhed og en råhed, der er et forfriskende pust mellem de mange sterile pro tools-udgivelser, man støder på for tiden.

Er der et ord, der bedst beskriver ep’ens første nummer, er det “atmosfære”. Det er grænsende til det ambiente og dronede: Guitarfeedbacken hyler, indtil det første egentlige guitaranslag omkring 3:45. Ved 6:44 bliver vi introduceret for det første egentlige guitarriff; sløvt, fyldigt og ikke mindst tungt... SÅ tungt!

Hvor første nummer bevæger sig mest i det dronede, ambiente univers, er andet nummer langt mere sludge-inspireret ,og det klæder dem egentlig meget godt – uden at nå op på niveau med genrens førende bands.

En af de få ting, der dog er mig en torn i øjet, er sanger J. R. Hayes’ alt for gurglende growl. Det er i sig selv alt for uforståeligt, og som om det ikke var nok, så drukner det her i alt for mange effekter.

Det er tydeligt, at vi har med kompetente musikere at gøre. Men det er kompetente musikere, der eksperimenterer, og det kan høres. Når man har det in mente, er det endelige produkt godt og bestemt et glædeligt lyt for både grind- og doom-interesserede.

Er man i forvejen til Pig Destroyer, og har man endnu ikke hørt 'Mass & Volume', bør man gøre sig selv den tjeneste at give den en chance og et lyt eller tre. Det er ikke noget mesterværk, men det er interessant, det er sjovt, og det er langt fra en ligegyldig udgivelse.

Menu