Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Lilith sover trygt i krybben

Populær
Updated
Lilith sover trygt i krybben

Cradle of Filth prædiker alternativ bibelhistorie på 'Darkly, Darkly Venus Aversa' og gør det uden at skræmme folk væk. Desværre tiltrækker de nok heller ikke mange nye fans.

Titel
Darkly, Darkly Venus Aversa
Distributør
Trackliste
The Cult Of Venus Aversa
One Foul Step From The Abyss
The Nun With The Astral Habit
Retreat Of The Sacred Heart
The Persecution Song
Deceiving Eyes
Lilith Immaculate
The Spawn Of Love And War
Harlot On A Pedestal
Forgive Me Father (I Have Sinned)
Beyond Eleventh Hour
Karakter
3

Som man kan læse i vores interview med Dani Filth, så handler Cradle of Filths seneste studiealbum, 'Darkly, Darkly Venus Aversa', om Adams første kone, Lilith. Hun er en mystisk figur i religionshistorien, og versionerne over hvordan hun forlod Paradiset er flere. Hvis man vil vide mere, så er internettet naturligvis et fint sted at starte, men for at gå i dybden kan man med fordel læse i 'Zohar', der er en vigtig udgivelse i den jødiske religion, og heri er historien om Adam og Lilith fortalt.

Kort fortalt var Lilith Adams første kone, men hun ville ikke ligge under ham, og Gud straffede hende derefter ved at dræbe alle hendes dæmoniske børn og hun blev selv en dæmon. Meget kortfattet, og derfor også lidt upræcist, men denne anmeldelse handler om Cradle of Filths frie fortolkning af selvsamme myte på deres nye plade.

For Dani Filth og co. tolker frit og genrejser Lilith i det middelalderlige England med nonner, tempelridder og andet godt fra den skønlitterære verden. Således er konceptet og fundamentet for lyrikken i Danis tekstunivers på 'Darkly, Darkly, Venus Aversa' skabt.

Selve musikken er ved første gennemlytning velkendt. Det er Cradle of Filths helt egne gotiske metal, tilsat romantik, erotik og pompøse opsætninger. På den måde kunne man såmænd godt sammenligne Cradle of Filth med Dimmu Borgir. Men selvom de på papiret bruger nogle af de samme virkemidler, så er de meget forskellige i det faktiske udtryk.

Cradle of Filth har med 'Darkly, Darkly Venus Aversa' kogt suppe på et ben, som de har levet fedt af siden 'Midian'. Paul Allender og Dani Filth er glimrende musikere, der kan sammensætte sange og udføre dem. Produktionen er ligeså akkurat som vi forventer den. Storladen, præcis, fyldig og med fokus på den galoperende guitar og Danis vokal. De har aldrig været bange for at vise deres inspirationskilder, og man er da heller ikke i tvivl om, at Iron Maiden og Black Sabbath har haft indflydelse på de herrer, ligesom Danis vokal minder om vores egen King Diamonds.

Dette må ikke tolkes som et kritikpunkt. Vi skal alle drage vores inspiration et eller andet sted fra. Gerne flere. Det skal blot understrege, at Cradle of Filth anno 2010 ikke er meget anderledes end det vi har hørt før. 'Darkly, Darkly Venus Aversa' er det feminine modstykke til 'Godspeed on the Devil's Thunder', og de to plader har hver deres energi. Det kan også sagtens høres, og har man mod på at lytte til "feminin" metal, så er det måske her man skal starte.

Jeg synes dog ikke der er meget feminint over det, udover kvindevokalen, der bruges flittigt i visse numre, for Cradle of Filth har sådan set lavet en ganske udmærket plade. Desværre mangler der lige det sidste for at den for alvor vil slå igennem og bringe bandet videre. Den vil med garanti tilfredsstille eksisterende fans af bandet, omvendt vil den næppe vinde særlig mange nye.

Som en bonus har du mulighed for at vinde et eksemplar af albummet her!