Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kisteglade svenskere

Populær
Updated
712192

Marduk står med begge ben i graven og leverer en lyslevende, iskold perle af black metal, der ikke står i skyggen af tidligere store bedrifter.

Kunstner
Titel
Memento Mori
Dato
01-09-2023
Trackliste
1. Memento Mori
2. Heart of the Funeral
3. Blood of the Funeral
4. Shovel Beats Sceptre
5. Charlatan
6. Coffin Carol
7. Marching Bones
8. Year of the Maggot
9. Red Tree of Blood
10. As We Are
Karakter
4

'Memento Mori' er Marduks 15. studieplade og de formår stadig at forene den utilgivelige black metal med lige tilpas meget swing, at man bliver lokket tilbage til endnu en gennemlytning. 

Man kunne ellers sagtens foranlediges til at tro, at svenskerne efterhånden må være ved at skulle stille træskoene. De har været igennem en masse kontroverser, eksisteret i 30 år og en guitarist i Morgan Håkansson, der er 50 år gammel. Kan man så stadig spille black metal i det tempo, Marduk har gjort det siden debutpladen 'Dark Endless' fra 1992?

Svaret er entydigt ja. Vi beskyldte dem for at køre lidt frigear på 'Viktoria' fra 2018, men her i 2023 er det som om, der er blevet trykket på speederen. For 'Memento Mori' er en stærk udgivelse. Den starter med titelnummeret og buldrer hurtigt videre i den udmærkede 'Heart of the Funeral', der midtvejs i sangen giver tanker til den dansable 'Blond Beast' fra 2015-pladen 'Frontschwein'. Og lige som man troede, det ikke kunne gå hurtigere, så hæves tempoet blot yderligere på 'Blood of the Funeral'. Det er altså svært at høre, at det her er midaldrende mænd. Bevares, det er det så heller ikke helt, for den tyske trommeslager, Simon Schilling, er kun 32 år. Men Håkansson og forsanger/bassist Daniel 'Mortuus' Rostén er begge erfarne herrer, hvis evner tilsyneladende ikke aftager lige foreløbig.

Tematisk har Marduk ofte sunget om krig, men det tema er for en stund skiftet ud med noget så eksistentielt som døden. Der bliver knurret dybt og klistret om det at dø og blive begravet. Og på singlen 'Shovel Beats Sceptre' er der ligefrem spoken word i starten med en underliggende tone af bedemandsstemning. 

 ">  

Det fortsætter på de i alt 10 skæringer, der udgør 'Memento Mori'. Ovennævnte single samt og få andre numre såsom 'Red Tree Blood' med nærmest pauke-lydende, storladne trommer, er de eneste tidspunkter, hvor Håkansson og Rostén kortvarigt letter foden fra speederen og giver os nogle midttempo-sange. På 'Red Tree Blood' er der desuden gæstevokal fra ingen ringere end salige Lars-Göran Petrov, den nu afdøde forsanger i legendariske Entombed. Den svenske landsmand nåede åbenbart at lægge stemme til noget materiale hos kammeraterne i Marduk.

Ellers er det Marduk som vi kender dem helt tilbage fra halvfemserne. Nådesløs black metal. Der er også stadig plads til at sende et enkelt missil mod kristendommen i sange som 'Charlatan', men ellers er det mest døden, der tages under kærlig behandling af Marduk her på deres nye plade. Kunne man lide Marduk før, så skuffer 'Memento Mori' ikke. Det er en særdeles velproduceret plade, der viser et band, der på ingen måde er ved at miste moment. Tværtimod.